Κυριακή 4 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο

Μέρα της κάλπης σήμερα, η τελική στιγμή μιας γενικευμένης πολιτικής μάχης και οι λαϊκοί άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα και την ευθύνη να τη δώσουν αποτελεσματικά για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, με βάση τις ανάγκες και τα δικά τους συμφέροντα. Και πρέπει να το κάνουν και με την ψήφο τους, γιατί μπορούν. Το αποτέλεσμα της κάλπης μπορεί και πρέπει να γίνει μια ευκαιρία για το λαό να σηκώσει πιο αποφασιστικά το μπόι του απέναντι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην πλουτοκρατία. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ. Κάθε εκλογική μάχη μπορεί να φέρει το εργατικό κίνημα, το λαό ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Φτάνει οι άνθρωποι του μόχθου να σταθούν και να κρίνουν αποφασιστικά με το μοναδικό, το ταξικό τους κριτήριο, την ίδια τη ζωή τους, το δικό τους συμφέρον και ποια πολιτική μπορεί να το πραγματοποιήσει.

Οι άνθρωποι του μόχθου, έστω και πάνω στην κάλπη, πρέπει να σκεφτούν: Θα εγκρίνουν την πολιτική που εφάρμοσαν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της δικομματικής εναλλαγής, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ή θα προκρίνουν την ανάγκη μιας διαφορετικής, φιλολαϊκής πολιτικής; Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι: Ανάπτυξη με γνώμονα τις ανάγκες του εργατοϋπάλληλου, του φτωχού αγρότη, του μικρού επιχειρηματία, του νέου ζευγαριού, ή ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος, την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.

Το πραγματικό κριτήριο ψήφου έχει σχέση με τη συνειδητοποίηση των δύο ριζικά αντίθετων - από άποψη ταξικών συμφερόντων - πολιτικών, των δύο δρόμων ανάπτυξης, αυτόν των μονοπωλίων και αυτόν του λαού, που βρίσκονται συνεχώς σε οξύτατη διαπάλη ανάμεσα στην αστική τάξη και τα κόμματά της, που βρίσκεται στην εξουσία, και στην οργανωμένη πολιτική πρωτοπορία, το κόμμα της εργατικής τάξης και το οργανωμένο ταξικό κίνημα, γενικότερα το λαϊκό κίνημα. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία και στην πολιτική.

Εκλογές και κρίση

Αυτές οι εκλογές, όπως κάθε εκλογές, έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα. Η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας περνά κρίση. Το κεφάλαιο απαιτεί πολιτική εξόδου από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για το ίδιο, γιατί η κρίση χτυπά ένα μέρος του, μικρούς καπιταλιστές, και συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια. Επιδιώκει εφαρμογή πολιτικής για να ξεπεράσει, αν είναι δυνατό, την κρίση αλώβητο. Και απαιτεί πολιτική για φτηνή εργατική δύναμη, που σημαίνει άγρια λιτότητα στους μισθούς, παραπέρα ξεχαρβάλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, επέκταση της εμπορευματοποίησης σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Απαιτεί συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια, δηλαδή ξεκλήρισμα μικρών αγροτών. Και εκτόπιση από την αγορά των μικρών επιχειρηματιών σε όφελος των πολυκαταστημάτων και των μονοπωλιακών ομίλων. Επομένως, ετοιμάζεται θύελλα αντιλαϊκών μέτρων, με πρόσχημα τα άδεια ταμεία, τις δυσκολίες της οικονομίας.

Ας σκεφτούμε: Γιατί βιάζονται για νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (επέκταση ελαστικής εργασίας, κι άλλο χτύπημα στην ασφάλιση, παραπέρα εμπορευματοποίηση Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, απελευθέρωση απολύσεων, κλπ.) στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας που ήδη έχουν αποφασιστεί από την ΕΕ; Γιατί μόνο έτσι γίνεται φτηνή η εργατική δύναμη και αυξάνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ενίσχυση του ανταγωνισμού, για κέρδισμα μεγαλύτερων μεριδίων στην αγορά. Γιατί οι μικροί ΕΒΕ χτυπιούνται; Γιατί στην αγορά κυριαρχούν τα μεγαθήρια πολυκαταστήματα και τους εκτοπίζουν. Γιατί οι φτωχοί αγρότες δεν έχουν εγγυημένες τιμές και σίγουρο εισόδημα; Γιατί στον τομέα τροφίμων κυριαρχούν δύο - τρία μεγάλα μονοπώλια που χτυπούν τις τιμές των παραγωγών για να βγάζουν μεγαλύτερα κέρδη. Κοινός αντίπαλος είναι τα μονοπώλια. Να γιατί το ΚΚΕ προβάλλει την αναγκαιότητα της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας αυτών των δυνάμεων, να γιατί επιμένει ότι είναι μονόδρομος το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο. Μιας συμμαχίας που στη δράση της για τα λαϊκά προβλήματα θα αποκαλύπτει τις αιτίες και τους ενόχους, θα αγωνίζεται για κατακτήσεις στο σήμερα με γραμμή σύγκρουσης, ρήξης με την εξουσία του κεφαλαίου, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Αυτή την πρόταση εξουσίας έχει το ΚΚΕ και θα την επιβάλει ο λαός που θα έχει ανακαλύψει την ανεξάντλητη δύναμή του. Σ' αυτή τη μεγάλη συμμαχία χωρούν όλοι οι λαϊκοί άνθρωποι, εργάτες, αγρότες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι, που μπορούν και θέλουν να βαδίσουν μαζί μας το δύσκολο μα όμορφο δρόμο του αγώνα για την αντεπίθεση, την ανατροπή των μονοπωλίων και της εξουσίας τους. Αυτή η συμμαχία δε θα υποχωρεί στις όποιες δυσκολίες βάζει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης.

Το ΠΑΣΟΚ παραπλανά

Το ΠΑΣΟΚ όλη την προεκλογική περίοδο βγήκε με το σύνθημα των δύο δρόμων, της ΝΔ και τον δικό του, για να χειραγωγήσει λαϊκές συνειδήσεις στην αστική πολιτική. Εκλεψε συνειδητά από το ΚΚΕ το σύνθημα των δύο δρόμων, το αδειάζει από το ταξικό του περιεχόμενο, και το χρησιμοποιεί ως παγίδα εγκλωβισμού, ως ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση, στην ιδεολογική και πολιτική χειραφέτηση του λαού από την αστική πολιτική.

Παραπλανά επικίνδυνα όταν λέει ότι «συγκρουόμαστε με δύο αντιλήψεις» για την ανάπτυξη, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Ψέμα και καπήλευση του πραγματικού διλήμματος, των πραγματικών διαχωριστικών γραμμών στην καπιταλιστική κοινωνία και τα αντίθετα ταξικά συμφέροντα ανάμεσα στα μονοπώλια και στο λαό. Εξαπάτηση ολκής. Οι δύο διαφορετικοί δρόμοι ανάπτυξης που λένε ότι ακολουθούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτα άλλο από δύο παράδρομους που οδηγούν στην ίδια λεωφόρο με προορισμό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης.

Ο δρόμος ανάπτυξης που το ΚΚΕ προτείνει είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Γι' αυτό συγκρούεται με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, την πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο δικός μας δρόμος έχει προορισμό, στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων. Είναι ο δρόμος του δίκιου του εργάτη, γι' αυτό είναι ρεαλιστικός. Εργατιά, αγροτιά, μικρομεσαίοι της πόλης και της υπαίθρου έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Εχουν τη δύναμη να το επιβάλουν.

Η πλουτοκρατία έχει πει ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι και δικές της θέσεις, όπως και το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον, να μην ανησυχεί. Η ΝΔ είχε δυσκολίες να συνεχίσει την επιβολή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων επειδή διόγκωσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Γι' αυτό πήγε σε εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει την ίδια πολιτική με τη ΝΔ και ξέρει ταυτόχρονα την τέχνη της λαϊκής παραπλάνησης. Εχει ισχυρό μηχανισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα για να υπονομεύσει τις λαϊκές αντιστάσεις και διεκδικήσεις. Εχει στη διάθεσή του ενάντια στο λαϊκό κίνημα αποτελεσματικούς μοχλούς υπονόμευσης των αγώνων, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, τα πιο αποτελεσματικά αντιλαϊκά «υπουργεία». Θέλουν όμως σε ψηλά εκλογικά ποσοστά το δικομματισμό για να έχουν μια ισχυρή κυβέρνηση και αντιπολίτευση στα μέτρα τους, για να λειτουργεί χωρίς δυσκολίες το αστικό πολιτικό σύστημα, για να μην υπονομευτεί παραπέρα η δικομματική εναλλαγή.

Εχει μεγάλη σημασία και με την ψήφο να δοθεί ισχυρό μήνυμα ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσουν τα μονοπώλια. Ο λαός από την κρίση πρέπει να βγει όσο γίνεται με λιγότερες απώλειες. Η διέξοδος από την κρίση ή θα είναι σε βάρος του κεφαλαίου ή σε βάρος του λαού. Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι υπέρ και των δύο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν προκάλεσαν ζημιά μόνο στο λαϊκό εισόδημα, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία και την Υγεία, που τα παραδίδουν στους καπιταλιστές και την αγορά, στην εξωτερική πολιτική, με την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ΝΑΤΟ, ΕΕ. Χτύπησαν τη λαϊκή συνείδηση, προσπαθώντας να επιβάλουν την αντίληψη ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το μονόδρομό τους, αυτός των μονοπωλίων, δεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση. Οτι η μόνη επιλογή είναι ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Εκβιαστικό δίλημμα υποταγής και χειραγώγησης στο κεφάλαιο. Επιχειρούν να τσακίσουν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Τρομοκρατούν το λαό ότι τον περιμένουν συμφορές αν αντισταθεί, αν απειθαρχήσει, αν δεν υπακούσουμε στις εντολές της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ.

Γι' αυτό το ΚΚΕ καλεί τους ανθρώπους του μόχθου να σκεφθούν καλά. Να μη γίνουν συνένοχοι σε μια πολιτική που θα δώσει στο λαό φτώχεια, ανασφάλεια, ανεργία, εργασιακή περιπλάνηση, αβέβαιο μέλλον για τους νέους. Να σκεφτούν οι λαϊκοί άνθρωποι ότι δεν υπάρχει το «μη χειρότερα». Μπροστά μας, από τις 5 του Οκτώβρη, θα συναντήσουμε το χειρότερο ΠΑΣΟΚ που έχουμε γνωρίσει, τη χειρότερη ΝΔ. Μπορεί να αντιμάχονται για την κυβέρνηση, αλλά τους ενώνει η πολιτική που ενισχύει τα μονοπώλια στη βιομηχανία, στην αγροτική παραγωγή, στο εμπόριο, απέναντι στους εργάτες, στους φτωχούς αγρότες, στους μικρούς επιχειρηματίες, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στην Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Ωρα ευθύνης

Τώρα, πάνω στην κάλπη είναι ώρα ευθύνης. Πρέπει να εκφρασθεί η δύναμη του λαού, με ενίσχυση του ΚΚΕ και με το βλέμμα στο αύριο.

Ας σκεφτούμε. Η αταλάντευτη επιθετική πολιτική στάση του ΚΚΕ σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η ακούραστη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος και του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ για το κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τους μικρούς επιχειρηματίες, δυσκόλεψαν, καθυστέρησαν την εφαρμογή κάποιων αντιλαϊκών μέτρων. Το αστικό πολιτικό σύστημα έχει δυσκολίες να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική της πλουτοκρατίας και πρέπει να τις κάνουμε τεράστιες κάνοντάς του το βίο αβίωτο.

Θυμηθείτε. Το ΚΚΕ ήταν καθημερινά στο πλευρό των εργαζομένων, επιδιώκοντας κάθε δυνατή μικρή ή μεγαλύτερη νίκη που ανακουφίζει τον εργαζόμενο και τη νεολαία.

Αν προκύψουν ανίσχυρη κυβέρνηση με ισχυρό ταυτόχρονα το ΚΚΕ, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική, αφαιρώντας στηρίγματα από την πλουτοκρατία, να δυναμώσει πραγματικά ο ίδιος ο λαός. Γι' αυτό λέμε ότι πρέπει να νιώθουν καυτή την ανάσα του. Μόνο τη δική του δύναμη φοβούνται. Και μπορεί να τους χαλάσουμε τα αντιδραστικά σχέδια. Τώρα ο λαός να χειραφετηθεί από την αστική πολιτική, να γίνει αυτοδύναμος. Να δυναμώσει τη δική του αντιπολίτευση. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ανασύνταξης του κινήματος. Οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροεπιχειρηματίες, οι άνεργοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να ψηφίζουν τα ίδια κόμματα που ψηφίζουν ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι και οι τραπεζίτες. Ψήφο στο ΚΚΕ να γίνει πιο δυνατό για να είναι πιο δυνατός ο λαός.


Λ. Ι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ