Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κρατική ραδιοτηλεόραση μπορεί να πρωταγωνιστήσει

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΡΤ

Με ευχολόγια και επαίνους για την ελευθερία της κρατικής τηλεόρασης, από τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Π. Παναγιώτου, ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 17ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Μαγγανιάς, υπογράμμισε ότι «η μέχρι σήμερα εμπειρία μας από τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, μας έχει πείσει ότι δημιουργήθηκαν μεν - έστω και πρόσκαιρα - μηχανισμοί εξισορρόπησης δυνάμεων και απόψεων, ταυτόχρονα, όμως, γιγαντιαία επιχειρηματικά συμφέροντα με έμφαση τα διαπλεκόμενα, που όχι μόνο δεν ευνόησαν τον ανταγωνισμό και την πολυφωνία, αλλά αντίθετα οδήγησαν σε μια πολιτισμική και αισθητική τυποποίηση και εκφυλισμό». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στην ψηφιακή τηλεόραση, εξέφρασε την αγωνία του «για την καθυστέρηση που παρατηρείται όσον αφορά τη συμμετοχή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται σχετικά με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών αιχμής. Η μέχρι σήμερα πορεία σε αυτό το θέμα δεν είναι ενθαρρυντική, αφού κοινή είναι η διαπίστωση ότι η ΕΡΤ παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις εξελίξεις που συντελούνται».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Π. Παναγιώτου, έβγαλε ένα λογύδριο για τα επιτεύγματα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης τα τελευταία χρόνια, τα οποία μεταξύ άλλων είναι το «πάγωμα» των προσλήψεων και η καθιέρωση των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου καθώς και η αύξηση των εξωτερικών παραγωγών. Είναι «καινοτομία», δηλαδή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών της κρατικής ραδιοτηλεόρασης! Υπεραμύνθηκε της «αντικειμενικότητας» της κρατικής τηλεόρασης, παρουσιάζοντας μάλιστα και «στοιχεία» για να αποδείξει του λόγου το αληθές. Είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ ότι στις τελευταίες ενημερωτικές εκπομπές οι μισοί από τους προσκεκλημένους εκπροσωπούν την κυβέρνηση ενώ οι υπόλοιποι εκπροσωπούν την αντιπολίτευση. Δεν είπε όμως ότι τα 2/3 των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης ανήκαν στη ΝΔ.

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, Μ. Κοψίδης, ο οποίος παραβρέθηκε και χαιρέτισε εκ μέρους του Κόμματος, τόνισε τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η ΕΡΤ αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον εγκλωβισμό της. «Η κρατική ραδιοτηλεόραση μπορεί να αποτελέσει μοχλό δημοκρατίας, πληροφόρησης του λαού και πολιτισμού. Αυτό μόνο η κρατική ραδιοτηλεόραση μπορεί να το κάνει. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να παίξουν τέτοιο ρόλο τα ιδιωτικά ΜΜΕ», τόνισε ο Μ. Κοψίδης και συνέχισε: «Αν και η ΕΡΤ χρειάζεται μικρή προσπάθεια για να πρωταγωνιστήσει, αφού ως ανταγωνιστές έχει τα ιδιωτικά κανάλια που ορισμένα από αυτά δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αναπαράγουν την εξαχρείωση, τη σαπίλα και την υποκουλτούρα, της βάζουν βαρίδια στα πόδια».

«Κυριότερο πρόβλημα, υπογράμμισε ο Μ. Κοψίδης, στην ανάπτυξη της ΕΡΤ είναι η χειραγώγηση που επιχειρεί η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να χρησιμοποιεί την κρατική ραδιοτηλεόραση ως όργανο προώθησης της πολιτικής της. Χρησιμοποιώντας την ως όργανο προπαγάνδας την έχει καθηλώσει, την έχει εγκλωβίσει και αποψιλώσει». Ο Μ. Κοψίδης, κλείνοντας την ομιλία του, ζήτησε την ίση μεταχείριση των κομμάτων όσον αφορά τα δελτία ειδήσεων και τις υπόλοιπες ενημερωτικές εκπομπές και αυτό να ισχύει όχι μόνο για τις προεκλογικές περιόδους.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα με την τροποποίηση του καταστατικού, τις τοποθετήσεις των παρατάξεων και την εκλογή νέων οργάνων στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλοιώνουν τον πολιτισμικό της ρόλο (2005-09-13 00:00:00.0)
ΧΑΡΑΤΣΙ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ σε βάρος του λαού (2005-08-24 00:00:00.0)
Αλλαγές λόγω... κούρασης! (2004-11-16 00:00:00.0)
«Επέλαση» στην ΕΡΤ (2004-11-09 00:00:00.0)
Προβλήματα εργαζομένων στην ΕΡΤ (1998-12-12 00:00:00.0)
Κυβερνητική επιλογή ο κατήφορος (1997-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ