Σάββατο 4 Μάη 2002 - Κυριακή 5 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΒΙΒΛΙΟ
«Θαύματα» του κόσμου για παιδιά

Πάσχα έχουμε. Ας αναφερθούμε σε ένα βιβλίο - ουσιαστικά σε δέκα βιβλία - για παιδιά, καθώς οι μεγάλοι πάντα αναρωτιούνται ποιο καλό, ευφρόσυνο, αλλά και ωφέλιμο βιβλίο μπορούν να βρουν και να δωρίσουν στο παιδί, στο εγγόνι, στο ανίψι, στο βαφτιστήρι τους. Θα αναφερθούμε, λοιπόν, στην εξαιρετική μορφωτική, ψυχαγωγική και καλαίσθητη εικονογραφικά σειρά παιδικών βιβλίων, με γενικό τίτλο «ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». Συγγραφέας της, η πολυγραφότατη, δίκαια βραβευμένη Μάρω Λοΐζου. Αφορμή της αναφοράς μας είναι η κυκλοφορία (εκδόσεις «Πατάκη») του έβδομου βιβλίου της σειράς. Τίτλος του, «Ταξίδι στην καρδιά του πυρήνα». Εικονογράφος του είναι η Κατερίνα Βερούτσου. Πριν σταθούμε στο «Ταξίδι στην καρδιά του πυρήνα», αξίζει να σημειώσουμε και τους άλλους έξι τίτλους της δεκάτομης, συνολικά, σειράς που κυκλοφόρησαν: «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοσμικό αυγό», «Η πορεία της ζωής», «Το πέτρινο βιβλίο», «Η πιο όμορφη πορτοκαλιά του κάμπου», «Τα δύο ερωτευμένα ζαρκάδια», «Ο άνθρωπος προχωρεί». Οι τίτλοι των τριών τελευταίων βιβλίων της σειράς είναι: «Ο αθάνατος γαϊδαράκος», «Η πεταλούδα που δεν μπόρεσε να κρατήσει την υπόσχεσή της» και «Το μυστικό του ασημένιου πλανήτη».

Με αυτά τα βιβλία, η Μάρω Λοΐζου «μηχανεύτηκε» μια παιγνιώδη, χιουμοριστική, ευφάνταστη παραμυθική πλοκή και μια ευφραντική, παιδικά ανάλαφρη και χαριτωμένη γλώσσα, ώστε να καταφέρει να μυήσει τα παιδιά (κυρίως του Δημοτικού) στα μυστηριώδη, κι όμως απολύτως πραγματικά και εξηγήσιμα «θαύματα» της επιστήμης, του σύμπαντος, της ύλης, της φύσης, των όντων. Τα βιβλία της Μ. Λοΐζου εισάγουν τα παιδιά από το ειδικό στο γενικό, από το μερικό στο όλον της φύσης, της ύλης, της επιστήμης. Προσφέρουν στα παιδιά το «μαγικό κλειδί» της γνώσης, γνώσης ζωτικά αναγκαίας για το μέλλον του πλανήτη. Λ.χ., με το «Ταξίδι στην καρδιά του πυρήνα», βάζει το παιδί να «ταξιδέψει» στην καρδιά του πυρήνα του ατόμου. Να «παραστεί» στη «συνεδρίαση» των πρωτονίων και νετρονίων. Να «τρέξει» μαζί με ένα ηλεκτρόνιο, να «στροβιλιστεί» στο μικρόκοσμο και μεγαλόκοσμο των ουρανίων σωμάτων. Και μετά το «ταξίδι», δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να γράψει ασκήσεις, τις απορίες και τις εντυπώσεις του από το «ταξίδι».

Το υπουργείο Παιδείας οφείλει - τουλάχιστον - να αγοράσει και εμπλουτίσει με αυτά τα βιβλία όλες τις σχολικές και δημοτικές βιβλιοθήκες, αν όχι και να τα εντάξει στο μαθησιακό πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόβλημα με επικίνδυνες διαστάσεις (2007-07-29 00:00:00.0)
Στην Μπολόνια για τα παιδιά (2001-04-12 00:00:00.0)
Βιβλιοπαρουσιάσεις (1999-02-26 00:00:00.0)
Βραβείο Παιδικού Βιβλίου (1998-11-10 00:00:00.0)
Σπουδαίος ο ρόλος του παιδικού βιβλίου (1998-04-05 00:00:00.0)
Δεν ξεχνούν (1997-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ