ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Οι ανάγκες της νέας γενιάς στο προσκήνιο

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
«Το Φεστιβάλ έχει ήδη ανοίξει τις πύλες του για να ταξιδέψει για 31η χρονιά σε όλη την Ελλάδα. Για άλλη μια χρονιά με όλες μας τις προσδοκίες, με τη βεβαιότητα ότι θα είναι πετυχημένο, χάρη στην ικανότητα της πολιτικής του ΚΚΕ να επιβεβαιώνεται, να εμπνέει το καινούριο, το πρωτοπόρο, το προοδευτικό σε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της νεολαίας. Και χάρη στο χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ μας να στήνεται από εμάς τους ίδιους, από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, με το μεράκι τους, με τη διάθεσή τους να δημιουργήσουν, κόντρα στη λογική των χορηγών που προσπαθεί να "καναλιζάρει" το μεράκι, τη δημιουργικότητα των νέων».

Με αυτά τα λόγια άνοιξε τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ, η Χαρά Παπαϊωάννου, μέλος του Γραφείου Πόλης της Οργάνωσης και μίλησε για τους στόχους της φετινής φεστιβαλικής δραστηριότητας, με τις 55 περίπου προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το διάστημα, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο και το κεντρικό τετραήμερο στις 15, 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια.

«Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο» είναι το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, που καλεί τη νεολαία να πει ένα βροντερό «όχι» στην προσπάθεια παραπληροφόρησης, χειραγώγησης, την καλεί να αναζητήσει την αλήθεια. «Παλεύουμε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια των νέων να καταλαβαίνουν τις αιτίες των προβλημάτων, την ταξική πάλη, γιατί και πώς συμβαίνει και προχωρά η κοινωνική εξέλιξη», είπε χαρακτηριστικά η Χαρά Παπαϊωάννου.

Από τις εκδηλώσεις που ήδη έχουν γίνει, τα στελέχη της ΚΝΕ εκτιμούν ότι στη νεολαία υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την επίθεση που δέχεται από την κυβερνητική πολιτική (με την οποία συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ), υπάρχει όμως και προβληματισμός, έντονο ενδιαφέρον για τη φεστιβαλική δραστηριότητα της ΚΝΕ (στην οποία θα συμβάλουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους και πολλοί νέοι εκτός των γραμμών της Οργάνωσης) και ιδιαίτερα σε τμήματα της εργαζόμενης νεολαίας εντοπίζονται σημάδια ριζοσπαστικοποίησης.

Από τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης Αθήνας οι 35 τουλάχιστον, θα είναι αφιερωμένες στους νέους εργαζόμενους, με στόχο, όπως είπε ο Θανάσης Γκόγκος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, «να συζητήσουμε ειλικρινά με την εργαζόμενη νεολαία, πάνω στη βάση των αναγκών μας και στην ικανοποίησή τους, να διεκδικήσουμε από κοινού 1.200 βασικό μισθό, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, σταθερή δουλιά για όλους. Να απαντήσουμε σε λογικές που θέλουν να αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε στα όρια και στις αντοχές της οικονομίας, δηλαδή να αγωνιζόμαστε στα όρια του "ρεαλισμού" και των αναγκών του κεφαλαίου».

Κάλεσε τη νεολαία «να συμβάλει και να συμμετάσχει τόσο στην πολιτική, όσο και στην πολιτιστική διάσταση του Φεστιβάλ», απαντώντας σ' όσους θέλουν το νέο εργαζόμενο «έρμαιο της ψυχαγωγίας της κλειδαρότρυπας ή να παρακολουθεί π.χ. το βιβλίο από απόσταση» και κάλεσε τους νέους «σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα ώστε να αποκρούσουμε συνολικά την αντιλαϊκή και την αντεργατική πολιτική».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 31ου Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο:

  • Στα Γιάννενα, διήμερο της Οργάνωσης Σπουδάζουσας στη Φοιτητική Εστία Δόμπολης, θα ξεκινάει στις 8 κάθε βράδυ. Η πρώτη μέρα αφιερώνεται στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Πάμπλο Νερούντα. Το πρόβλημα στέγασης και γενικότερα τα προβλήματα των εστιακών φοιτητών αποτελούν κεντρικό θέμα της δεύτερης μέρας, που περιλαμβάνει συναυλία ερασιτεχνικού συγκροτήματος.

Αύριο Σάββατο:

  • Στο Σουφλί, στο δάσος της Δαδιάς, οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην Αντιφασιστική Νίκη, με τη συμμετοχή της ΠΕΑΕΑ Εβρου. Η αναχώρηση για τη Δαδιά από Αλεξανδρούπολη είναι στις 9 το πρωί.
  • Στην Ξάνθη, η Οργάνωση Σπουδάζουσας διοργανώνει εκδήλωση στο Πολυτεχνείο μαζί με την ΠΕΑΕΑ, για την Αντιφασιστική Νίκη. Θα μιλήσει ο Γ. Πυργελής, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ.

Αύριο Σάββατο και την Κυριακή 20 Ιούνη:

  • Στην Πάτρα, ο Εργατικός Τομέας της ΚΝΕ πραγματοποιεί διήμερο προβολών εργατικού κινηματογράφου, στην αίθουσα της Δημοτικής Κίνησης «Πάτρα Μπροστά Ενωμένοι», στις 7.30 μ.μ.
ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αντιδράσεις για το «ευρωπαϊκό σχολείο»

Αντιδράσεις στους κατοίκους της περιοχής της Αγίας Τριάδας στο Ηράκλειο έχει προκαλέσει η απόφαση για την εγκατάσταση του «ευρωπαϊκού σχολείου» για τα παιδιά των υπαλλήλων του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών», σε κτίριο που εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια προοριζόταν να παραδοθεί για τη στέγαση του δημοτικού σχολείου της περιοχής, που μέχρι σήμερα φιλοξενείται σε σχολικό κτίριο άλλης περιοχής.

Το πρώτο σχολείο «Ευρωπαϊκής Παιδείας», την ίδρυση του οποίου προωθεί το υπουργείο Παιδείας με σχέδιο νόμου, θα δημιουργηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης με αγγλόφωνο και ελληνόφωνο τμήμα και μαθητές κυρίως αλλοδαπούς από χώρες της ΕΕ, αλλά και Ελληνες κατόπιν κλήρωσης. Η δημιουργία του, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας, καθώς στην Ελλάδα θα βρίσκεται η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών για την εκπαίδευση των παιδιών των υπαλλήλων του Οργανισμού, τα οποία και θα έχουν και προτεραιότητα εγγραφής.

Την ίδια στιγμή, όμως, σοβαρό πρόβλημα στέγασης αντιμετωπίζει το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Τριάδας. Το κτίριο όπου στεγαζόταν αποφασίστηκε να γκρεμιστεί λόγω παλαιότητας και στη θέση του να δημιουργηθεί νέο, τόσο με την έγκριση της Νομαρχίας Ηρακλείου, όσο και του υπουργείου Παιδείας. Γι' αυτό το λόγο και οι μικροί μαθητές με δυσκολία και επικινδυνότητα μεταφέρονταν σε δημοτικό σχολείο άλλης περιοχής ως φιλοξενούμενοι. Και ενώ, λοιπόν, δάσκαλοι, γονείς και μικροί μαθητές περίμεναν ότι από φέτος θα μεταφερθούν στο νέο τους σχολείο, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι το κτίριο τελικά προορίζεται για τα παιδιά των υπαλλήλων του Οργανισμού. Για το θέμα, λίγες μέρες πριν, γονείς και δάσκαλοι πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, στην οποία αποφάσισαν πως δε θα επιτρέψουν να δοθεί το σχολείο για καμιά άλλη λειτουργία πλην της εγκατάστασης και λειτουργίας του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Τριάδας και ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Εμπαιγμό συνιστά η στάση της Νομαρχίας, εκπρόσωπος της οποίας δηλώνει πως έχουν δίκιο οι κάτοικοι, την ώρα που ο νομάρχης φωτογραφίζεται μπροστά στο υπό κατασκευή κτίριο, δηλώνοντας περήφανος για την εγκατάσταση εκεί του πρώτου «ευρωπαϊκού σχολείου».

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Τον «κοινωνικό χαρακτήρα» του ολοήμερου σχολείου εξήρε η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, μιλώντας χτες σε ημερίδα που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων σε 28 Πειραματικά Ολοήμερα Σχολεία. Πρόκειται για τα σχολεία που λειτουργούν από το 1999 χρηματοδοτούμενα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση κατά 75% και από εθνικούς πόρους κατά 25%. Στο πλαίσιο μάλιστα της ενδιάμεσης αξιολόγησης του ΕΠΕΑΕΚ, η ιδιωτική εταιρία συμβούλων «ΚΑΝΤΩΡ ΑΕ» ανέλαβε μετά από διαγωνισμό να αξιολογήσει το ολοήμερο σχολείο. Ετσι, με ερωτηματολόγια που έχουν σταλεί στα σχολεία ζητείται από τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές να απαντήσουν σχετικά με την αποτίμηση της υλοποίησης του έργου και για την παιδαγωγική και διοικητική αξιολόγηση του ολοήμερου σχολείου.

Μια αποτίμηση πάντως του ολοήμερου σχολείου, όπως ξεκίνησε από την προηγούμενη και συνεχίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση με τη μετονομασία ουσιαστικά των... οικονομικότερων «σχολείων διευρυμένου ωραρίου» σε «ολοήμερα» και τη λειτουργία τους με σοβαρές ελλείψεις σε υποδομή και πρόγραμμα, δείχνει ότι αυτό αποτέλεσε το «Δούρειο ίππο» για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης, με τους γονείς να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους, αλλά και για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη

Απλήρωτοι από τον περασμένο Σεπτέμβρη παραμένουν οι μόνιμοι και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που δίδαξαν στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, όπως καταγγέλλει η ΟΛΜΕ. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας που, όπως σημειώνει, διαβεβαίωνε ότι εξασφαλίστηκαν οι πιστώσεις για τις αμοιβές όσων εργάζονται στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη. «Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας και διαμαρτυρόμαστε για την ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας, αλλά και κάθε υπευθύνου για την ανάλγητη αυτή συμπεριφορά. Επιπλέον, εκτιμάμε ότι για μια ακόμη φορά το υπουργείο Παιδείας αποδεικνύει την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την κάλυψη των βασικών αναγκών της Εκπαίδευσης και των εργαζόμενων εκπαιδευτικών», σημειώνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ