Σάββατο 4 Μάη 2002 - Κυριακή 5 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι λαοί στο προσκήνιο - λαϊκή συσπείρωση και πάλη

Η Διακήρυξη της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»

Motion Team

«Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;

Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.

Γιατί μέσα στη Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;

Τι κάθονται οι συγκλητικοί και δε νομοθετούνε;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.

Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;

Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν».

Με το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη «Περιμένοντας τους βαρβάρους» η «ΔΡΑΣΗ: Θεσσαλονίκη 2003» μάς εισάγει στη Διακήρυξή της και ξεκαθαρίζει ευθύς εξαρχής: «Εμείς δεν είμαστε "συγκλητικοί σε απραξία". Είμαστε μια Συσπείρωση που περιλαμβάνει κόμματα, κινήσεις, κινήματα, σωματεία εργατών, αγροτών, μικρομεσαίων, γυναικών, νεολαίας, ανθρώπους της Τέχνης, των Γραμμάτων. Ευγενική φιλοδοξία μας είναι να συμβάλουμε με τις παρεμβάσεις και τις δράσεις μας να αναδειχτεί ένα μαζικό πολύμορφο, αγωνιστικό κίνημα, για να υποδεχτούμε τους "βαρβάρους" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που συνέρχονται σε σύνοδο κορυφής τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη. Κοινή μας αφετηρία είναι ότι δε θέλουμε "οι βάρβαροι σαν έλθουν να νομοθετήσουν". Ολοι εμείς που συσπειρωνόμαστε σ' αυτή την κίνηση -- άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο -- έχουμε αγωνιστική προσφορά χρόνια τώρα ενάντια στην πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Και εξηγεί γιατί αρνείται να δεχτεί να «νομοθετήσουν οι βάρβαροι».


«Στη σύνοδο θα δρομολογηθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των λαών των χωρών της ΕΕ, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής.

Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής οικονομίας της "παγκοσμιοποίησης", των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και της προσπάθειας να φτάσει η ΕΕ το επίπεδο των ΗΠΑ, θα αποφασίσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Παράλληλα με τη διεύρυνση της ΕΕ με άλλες χώρες οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη δρομολόγηση νέων αντεργατικών μέτρων για τη λεγόμενη βιωσιμότητα των συντάξεων στις χώρες της ΕΕ και των συστημάτων Υγείας, τη μείωση των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων και την κατάργησή τους σε ορισμένα απ' αυτά, για τη διαμόρφωση της "νέας" ΚΑΠ ενόψει της συζήτησης στον ΠΟΕ. Με πρόσχημα την "ασφάλεια" και την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας" θα θεσμοθετήσουν νέα μέτρα περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε βάρος των λαών. Μέσα στα πλαίσια της επέκτασης του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού και των αντιθέσεών του με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα θα προωθήσουν μια πιο επιθετική πολιτική διείσδυσης στα Βαλκάνια, στις παρευξείνιες χώρες, στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα θα προωθήσουν το ζήτημα του ευρωστρατού και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, που έχουν δρομολογήσει με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, το Σύμφωνο Σταθερότητας και τις προηγούμενες αποφάσεις των συνόδων της ΕΕ».

Η «ΔΡΑΣΗ: Θεσσαλονίκη 2003» προειδοποιεί πως μπροστά σε αυτά τα μέτρα κανένας δεν μπορεί να σιωπά.

«Εχουμε την αρνητική πείρα των τελευταίων χρόνων από την πολιτική της ΕΕ και τις ιμπεριαλιστικές διακρατικές συμφωνίες και τους ανταγωνισμούς της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων για το μοίρασμα των αγορών και την αλλαγή των συνόρων. Ζούμε καθημερινά τις εξελίξεις σε βάρος των λαών με τις συμφωνίες στους οργανισμούς που στηρίζουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών, όπως το ΝΑΤΟ με τη νέα δομή και τα δόγματά του, καθώς και τις συμφωνίες στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο ΔΝΤ, στον ΠΟΕ και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Εχουμε ζήσει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και τις επεμβάσεις σε βάρος λαϊκών κινημάτων και λαών, όπως στην Παλαιστίνη και στη Βενεζουέλα πρόσφατα».

Να σταματήσουμε τους βαρβάρους

«Η κίνησή μας "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" στόχο έχει, με τις παρεμβάσεις και τις δράσεις της, να συμβάλει ώστε να αναπτυχθεί ένα πολύμορφο κίνημα που θα ριζώνει και θα αναπτύσσεται, στους χώρους δουλιάς, στους τόπους κατοικίας, στα χωριά, που θα αγκαλιάσει τους μαζικούς φορείς της πόλης μας, της χώρας μας. Η επιδίωξή μας είναι, μέσα από την πολύμορφη και ιδιαίτερη δραστηριότητα και άλλων κινημάτων που εναντιώνονται στη "νέα τάξη", στη Θεσσαλονίκη στις 20-21 του Ιούνη 2003, να συντονιστούν όλα τα κινήματα που αμφισβητούν την πολιτική της ΕΕ και της "νέας τάξης". Να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα αντίστασης, αντεπίθεσης, ρήξης με τη "νέα τάξη".

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003 να αποτελέσει αντάξιο σταθμό με το Σιάτλ, την Πράγα, το Γκέτεμποργκ, τη Γένοβα, τη Βαρκελώνη.

Ενόψει της Συνόδου της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη καλούμε σε συστράτευση και δυνάμωμα ΤΩΡΑ της πάλης του λαού. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τα μεσαία στρώματα των πόλεων, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες, να αναπτύξουμε μόνιμη πολύμορφη δραστηριότητα ενάντια σε κάθε έκφραση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των υποστηρικτών της στην Ελλάδα. Καλούμε τους διανοούμενους, τους καλλιτέχνες, να δημιουργήσουμε μαζί ένα αρραγές μέτωπο αφύπνισης των λαών ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της G8.

Απευθύνουμε επίσης κάλεσμα στους λαούς και στα κινήματα των Βαλκανίων, της Ευρώπης, να πάρουν μέρος και να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα.

Μ' αυτές τις σκέψεις και την πεποίθηση ότι η επιστροφή στη βαρβαρότητα δεν αποτελεί λύση για το μέλλον της ανθρωπότητας, αντιμετωπίζουμε αισιόδοξα την ανατολή του νέου αιώνα.

Οι λαοί με την πάλη τους άρχισαν να μετράνε νίκες. Είμαστε βέβαιοι ότι η πάλη των λαών και η ανάπτυξη του κινήματος θα σταματήσει τους βαρβάρους, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος ν' ανήκει σ' αυτούς που τον παράγουν. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, μπορεί και πρέπει να ζήσουν σε μια κοινωνία ειρήνης, προόδου και ευημερίας».

Αγωνιζόμαστε

-- Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που εξαπολύουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τη στήριξη και τη συμμετοχή της ΕΕ. Ενάντια στη συμμετοχή και οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά σχέδια και ενέργειες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απαιτούμε να φύγουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από τα Βαλκάνια και να μην εγκατασταθούν νέα με τις ευλογίες της ΕΕ.

-- Για να απομακρυνθεί το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη, και να διαλυθεί. Να μην ενταχθούν νέες χώρες στο ΝΑΤΟ, να απεγκλωβιστεί απ' αυτό η χώρα μας μέχρι την τελική διάλυσή του.

-- Για να φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα μας και την Ευρώπη. Ενάντια στα πυρηνικά όπλα, στο νέο «Πόλεμο των άστρων», στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη.

-- Μόνο οι λαοί έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν και να επιλέγουν κυρίαρχα το κοινωνικό-οικονομικό τους σύστημα και τον τρόπο διακυβέρνησης που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Παλεύουμε για πολιτική ειρήνης, φιλίας και ισότιμης συνεργασίας σύμφωνα με τις δυνατότητες κάθε χώρας και το αμοιβαίο όφελος. Να μην αλλάξουν τα εθνικά σύνορα στην περιοχή και οι μειονότητες να γίνουν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς.

-- Ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα μέτρα περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Λέμε ΟΧΙ στον ευρωστρατό, στην ευρωαστυνομία, στο ευρω-ένταλμα, στη Συμφωνία Σένγκεν και στους κάθε λογής τρομονόμους. Αγωνιζόμαστε για ίσα δικαιώματα των μεταναστών. Ενάντια στο ρατσισμό και στον εθνικισμό.

-- Διαδηλώνουμε τη θέλησή μας να αγωνιστούμε ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των αγροτών και της νεολαίας που δρομολογούνται με βάση τις αντιδραστικές Συνθήκες όπως του Μάαστριχτ και των Συνόδων της ΕΕ από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών.

-- Ενάντια στα αντιαγροτικά μέτρα σε βάρος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς που προωθούνται με την ΚΑΠ ενόψει των αποφάσεων του ΠΟΕ και στην ασυδοσία των πολυεθνικών. Η διατροφή των λαών δεν μπορεί να είναι στα χέρια των μονοπωλίων και των υποστηρικτών τους.

-- Για να σταματήσει ο κοινωνικός πλούτος που κατακτήθηκε από την εργασία των εργαζομένων να είναι βορά των μονοπωλίων.

-- Για την εξασφάλιση του δικαιώματος μόρφωσης όλης της νεολαίας, για δωρεάν δημόσια Παιδεία και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της, για την αποεμπορευματοποίηση της τέχνης και του αθλητισμού, ενάντια στην κοινωνία της αποξένωσης, των εξαρτήσεων, των ναρκωτικών, της ανθρώπινης αλλοτρίωσης.

-- Για δημόσιο, δωρεάν, ισότιμο για όλο το λαό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Πρόνοιας.

-- Για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία, για σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας (πενθήμερο-7ωρο-35ωρο).

-- Ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην υπερεκμετάλλευση του παραγωγικού πλούτου του πλανήτη στο όνομα του κέρδους.

Με αυτές τις σκέψεις συγκροτηθήκαμε ως κίνηση "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" και προσκαλούμε όσους συμφωνούν με τις βασικές μας θέσεις και απόψεις για ένα αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003. Σε μια πόλη που ξέρει να αγωνίζεται. Σε μια πόλη με μακραίωνη αγωνιστική παράδοση. Από την επανάσταση των Ζηλωτών, την εξέγερση του Μάη του 1936, τη θυσία του Νικηφορίδη, του Λαμπράκη, του Τσαρουχά, έως τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού της πόλης μας ενάντια στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ, στη Γιουγκοσλαβία, αυτή η παράδοση συνεχίζεται ποικιλόμορφα. Εχουμε την πείρα, την ικανότητα, τις δυνάμεις και με τη δική σας συμβολή αυτή η παράδοση να βρει μαζική έκφραση τον Ιούνη του 2003 στη διάρκεια της Συνόδου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ