ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Μαζικά στις κάλπες για την κρίσιμη αναμέτρηση

Από τη χτεσινή εκλογική διαδικασία στο Ιράν

Associated Press

Από τη χτεσινή εκλογική διαδικασία στο Ιράν
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Για τέσσερις επιπλέον ώρες έμειναν, τελικά, ανοιχτές οι κάλπες, χτες, στο Ιράν μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις που ανακοινώθηκαν προκειμένου να μπορέσουν οι δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί που σχημάτισαν ουρές, από νωρίς χτες το πρωί, έξω από τα εκλογικά τμήματα, να ψηφίσουν. Αντίθετα με πολλές προβλέψεις, η συμμετοχή ήταν μαζική, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις, ευνοεί κυρίως τον «μεταρρυθμιστή» υποψήφιο Μουστάφα Μόιν, καθώς η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι νέοι και γυναίκες, που έχουν επενδύσει πολλές ελπίδες στις υποσχέσεις περί «δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων».

Περίπου το 60% των 46,7 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχε προσέλθει στις κάλπες, μέχρι χτες νωρίς το απόγευμα. Περισσότερα από 41.000 εκλογικά τμήματα άνοιξαν, χτες, σε ολόκληρο το Ιράν ενώ άλλα 254 λειτούργησαν σε χώρες του εξωτερικού. Στο γειτονικό Ιράκ, στη νότια Βασόρα τουλάχιστον 12.000 Ιρανοί έσπευδαν από νωρίς το πρωί να ψηφίσουν.

Τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από σήμερα το απόγευμα. Η αναμέτρηση κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη αλλά και αμφίρροπη. Αυτό φαίνεται ότι αναγνωρίζεται και από τις ίδιες τις ιρανικές αρχές. Γι' αυτό και ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών εκτιμούσε ως εξαιρετικά πιθανή τη διεξαγωγή δεύτερου εκλογικού γύρου, εντός της επόμενης βδομάδας, κατά τον οποίο θα αναμετρηθούν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι Πρόεδροι, όπως θα προκύψουν από τις κάλπες. Αν η εκτίμησή του επιβεβαιωθεί, τότε θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν που πραγματοποιείται δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε όλους τους Ιρανούς να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για να στηρίξουν «το ισλαμικό σύστημα». Ο πρώην Πρόεδρος Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, που εμφανίζεται από τα δυτικά ΜΜΕ ως φαβορί και φέρεται να αντιμετωπίζεται «ευνοϊκά» από την Ουάσιγκτον (στην οποία δεν παρέλειψε να προσφέρει και ο ίδιος αρκετά διαπιστευτήρια διαπιστώνοντας «θετικές θέσεις»), εμφανίστηκε αισιόδοξος. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο ίδιος Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο.

Ο Ραφσαντζανί αναμετριέται, κυρίως, με τον πρώην υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, «μεταρρυθμιστή» Μουστάφα Μόιν. Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει ο «σκληροπυρηνικός», πρώην επικεφαλής της αστυνομίας, Μουχάμαντ Μπακρ Καλιμπάφ.

«Δεν αλλάζει τίποτε»

Οποιος και αν εκλεγεί στην Προεδρία του Ιράν, δεν πρόκειται να επηρεάσει σε καμία περίπτωση τη στάση της Τεχεράνης όσον αφορά στο ειρηνικό πυρηνικό της πρόγραμμα. Αυτό κατέστησε σαφές, χτες, ο αρμόδιος Ιρανός αξιωματούχος Χασάν Ροχανί, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «όλα θα πάνε καλά στις συνομιλίες με την ΕΕ». Στο θέμα αναφέρθηκε, χτες, και η ΕΕ, η οποία στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου καλεί την Τεχεράνη «να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε ύποπτη πυρηνική δραστηριότητα για να συνεχιστεί ο διάλογος με την ΕΕ».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Και πάλι κατοχικές εκκαθαρίσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέα μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση εξαπέλυσαν οι κατοχικές δυνάμεις, με τη συνδρομή μικρότερων μονάδων του ιρακινού στρατού, κατά πόλεων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Στόχος, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιτελείς, είναι «η εξόντωση των ανταρτών και των ξένων μαχητών που δρουν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η διάλυση του δικτύου υποστήριξής τους που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στην επιχείρηση συμμετέχουν, τουλάχιστον, 1.000 Αμερικανοί πεζοναύτες ενώ αλλεπάλληλες είναι οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές κατά «υπόπτων» στόχων ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Στο επίκεντρο των νέων αυτών εκκαθαρίσεων, που φέρουν το όνομα «Λόγχη», βρίσκονται οι πόλεις Κάιμ και Καραμπίλα. Μέχρι χτες το απόγευμα, δεν είχαν ανακοινωθεί θύματα ενώ κάτοικοι της περιοχές υποστήριζαν ότι μαίνονται σφοδρές μάχες ακόμη και στους δρόμους.

Στο μεταξύ στη Βαγδάτη, στη νοτιοανατολική συνοικία Καμαλίγια, παγιδευμένο αυτοκίνητο, που είχε στόχο ομάδα των επίλεκτων δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, εξερράγη δίπλα σε πετρελαιοφόρο όχημα. Η έκρηξη σημειώθηκε πολύ κοντά στο σιιτικό τέμενος της συνοικίας. Σκοτώθηκαν 2 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 6. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν μέλη των επίλεκτων ιρακινών δυνάμεων. Λίγες ώρες νωρίτερα, έκρηξη είχε σημειωθεί και στην εμπορική συνοικία της πρωτεύουσας, Μπαμπ Σάρτζα, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα. Τέλος, οι κατοχικές δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι «κατά λάθος σκότωσαν» ένα 10χρονο αγόρι, το βράδυ της Πέμπτης, ενώ «πραγματοποιούσαν έρευνες».

Στη Φαλούτζα καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο αποπειράθηκε να πλήξει τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης. Τελικά, σκοτώθηκαν 2 πολίτες και τραυματίστηκαν 11 ακόμη άτομα (πολίτες και τροχονόμοι), ενώ ο αστυνομικός διευθυντής διέφυγε. Στο Ραμάντι, από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου σκοτώθηκαν άλλοι 2 Αμερικανοί πεζοναύτες, ενώ στην Τουζ Χουρμάτου από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο τραυματίστηκαν 11 Ιρακινοί στρατιώτες.

«Ελπίζει» σε καλύτερη μοιρασιά η ΕΕ

Την πρόθεσή της να βοηθήσει στην «ανοικοδόμηση» του Ιράκ και στην πρόοδο της «πολιτικής διαδικασίας» αλλά και στην επαναλειτουργία ενός «δικαστικού συστήματος» επαναδιατυπώνει, για άλλη μια φορά, η ΕΕ με απόφασή της στο περιθώριο της κρίσιμης συνόδου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Επίσης, δε χάνεται η ευκαιρία για να εκφραστεί η πεποίθηση ότι η σύνοδος που συνδιοργανώνουν «για το μέλλον του Ιράκ και την ανοικοδόμησή του», ΗΠΑ και ΕΕ, στις 22 του μήνα στις Βρυξέλλες, θα αποφέρει «τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», προφανώς για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου της ΕΕ.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Ενταση εκ νέου στο Μπισκέκ

ΜΠΙΣΚΕΚ, ΜΟΣΧΑ.--

Περίπου 500 οπαδοί του Ουρμάτ Μπαρικταμπάσοφ, υποψηφίου για την προεδρία της Κιργιζίας, κατέλαβαν χτες για μερικές ώρες το κτίριο όπου στεγάζεται το Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση και εκλογική επιτροπή στο Μπισκέκ, αξιώνοντας να αναιρεθεί η απόφαση απαγόρευσης της συμμετοχής του στις εκλογές, λόγω του ότι διαθέτει διπλή (και καζακική) υπηκοότητα. Σύμφωνα με τα «Ιντερφάξ» και «Ρία Νοβόστι» ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εξεδίωξαν τους οπαδούς του πολιτικού από το κτίριο και όταν αυτοί επιχείρησαν να το ανακαταλάβουν οι συγκεντρωμένες δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ στον αέρα. Η ένταση συνεχιζόταν έως αργά χθες βράδυ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
«Θα γίνει η πώληση», επιμένει η κυβέρνηση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Η κυβέρνηση υπό τον στρατηγό - «πρόεδρο» Περβέζ Μουσάραφ εμμένει στο ότι θα προχωρήσει στην πώληση ενός μεγάλου ποσοστού μετοχών της κρατικής τηλεπικοινωνιακής εταιρίας PTCL, παρά τις διαδηλώσεις και τις απεργίες των εργαζομένων σε αυτήν, που η κυβέρνηση αντιμετώπισε με πάνω από 1.100 συλλήψεις και αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις της.

Τρεις εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του ποσοστού της: η «ΣινγκΤελ» της Σιγκαπούρης, η «Ετισαλάτ» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η «Τσάινα Μομπάιλ» της Κίνας. Η σχετική «δημοπρασία» αναμενόταν να γίνει σήμερα Σάββατο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τείχος... και στη θάλασσα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Υποθαλάσσιο φράχτη ασφαλείας, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτή της Λωρίδας της Γάζας, αποφάσισε να χτίσει το Ισραήλ, προκειμένου «να αποτραπεί η είσοδος προς το έδαφός του τρομοκρατών διά της θαλασσίας οδού». Ο φράκτης θα είναι από μπετόν και θα έχει βάθος 150 μέτρα, ενώ θα συμπληρώνεται από ένα πλωτό σκέπαστρο στην επιφάνεια της θάλασσας. Η κατασκευή του αποφασίστηκε να αρχίσει άμεσα, αλλά δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ημερομηνία της προγραμματισμένης, για τον Αύγουστο, ισραηλινής αποχώρησης από τη Γάζα.

Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση υποσκάπτει κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης και επανέλαβε ότι «μοναδική εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι η συναίνεσή του σε μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη». Αναρωτήθηκε μάλιστα αν τελικά το Ισραήλ θα χτίσει ένα τείχος γύρω από τον κάθε Παλαιστίνιο, αφού ήδη χτίζεται ένα στη Δυτική Οχθη και ετοιμάζεται άλλο για τη Γάζα. Αλλωστε, από εδάφους η Λωρίδα της Γάζας είναι περικυκλωμένη από ηλεκτροφόρα σύρματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ