Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Του Δ. Αγκαβανάκη, μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Εμφαση στη κοινή πάλη

- Το Σάββατο θα συνεδριάσει η 75μελής Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σημασία αυτής της συνεδρίασης;

- Είναι αρκετά σημαντική. Μάλιστα στη σημερινή συγκυρία, με τη φασιστική κυβερνητική επίθεση ενάντια σε βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, με το σύγχρονο κυβερνητικό ιδιώνυμο ενάντια στο μαθητικό κίνημα, καταλαβαίνετε ότι αυτή η συνεδρίαση αποκτά πρόσθετη βαρύτητα. Στη συνεδρίαση θα γίνει απολογισμός της μέχρι τώρα δράσης του ΠΑΜΕ, θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, θα γίνει γενίκευση της πείρας και το κυριότερο, θα χαραχτούν οι άξονες ανάπτυξης και δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Συνεπώς θα έχουμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση.

- Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μέχρι τώρα πορεία και δράση του ΠΑΜΕ;

- Με τη μέχρι τώρα παρουσία και δράση του, το ΠΑΜΕ δικαίωσε τις προσδοκίες των χιλιάδων εργαζομένων που αγανακτούν με το σημερινό τέλμα του συνδικαλιστικού κινήματος και με τους ενσωματωμένους στον κοινωνικό εταιρισμό και λάτρεις του «κοινωνικού διαλόγου», συνδικαλιστές της πλειοψηφίας των διοικήσεων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και όχι μόνο. Το ΠΑΜΕ αποτέλεσε το ενοποιητικό στοιχείο των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και έγινε ο συγκροτημένος φορέας τους. Στη γραμματεία του ΠΑΜΕ, στη Συντονιστική Επιτροπή και πολύ περισσότερο στους εργασιακούς χώρους, εκπροσωπείται και δρα με εργαζόμενους ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών επιλογών, που έχουν όμως κοινή πλατφόρμα σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ενάντια στην ΟΝΕ, στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση και στη Νέα Τάξη πραγμάτων. Είναι ένα κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, που απαντά στα σύγχρονα προβλήματα, με όρους μαζικής διεκδικητικής πάλης. Από την ίδρυση του, τον περασμένο Απρίλη, είχαμε μια σειρά σοβαρά γεγονότα (1η Μάη, πόλεμος ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, σεισμούς, επίσκεψη Κλίντον, ιδιώνυμο ενάντια στους μαθητές), που αφορούσαν τους εργαζόμενους και το λαό και από τα οποία οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ απουσίαζαν ή συναγελάζονταν με την κυβέρνηση. Αντίθετα το ΠΑΜΕ πρωτοστατούσε και οργάνωνε την πάλη των εργαζομένων και του λαού απέναντι σε αυτά.

- Σε ποια ζητήματα θα σταθεί κυρίως η συζήτηση κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ;

- Είναι φανερό ότι η συζήτηση θα εστιαστεί περισσότερο στο πώς το ΠΑΜΕ θα οργανώσει καλύτερα, πιο αποτελεσματικά και πιο αποφασιστικά την πάλη των εργαζομένων για την περιφρούρηση και διεύρυνση κύρια δημοκρατικών δικαιωμάτων που σήμερα καταπατούνται βάναυσα από την κυβέρνηση. Τα ζητήματα δημοκρατίας, το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα οι εργαζόμενοι, το να έχουν το δικαίωμα όλα τα κινήματα και πρωτίστως το μαθητικό, να επιλέγουν τις μορφές πάλης τους για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, θα δεσπόσουν στους στόχους πάλης του ΠΑΜΕ το επόμενο διάστημα. Επίσης, στις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα θα είναι να βάλει το συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικητικούς στόχους για τα οικονομικά - εργασιακά - ασφαλιστικά ζητήματα, που να αντανακλούν τις σύγχρονες ανάγκες. Προτεραιότητα επίσης αποτελεί όχι απλά η ανάδειξη του χαρακτήρα του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού, των ιδιωτικοποιήσεων και της ανεργίας, αλλά η επισήμανση των ταξικών αιτιών αυτών των ζητημάτων και η καλλιέργεια αντίστοιχων συνειδήσεων, που θα αμφισβητούν και θα αντιπαλεύουν αυτές τις βαθύτερες αιτίες. Πάνω από όλα το ΠΑΜΕ θα επιδιώξει να μπολιάσει στους εργαζόμενους την πεποίθηση ότι το «μαύρο» μέτωπο κεφαλαίου, κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν είναι ανίκητο. Αντίπαλο δέος σ' αυτό είναι η ενωμένη πάλη όλων των εργαζομένων.

ΝΤ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ