Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
«Ψωμί στον κλέφτη, χαμπέρι στο χωροφύλακα»

Το σημείωμα αυτό θα μπορούσε να έχει και τον τίτλο «στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική». Γιατί, αυτό ακριβώς κάνει η ηγεσία του ΣΥΝ, όταν δίνει «και ψωμί στον κλέφτη και χαμπέρι στο χωροφύλακα». Εκείνος που κάνει πως συμπονεί τον κλέφτη, αλλά ταυτόχρονα ειδοποιεί την Αστυνομία να τον συλλάβει, αυτός, λοιπόν, είναι με το μέρος της Αστυνομίας (διάβαζε κυβέρνησης), όπως καταλαβαίνει ο καθένας.

Εγιναν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, στις οποίες η επίσημη γραμμή του ΣΥΝ ήταν αντίθετη, γιατί δε συμφωνούσε με την κατάληψη οδών, στην ουσία ούτε με τα βασικά αιτήματα. Ωστόσο, η ηγεσία του παρίστανε την αλληλέγγυα προς τους αγρότες, αλλά καταφερόταν και κατά των μορφών πάλης τους! Γεγονός που σήμαινε ότι ο ΣΥΝ διευκόλυνε την κυβέρνηση, η οποία ενοχλούνταν ιδιαίτερα απ' τις καταλήψεις. Ας λείψουν αυτές, έλεγε, και μετά συζητάμε. Από πίσω κι ο ΣΥΝ...

Εγιναν οι κινητοποιήσεις πριν και στη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον. Ο ΣΥΝ, όπως κι η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ, στριμώχτηκε. Επρεπε, και να πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις,(τι άλλο να έκανε;), αλλά και να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση (και όχι μόνο), ότι αυτός δεν είναι σαν το ΚΚΕ! Οτι δε θέλει και πολλά - πολλά, αλλά τι να κάνει...

Ετσι, την ίδια στιγμή που αποφάσιζε να πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις, ο Ν. Κωνσταντόπουλος αποφάσιζε να πάει στη δεξίωση προς τιμήν του Κλίντον! Αλλά ήρθε η επίθεση των προβοκατόρων και των ΜΑΤ και αφαίρεσε κάθε πρόσχημα για την παρουσία του στη δεξίωση.

Επίσης, η ηγεσία του ΣΥΝ, αν και αρχικά είχε ταχτεί υπέρ της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, παρά την απαγόρευση, στη συνέχεια τα έστριψε. Και αποφάσισε να μην πάρει μέρος στη συγκέντρωση του Συντάγματος, γιατί εκεί βρίσκονταν οι... ανεύθυνοι(!), ενώ η ηγεσία του ΣΥΝ, ως... υπεύθυνη(!) δύναμη, δεν έπρεπε να έρθει σε σύγκρουση με την απαγόρευση. Με την υποκρισία της, λοιπόν, έπαιζε σε διάφορα ταμπλό:

  • Και κατά της απαγόρευσης της συγκέντρωσης τάχτηκε στα λόγια και κατήγγειλε το ΚΚΕ ως ανεύθυνο, καθώς και τους φορείς, που οργάνωσαν την εκδήλωση στο Σύνταγμα.
  • Και χωριστή συγκέντρωση έκανε την 19 Νοέμβρη και με την απαγόρευση συμμορφώθηκε.
  • Και την κυβέρνηση κατήγγειλε, επειδή χρησιμοποίησε βία κατά των διαδηλωτών, αλλά και το ΚΚΕ, επειδή (άκουσον -άκουσον) έδωσε το πρόσχημα (!) να δράσουν τα ΜΑΤ και οι «γνωστοί - άγνωστοι». Προσχεδιασμένο χτύπημα ο ΣΥΝ δεν «είδε». Ούτε προβοκατόρικους μηχανισμούς εν δράσει...

Φτάσαμε στις μαθητικές κινητοποιήσεις και στην ΕΡΕτζίδικη-Παπανδρεϊκή μέθοδο της αποστολής εισαγγελέων και αστυνομικών - πυροσβεστών στα σχολεία. Και πάλι η θέση του ΣΥΝ ήταν η ίδια: «Και ψωμί στον κλέφτη και χαμπέρι στο χωροφύλακα». Απ' τη μια καταγγέλλει την κυβέρνηση, επειδή πήρε αυτά τα μέτρα. Κι απ' την άλλη καταγγέλλει το ΚΚΕ, επειδή, λέει, η κυβέρνηση αξιοποιεί(!) τη θέση του στήριξης των καταλήψεων, για να περάσει αυταρχικά μέτρα!! Αρα, σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη την έχει το ΚΚΕ! Αν δεν έδινε... προσχήματα, δε θα συνέβαινε τίποτε!... Το ότι οι αποφάσεις των μαθητών παίρνονται απ' τις συνελεύσεις τους, που καθορίζουν και τις μορφές πάλης, αυτό την ηγεσία του ΣΥΝ δεν την ενδιαφέρει. Αυτή βλέπει «δάκτυλο του ΚΚΕ». Οπως και η κυβέρνηση...

Ο ΣΥΝ δε θέλει να ομολογήσει ότι η αντιδημοκρατική κατρακύλα της κυβέρνησης έχει να κάνει με το συνολικά αποφασισμένο σχέδιο τσακίσματος του λαϊκού κινήματος. Δε θέλει να ομολογήσει ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει, ιδίως μετά την επίσκεψη Κλίντον, πιο ενεργό ρόλο χωροφύλακα στην περιοχή των Βαλκανίων. Και επομένως ότι η πρακτική της «νέας τάξης πραγμάτων» έχει εισβάλει, μέσω της κυβέρνησης, και στο πεδίο της λεγόμενης έννομης τάξης της Ελλάδας. Η ηγεσία του ΣΥΝ είναι αδιάφορη μπροστά στο αναμφισβήτητο - όπως δείχνει η πράξη - γεγονός, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενεργεί μ' αυτόν τον αυταρχικό τρόπο, επειδή πιστεύει ότι μόνο έτσι θα περάσει μακροπρόθεσμα η πολιτική της ΟΝΕ, η πολιτική της πλουτοκρατίας. Κι ότι θέλει ν' απαγορεύσει κάθε αγωνιστική στάση, είτε απεργία είναι αυτή, είτε πορεία, είτε κατάληψη!

Ηπαραπάνω τακτική εκφράζει την ουσία της πολιτικής και των βλέψεων που έχει η ηγεσία του ΣΥΝ. Εκφράζει το γεγονός ότι βρίσκεται στο αίμα της η στήριξη της νεοταξικής νομιμότητας, η συμμετοχή της σε κυβερνητικά κεντροαριστερά σχήματα μαζί με το ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση του οποίου η ηγεσία του ΣΥΝ έδινε και δίνει «αριστερό» άλλοθι, στήριξε και στηρίζει όλες τις βασικές επιλογές της.

«Και ψωμί στον κλέφτη, λοιπόν, και χαμπέρι στο χωροφύλακα».

Η ηγεσία του ΣΥΝ στριμώχτηκε αφόρητα στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, αφού οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις εκτέθηκαν διεθνώς. Ετσι, πήρε θέση κατά της επίθεσης, αλλά και κατά της εθνοκάθαρσης! Κι ας μη γινόταν εθνοκάθαρση... Κι ας αποδείχτηκε ότι τα περί εθνοκάθαρσης ήταν επινόηση των ιμπεριαλιστών!

Σε συνέχεια, η ηγεσία του ΣΥΝ πήρε υπό την προστασία της τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία! Λες και δεν ήταν ο Γιέλτσιν απ' τα πρωτοπαλίκαρα της «ανανέωσης» στο ΚΚΣΕ, που ο ΣΥΝ στήριξε και χειροκροτεί για την... κοσμογονία (!) που ήρθε στη Σοβιετική Ενωση! Λες και οι ηγέτες των αυτονομιστών Τσετσένων δεν υποκινούνται, όπως και οι ΟΥΤΣΕΚΑΔΕΣ, απ' τις ΗΠΑ.

Πάντως, δεν υπάρχει αποσχιστικό κίνημα, υποκινούμενο απ' τους ιμπεριαλιστές, το οποίο να μη στηρίζει ο ΣΥΝ, στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Ταυτόχρονα, «διαμαρτύρεται» για τα πιο χονδροειδή της ιμπεριαλιστικής δράσης, εξυμνώντας παράλληλα την ΕΕ που συμμετέχει στην επίθεση κατά των λαών!

Οσο στο λαϊκό κίνημα υπήρχε νηνεμία, τόσο οι ελιγμοί και τα περί συναίνεσης, «διαλόγου», κινήσεων κορυφής, είχαν ακροατήριο. Τώρα που ο άνεμος της ταξικής πάλης άρχισε να πνέει, οι δυνατότητες της ηγεσίας του ΣΥΝ να ψαρεύει στα θολά νερά μειώνονται διαρκώς. Γι' αυτό, εκείνο που την τρομάζει, είναι η ανάπτυξη της λαϊκής αγωνιστικότητας.

Χρήσιμο το συμπέρασμα, ιδιαίτερα για εκείνους που αναρωτιούνται, γιατί το ΚΚΕ δε συνεργάζεται με κόμματα τύπου ΣΥΝ. Κι εξίσου χρήσιμο για τον κάθε αριστερό, οπαδό ή μέλος του ΣΥΝ, που θέλει να συμπαραταχτεί στους κοινωνικούς αγώνες μαζί με τους κομμουνιστές.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ