Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τιμημένο ΚΚΕ και η ιστορία μας

«Κόσμους γκρεμίζει κι άλλους χτίζει/ κάθε σκλαβιάς καταλυτής./ Δικαιοσύνη Λευτεριά το σύνθημά σου/ τα πάντα ξεπερνάει το ανάστημά/ του,/ ανοίχτε να περάσει ο Νικητής!»

Γαλάτεια Καζαντζάκη.

ΚΚΕ: 81 χρόνια κομμουνιστικό κίνημα στη χώρα μας. Το χθες, το σήμερα και το αύριο του κομμουνιστικού κινήματος. Εχουν αξία να μνημονευτούν οι αγώνες, οι θυσίες και τα οράματα. Η ιστορία.

Ενα χρόνο απ' την Οχτωβριανή Επανάσταση του '17. Η ίδρυση 5 Νοέμβρη '18. Απ' τους σοσιαλιστικούς ομίλους και οργανώσεις, η μαγιά. Το εργατικό κίνημα. Οι άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας. Η αγροτιά, η νεολαία. Οι άνθρωποι του Πνεύματος. Πρωτοπόροι στις ιδέες. Η κατάκτηση μιας μεσαίας θέσης στην καπιταλιστική βαθμίδα, η ανάπτυξη της άρχουσας τάξης - οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες - τα εθνικά ζητήματα, το βαλκανικό τοπίο - απ' τη μια μεριά και στον αντίποδα το ΚΚΕ κλήθηκε να διαδραματίσει το δικό της ιστορικό ρόλο η εργατική τάξη και ο πολιτικός της εκφραστής ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Μπροστά στο καθήκον. Το ξεκίνημά του. Η λαϊκή ενότητα. Ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Την εκμετάλλευση.

Από το 1ο Συνέδριο και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος στη Γ` Διεθνή. Το ΚΚΕ, συνώνυμο με τις λέξεις εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο και αλληλεγγύη των λαών. Τάραξε τα νερά και κατόρθωσε να βγει στο προσκήνιο.

Η ζωή του ΚΚΕ και η δράση πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Πολεμήθηκε αγρίως απ' την άρχουσα τάξη. Και ήταν φυσικό, γιατί εξέφρασε όλους τους πόθους του λαού μας για το όνειρο. Την ελπίδα.

Ηδη το 1/6 της Γης μίλησε για το σοσιαλισμό. Η τσαρική Ρωσία έπεφτε.

Στην Ελλάδα οι δικτατορίες, οι εξορίες, τα άγρια κυνηγητά, τα βασανιστήρια, οι φυσικές εξοντώσεις δε γίνονταν μονάχα απ' τα αντιδραστικά κόμματα, αλλά και το «φιλελεύθερο» κομμάτι αυτής. Τα «ιδιώνυμα». Η ιστορική δικαίωση. Η κατοχή και ο πόλεμος. Εκεί το ΚΚΕ αποδείχτηκε μπροστάρης του λαού:

«Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό. Μιας ανάστασης νέας χτυπάει η καμπάνα, μηνάν τα όπλα μας το λυτρωμό».

Το θούριο, το πανελλήνιο του αντάρτικου τραγουδήθηκε σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Το έπος της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανο-ιταλών και στη συνέχεια Αγγλο-αμερικανών ιμπεριαλιστών.

ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ (τα τρία γράμματα). Η ταξική πάλη. Η δύναμη του Μαρξισμού - Λενινισμού. Η Ελεύθερη Ελλάδα. Η αδούλωτη. Ο λαός.

Ο ιστορικός και διαλεκτικός υλισμός. Η δύναμη. Από την άλλη μεριά η διαιώνιση του συστήματος, το «απάνθρωπο τοπίο» μέχρι το '67, με τη χούντα των συνταγματαρχών. Το ΚΚΕ ήταν η φωνή του λαού και της οργανωμένης αντίστασης. Μέχρι το '73. Το Πολυτεχνείο.

Το ιστορικό φαινόμενο του ΚΚΕ. Από το 1918 όπου η ελληνική εργατική τάξη ήταν 450.000, σε μία χώρα 7 εκατομμυρίων, όπου το ΚΚΕ αγκάλιασε με τα πρώτα συνδικάτα το 1/2 (200.000) μαζί με τους αγρότες 300.000 μέλη, μέχρι τις μέρες μας οδηγεί τα βήματά μας.(Ο Α. Ιντεν απέδιδε στο ΕΑΜ το 75%, οι «Τάιμς» του Λονδίνου το 90%).

Το πιο θετικό σήμερα είναι ότι αναγνωρίζεται η πολιτική θέση απ' όλα τα στρώματα, η εθνική συμβολή του ΚΚΕ στην υπηρεσία της Πατρίδας. Οι στρατιές των ανωνύμων αγίων, ο εκλεκτός σπόρος. Τα ονόματα. Το αίμα τους δίχως φειδώ. Η προσφορά τους στην ειρήνη.

81 χρόνια πάλης με το ΚΚΕ. Αλλά και στην πολιτιστική κουλτούρα το ΚΚΕ προσέφερε τα μέγιστα - πέρα βεβαίως από την πολιτική κουλτούρα στον τόπο μας. (Οργάνωση συνδικάτων, συνεταιρισμών, διαχείριση κλπ.). Η πολιτική σχέση του απέναντι στην οργάνωση της εργασίας - το συνδικαλιστικό κίνημα: συστατικό του ταξικού και αντιιμπεριαλιστικού μετώπου. Οι τομείς της πάλης. Ο άνθρωπος και ο πολιτισμός. Το άνοιγμα του σύγχρονου νου και της φιλοσοφίας σε ανθρωπινότερες συνθήκες ζωής. Η παγκόσμια ειρήνη. Ο διεθνισμός, με ισχυρό πολιτικό στήριγμα το αληθινό πρόσωπο του ανθρώπου - ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για το σοσιαλισμό. Με κείμενα μνημεία στη διαδρομή της πολιτικής και της πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας, εμπλούτισε την παγκόσμια αισθητική γραμματεία. Διατριβές με ανθρώπους του πνεύματος και του λαού, πάνω σε θέματα, φιλοσοφικά - παιδαγωγικά - εκπαιδευτικά -ιστορικά - γλωσσικά - εργατικά - κοινωνιολογικά και εν τέλει πολιτικά, πορεύτηκε το ΚΚΕ, αφουγκραζόμενο την ανάσα του λαού μας. Ανοιξε δρόμους και κατέδειξε πως η κεφαλή της ιστορίας είναι η ταξική πάλη και η πολιτική φιλοσοφία και η καρδιά της είναι ο εργάτης. Κατέδειξε με την ιστορική από τη δράση του ΚΚΕ διαδρομή του:

«Η φιλοσοφία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ανύψωση του προλεταριάτου, το προλεταριάτο δεν μπορεί να εξυψωθεί χωρίς την πραγματοποίηση της φιλοσοφίας»(Μαρξ).

ΚΚΕ, το μεγάλο και βουερό ποτάμι της ιστορίας. Το ποτάμι που οδηγεί - σε αταλάντευτο αγώνα - καθοδηγεί το λαό. Ενάντια στον ιμπεριαλισμό αναπτύσσει τον αντιμονοπωλιακό -αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.

Στα νέα οδοφράγματα, εργαζόμενοι, αγρότες, νεολαίοι στέλνουν μηνύματα αντίστασης. Το φούντωμα των εργατικών αγώνων ενάντια στην εκμετάλλευση είναι απαίτηση των καιρών.

Με το τιμημένο ΚΚΕ. Στην υπεράσπιση του ανθρώπου: «Τέκνο της Ανάγκης και ώριμο τέκνο της Οργής».

Με τη λέξη σύντροφος και την αλληλεγγύη:«Εκαναν οίστρο της ζωής/ το φόβο /του/ θανάτου».

Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανοιξε» μια σπουδαία σελίδα της Ιστορίας της εργατικής τάξης (2016-08-05 00:00:00.0)
Δυνατό ΚΚΕ για την επόμενη μέρα... (2015-09-19 00:00:00.0)
 Η φωνή του ΚΚΕ δε θα φιμωθεί! (2013-08-15 00:00:00.0)
Απεικόνιση της ηρωικής διαδρομής και προσφοράς του ΚΚΕ στο κίνημα (2012-03-23 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο (2009-10-04 00:00:00.0)
Ο μεγάλος παιδαγωγός... (2006-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ