Σάββατο 18 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Και πάλι κατοχικές εκκαθαρίσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέα μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση εξαπέλυσαν οι κατοχικές δυνάμεις, με τη συνδρομή μικρότερων μονάδων του ιρακινού στρατού, κατά πόλεων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Στόχος, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιτελείς, είναι «η εξόντωση των ανταρτών και των ξένων μαχητών που δρουν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η διάλυση του δικτύου υποστήριξής τους που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στην επιχείρηση συμμετέχουν, τουλάχιστον, 1.000 Αμερικανοί πεζοναύτες ενώ αλλεπάλληλες είναι οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές κατά «υπόπτων» στόχων ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Στο επίκεντρο των νέων αυτών εκκαθαρίσεων, που φέρουν το όνομα «Λόγχη», βρίσκονται οι πόλεις Κάιμ και Καραμπίλα. Μέχρι χτες το απόγευμα, δεν είχαν ανακοινωθεί θύματα ενώ κάτοικοι της περιοχές υποστήριζαν ότι μαίνονται σφοδρές μάχες ακόμη και στους δρόμους.

Στο μεταξύ στη Βαγδάτη, στη νοτιοανατολική συνοικία Καμαλίγια, παγιδευμένο αυτοκίνητο, που είχε στόχο ομάδα των επίλεκτων δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, εξερράγη δίπλα σε πετρελαιοφόρο όχημα. Η έκρηξη σημειώθηκε πολύ κοντά στο σιιτικό τέμενος της συνοικίας. Σκοτώθηκαν 2 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 6. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν μέλη των επίλεκτων ιρακινών δυνάμεων. Λίγες ώρες νωρίτερα, έκρηξη είχε σημειωθεί και στην εμπορική συνοικία της πρωτεύουσας, Μπαμπ Σάρτζα, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα. Τέλος, οι κατοχικές δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι «κατά λάθος σκότωσαν» ένα 10χρονο αγόρι, το βράδυ της Πέμπτης, ενώ «πραγματοποιούσαν έρευνες».

Στη Φαλούτζα καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο αποπειράθηκε να πλήξει τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης. Τελικά, σκοτώθηκαν 2 πολίτες και τραυματίστηκαν 11 ακόμη άτομα (πολίτες και τροχονόμοι), ενώ ο αστυνομικός διευθυντής διέφυγε. Στο Ραμάντι, από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου σκοτώθηκαν άλλοι 2 Αμερικανοί πεζοναύτες, ενώ στην Τουζ Χουρμάτου από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο τραυματίστηκαν 11 Ιρακινοί στρατιώτες.

«Ελπίζει» σε καλύτερη μοιρασιά η ΕΕ

Την πρόθεσή της να βοηθήσει στην «ανοικοδόμηση» του Ιράκ και στην πρόοδο της «πολιτικής διαδικασίας» αλλά και στην επαναλειτουργία ενός «δικαστικού συστήματος» επαναδιατυπώνει, για άλλη μια φορά, η ΕΕ με απόφασή της στο περιθώριο της κρίσιμης συνόδου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Επίσης, δε χάνεται η ευκαιρία για να εκφραστεί η πεποίθηση ότι η σύνοδος που συνδιοργανώνουν «για το μέλλον του Ιράκ και την ανοικοδόμησή του», ΗΠΑ και ΕΕ, στις 22 του μήνα στις Βρυξέλλες, θα αποφέρει «τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», προφανώς για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ