ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των «μεγάλων»

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα εξεταστεί σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή και από βδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή

Αδιαφορώντας προκλητικά για τις αντιδράσεις εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση των σχεδίων της για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, που προβλέπουν τη συνεχή λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από το πρωί μέχρι το βράδυ, είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του μεγάλου ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Σήμερα, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου πρόκειται να συζητηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή και - μετά τις όποιες διορθώσεις και προσθήκες γίνουν στο αρχικό κείμενο - θα κατατεθεί την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή.

Η κυβέρνηση, πιστή στις επιταγές της «ελεύθερης αγοράς» και τις αξιώσεις μιας χούφτας μονοπωλίων, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων για την καταστρατήγηση του υφιστάμενου ωραρίου, εν γνώσει της ότι έτσι υπονομεύει παραπέρα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων στο εμπόριο και τη θέση των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

Οπως έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του Μάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες θα διατηρηθούν απαράλλαχτες, στην ουσία τους, οι ρυθμίσεις στην τελική μορφή του νομοσχεδίου, που προβλέπει ότι τα καταστήματα σε όλη τη χώρα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά μέχρι τις 9.00 το βράδυ χειμώνα - καλοκαίρι και το Σάββατο μέχρι τις 8.00 το βράδυ. Επιπλέον, καταργείται η δυνατότητα των νομαρχών να καθορίζουν υποχρεωτικά μικρότερο ωράριο στις περιοχές αρμοδιότητάς τους μετά από συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς εργαζομένων και εργοδοτών. Οσο για την Κυριακή, αρχικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις, είχε πει σε μια «παραδρομή» της γλώσσας ότι γι' αυτές θα αποφασίζουν οι νομάρχες. Το ίδιο βράδυ, μπροστά στις πρώτες αντιδράσεις, αναγκάστηκε να ανασκευάσει τη δήλωσή του, λέγοντας ότι «θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν τίθεται, η δυνατότητα των νομαρχών να διευρύνουν το ωράριο την Κυριακή αφορά τις τουριστικές περιοχές».

Το ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα ρυθμίσεις που διέπουν τη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου, το καθεστώς των εκπτώσεων κ.ά.

ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Ακατάλληλα τρόφιμα από το εξωτερικό

Σε ανοιχτή πληγή για τη δημόσια υγεία μετατρέπεται πλέον η προσπάθεια μεγαλεπιχειρηματιών και διαφόρων εταιριών να κερδίσουν από τις εισαγωγές ακατάλληλων, για ανθρώπινη κατανάλωση, αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης το τελευταίο μόνο δίμηνο εντοπίστηκαν, κατά την εισαγωγή τους, χιλιάδες κιλά τέτοιων προϊόντων, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια τις ποσότητες που έτσι κι αλλιώς φτάνουν μέχρι την κατανάλωση.

Τα ακατάλληλα προϊόντα που εντοπίστηκαν είναι τα εξής: 21.600 Kg κονσέρβες ψαριού (τόνος) από Ισημερινό, 18.135 Kg λευκό τυρί από πρόβειο γάλα από Βουλγαρία, (700 + 750) κεφάλια ζώντων αρνιών άμεσης σφαγής από Ρουμανία, 11.775 Kg σφαγμένων αρνιών από Ρουμανία, 280 Kg βούτυρο από Αιθιοπία, 47.033 Kg κατεψυγμένα κρέατα βοοειδών από Βραζιλία, 10.340 Kg κατεψυγμένα ψάρια από Υεμένη, 1.600 Kg σκόνη γάλακτος από ΗΠΑ, 8.702 Kg κατεψυγμένα ψάρια από Σενεγάλη, 2.458 Kg κατεψυγμένα μαλάκια από Σενεγάλη, 23.340 Kg παστεριωμένες λιπαρές ουσίες αγελαδινού γάλακτος από Βουλγαρία, 1.250 Kg μέλι από Βουλγαρία, 110 Kg νωπά ψάρια από Μαρόκο, 40.039 Kg βαμβακόσπορος από ΗΠΑ, 12.375 Kg βαμβακόσπορος από Τουρκία, 30.000 Kg βαμβακόσπορος από Ισπανία, 23.850 Kg πατάτες από Αίγυπτο, 75.435 Kg κακάο σε σπόρους από Ακτή Ελεφαντόδοντος, 20.357 Kg φιστίκια κελυφωτά από ΗΠΑ, 14.280 Kg φιστίκια κελυφωτά από Ιράν, 20.800 Kg βερίκοκα ξερά από Τουρκία, 26.093 Kg σταφύλια από Χιλή.

Οπως φυσικά συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γίνεται προσπάθεια, οι παραπάνω μικρές ποσότητες που απορρίφθηκαν σε σχέση με το σύνολο των εισαγωγών, να χρησιμοποιηθούν ως απόδειξη «των εντατικών ελέγχων» που γίνονται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Φυσικά κάτι τέτοιο μικρή σχέση έχει με την πραγματικότητα, κάτι που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους φυτοϋγειονομικούς και άλλους ελέγχους, οι οποίοι με πενιχρά μέσα προσπαθούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, το ξέρουν καλύτερα απ' τον καθένα. Κάτι που άλλωστε έχουν καταγγείλει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν.

ΠΗΛΙΟ
Καταστροφές στις καλλιέργειες

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις στους καλλιεργητές οπωροφόρων δέντρων του Πηλίου, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, τονίζεται: «Οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις προξένησαν μεγάλες καταστροφές στα πρώιμα κεράσια, κορόμηλα κ.ά. φρούτα στην περιοχή του Πηλίου. Το πρόβλημα παρουσιάζεται πολύ πιο έντονο στις καλλιεργητικές περιοχές του κεντρικού Πηλίου και της Ζαγοράς. Οι ζημιές που προκλήθηκαν και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό έχουν ως συνέπεια τα προϊόντα να μην είναι εμπορεύσιμα και αν κάποια από αυτά τελικά πουληθούν οι τιμές τους είναι εξευτελιστικές. Οι επιπτώσεις στους παραγωγούς από τις ζημιές που υπέστησαν, λόγω των καιρικών συνθηκών και η απαξίωσή τους, με τις μηδαμινές αποζημιώσεις από τις έως τώρα κυβερνήσεις πήραν χαρακτήρα κοινωνικής συμφοράς. Η κατάσταση των αγροτών της περιοχής του Πηλίου επιδεινώνεται από συχνά φαινόμενα αφορίας, μικροκαρπίας κ.ά. που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και οφείλονται στην έλλειψη επιστημονικής έρευνας για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αιτιών».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν:

  • Θα αποζημιωθούν έγκαιρα οι παραγωγοί για το σύνολο της ζημιάς;
  • Θα ρυθμιστούν ευνοϊκά τα δάνειά τους στην ΑΤΕ;
  • Θα υπάρξει επιστημονική έρευνα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αιτών που προκαλούν τα φαινόμενα αφορίας, μικροκαρπίας κ.ά.;
ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ
Κέρδη 166,8 εκατ. ευρώ το 2004

Στα 166,8 εκατ. ευρώ έφτασαν τα καθαρά κέρδη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρήση του 2004. Από το ποσό αυτό το 70% περιέρχεται στα κρατικά ταμεία και το υπόλοιπο 30% παραμένει στο πιστωτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το 2004 χορηγήθηκαν 5.300 στεγαστικά δάνεια και 24.300 δάνεια μικροεπισκευών κατοικίας.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Ανατιμήθηκαν 4,2%

Σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται στα οικοδομικά υλικά, γεγονός που μαζί με την άλλη κερδοσκοπία στην αγορά των ακινήτων και τα σχέδια της κυβέρνησης (αντικειμενικές αξίες, ΦΠΑ κ.ά.) οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την αγορά κατοικίας για τη λαϊκά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), ο «δείκτης τιμών υλικών κατασκευής» σε μέσα επίπεδα έτους, για το μήνα Μάη του 2005, εμφανίζει αύξηση 4,2%, έναντι 3% και 2,3% κατά τα δυο προηγούμενα δωδεκάμηνα.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Επιπτώσεις μετά το 2008 «βλέπει» η Alpha Bank

«Νέα κατάσταση» για την ΕΕ και την Ελλάδα σηματοδοτεί, σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank, η «διαφαινόμενη αποτυχία της προσπάθειας» για τη θέσπιση του λεγόμενου ευρωσυντάγματος. Οι ίδιοι αποδίδουν την αποτυχία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στην τακτική ορισμένων από τα ισχυρά κράτη (Αγγλία, Ολλανδία, Σουηδία) και στις προσπάθειές τους για αναδιάρθρωση των δαπανών του προϋπολογισμού 2007-2013 κατά κύριο λόγο σε βάρος των «αγροτικών επιδοτήσεων». Η ανακατανομή κονδυλίων και οι τυχόν επιπτώσεις στα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, αναφέρεται στη μελέτη, θα έχουν «μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις», οι οποίες θα επηρεάσουν τις «εισροές πόρων» μετά το έτος 2008. Για την Alpha Bank, σε αυτή τη φάση, προέχει η «ομαλή υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ». Προτρέπουν επίσης στην «ενεργοποίηση και ανάπτυξη των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» δηλαδή της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης με την οποία η κυβέρνηση παραδίδει τα έργα υποδομής και κάθε είδους κερδοφόρα δραστηριότητα στις ορέξεις και τη διαχείριση του μεγάλου κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ