ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέες ολέθριες προτάσεις για τη ζάχαρη

Ταχύτερο ξεκλήρισμα των τευτλοπαραγωγών και κλείσιμο των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ολέθριες προτάσεις που θα οδηγήσουν χωρίς αμφιβολία στην εξαφάνιση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συγκεκριμένες προτάσεις (κινούνται στα πλαίσια των αρνητικών εντολών της νέας ΚΑΠ και των επιταγών του ΠΟΕ και θα προωθηθούν για ψήφιση τον Νοέμβρη του 2005), είναι χειρότερες και από τις προτάσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι τον Ιούλη.

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει εκτός των άλλων και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που ανακοίνωσε πέρυσι τον Νοέμβρη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος, ο οποίος στις 23/11/2004 ανακοίνωνε πανηγυρικά: «Στο κρίσιμο θέμα της ζάχαρης, η σθεναρή αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας και άλλων κρατών - μελών, στο πλαίσιο της κοινής θέσης τους, στις δυσμενείς προτάσεις της Επιτροπής, όπως σχεδιάστηκε και εκδηλώθηκε από τον Ιούλη εφέτος, ανάγκασαν την Επιτροπή να αποφασίσει επανεξέταση και επαναδιατύπωση των θέσεών της. Η επανεξέταση αυτή, εξέλιξη θετική από μόνη της, δημιουργεί ήδη τις προϋποθέσεις συνέχισης των διαπραγματεύσεων από διαφορετική αφετηρία και με πολύ καλύτερους όρους από τους σημερινούς».

Ομως η Κομισιόν πρότεινε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής ζάχαρης και των τεύτλων, από τις προτάσεις του περασμένου Ιούλη, καθώς:

  • Στη ζάχαρη προτείνεται η μείωση της θεσμικής τιμής μέσα σε δύο χρόνια, αρχής γενομένης από την περίοδο 2006/2007, κατά 39%. Δηλαδή η τιμή από 632 ευρώ ανά τόνο θα μειωθεί στα 385,5 ευρώ ανά τόνο, ενώ η περσινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προωθούσε μείωση 33,4% (421 ευρώ ανά τόνο).
  • Στα ζαχαρότευτλα προτείνεται μείωση 42,6%. Δηλαδή η τιμή μειώνεται από 43,6 ευρώ ανά τόνο στα 25,05 ευρώ ανά τόνο. Η περσινή πρόταση προωθούσε τελική μείωση στα 27,4 ευρώ ανά τόνο (42,4%).

Επίσης προτείνεται: Η κατάργηση της δημόσιας παρέμβασης, η οποία θα αντικατασταθεί από το ιδιωτικό καθεστώς αποθεματοποίησης. Η καταβολή μιας ψευτοεισοδηματικής ενίσχυσης (θα καλύπτει μόλις το 60% των απωλειών που θα έχουν οι παραγωγοί). Για το κλείσιμο των εργοστασίων οι τευτλοπαραγωγοί θα μπορούν να λάβουν μια συμπληρωματική ενίσχυση για ένα έτος, ενώ ακόμα θα επιδοτείται με κάτι ψιλά η καλλιέργεια τεύτλων που δεν πηγαίνει για ζάχαρη...

Οι προτάσεις αυτές προδιαγράφουν ότι το άμεσο μέλλον θα είναι ζοφερό τόσο για τους 20.000 τευτλοπαραγωγούς της χώρας όσο και τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Αλλωστε το κλείσιμο των περισσότερων ή και όλων των εργοστασίων ζάχαρης στην Ελλάδα, προβλέπεται και σε σχετική μελέτη επιπτώσεων της ΕΕ. Το όλο πρόβλημα λαμβάνει πλέον δραματικές διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι οι χιλιάδες ελληνικές οικογένειες (αγρότες και εργαζόμενοι στη μεταποίηση της πρώτης ύλης) που επιβιώνουν, όπως επιβιώνουν, σήμερα από την παραγωγή τεύτλων, είναι συγκεντρωμένες στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Περιοχές που είναι συγκεντρωμένες - σε πολύ μεγάλο ποσοστό - οι καλλιέργειες βαμβακιού και καπνού, για τις οποίες επίσης αποφασίστηκε το τσεκούρωμά τους και ο αφανισμός τους στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Τυχόν κυβερνητικές προτάσεις για βελτίωση των ολέθριων προτάσεων για τη ζάχαρη και τεύτλα, δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα σε όφελος των αγροτών και θα γίνουν σίγουρα εκ του πονηρού... Αυτό που απαιτείται είναι η μαζική αντίσταση και η άμεση ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εμπαιγμός για ... ανάπτυξη της υπαίθρου

Μάλλον για να βγάζει ανακοινώσεις εμπαιγμού των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων πηγαίνει σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τα πρότυπα των προκατόχων του...

Ο Ε. Μπασιάκος κι αυτή τη φορά είχε άλλη μια επιτυχία... στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που έγινε τη Δευτέρα και Τρίτη στο Λουξεμβούργο. Ανακοίνωσε σχετικά πως ήταν σημαντική εξέλιξη η ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο του νέου κανονισμού για την αγροτική ανάπτυξη. Δηλαδή, της πολιτικής - άλλοθι της ΕΕ για τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, των επιδοτήσεων στην παραγωγή και των μικρομεσαίων αγροτών. Κι ενώ όλοι ακούνε και μαθαίνουν τι συμβαίνει αυτό το διάστημα στην ΕΕ και είναι εμφανές πως η γεωργία και η ελληνική ύπαιθρος θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά τους νέους σχεδιασμούς των εκφραστών των ευρωπολυεθνικών, ο Μπασιάκος ανακοίνωσε από την πλευρά του πως: «Το νέο αυτό πλαίσιο που αποφασίστηκε μετά τη σχετική αποτυχία του Συμβουλίου Κορυφής, ικανοποιεί απόλυτα το σύνολο των ελληνικών θέσεων»...

Ομως τι ικανοποιεί τον Μπασιάκο; Οτι, για παράδειγμα, το απόθεμα για το Λίντερ μπορεί να είναι 3%; Οτι μπορεί οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας να λέγονται έτσι μέχρι το 2010; Με τους πόρους τι γίνεται και τι ψήφισε σχετικά ο Μπασιάκος στο Λουξεμβούργο; Γιατί δεν έδωσε ακριβή ενημέρωση στη σχετική ανακοίνωσή του; Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα ότι ο Μπασιάκος δηλώνει ικανοποιημένος, επειδή τα χρήματα που κόβει η ΕΕ από τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων, για να τα διαθέσει υποτίθεται στην ανάπτυξης της υπαίθρου, μπορούν να κοπούν και αυτά με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Για παράδειγμα, ο Μπασιάκος ψήφισε, ανάμεσα σε άλλα, στο Συμβούλιο πως: «Οι διατιθέμενοι πόροι για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007 - 2013 θα είναι 88.75 δισ. ευρώ σε τιμές του 2004. Από αυτούς τους πόρους τουλάχιστον τα 31.3 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τους επιλεγμένους τομείς των Κριτηρίων Σύγκλισης. Τα ποσά αυτά μπορούν να επανεξεταστούν εφόσον δε συνταιριάζουν με τις οικονομικές προοπτικές της περιόδου 2007 - 2013. Οι πιστώσεις θα εγκριθούν από τη δημοσιονομική αρχή εντός των ορίων των οικονομικών προοπτικών». Κοινώς πάπαλα για αγροτική ανάπτυξη... με τα όσα ήδη προαποφασίστηκαν και συντελούνται αυτή την εποχή στην ΕΕ!

«Σεμνά και ταπεινά» στον ... ανακριτή

Με τις κατηγορίες «θρασύτητα κατά της αρχής» και «πρόκληση ή διέγερση σε διάπραξη πλημμελήματος ή κακουργήματος» καλούνται να παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον του ανακριτή στο Αίγιο, τα στελέχη των αγροτών στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας, Θανάσης Χελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου και στέλεχος της ΠΑΣΥ και Θανάσης Λαπαναΐτης, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, επίσης στέλεχος της ΠΑΣΥ. Με ανάλογες κατηγορίες καλούνται στον ανακριτή, την ίδια μέρα, τα αγροτικά στελέχη Κώστας Κερκουλάς και Θανάσης Παπαλεωνιδόπουλος. Παρεμπιπτόντως, και οι τέσσερις είναι μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Τα «αμαρτήματά» τους αφορούν στην οργάνωση των αγώνων των αγροτών τον Φλεβάρη του 2004, αλλά και το Γενάρη του 2005 με αιτία τη μη καταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου στο σύνολο της παραγωγής της περιόδου 2002 - 2003 όπως τη δικαιούνταν - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε είχε δεσμευτεί τρεις φορές για την καταβολή της επιδότησης και ισάριθμες φορές είχε αθετήσει την υπόσχεσή της - αλλά και τη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης (πρώην και νυν) και της ΕΕ που με έμμεσο, αλλά βίαιο τρόπο, έχει στόχο να εξοβελίσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες από τα χωράφια τους.

***

«

Ο λύκος τρίχα αλλάζει, γνώμη δεν αλλάζει», λέει μια λαϊκή παροιμία. Σε ό,τι αφορά την αστική Δικαιοσύνη και κάποιες διαδικασίες της φαίνεται πως τα απομεινάρια μιας παλιάς εποχής εξακολουθούν να υπάρχουν. Στην κλήση που παραδόθηκε στους δύο συνδικαλιστές, μετά από αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, το ύφος και η σύνταξη του κειμένου θυμίζει μετεμφυλιακή περίοδο. Ιδού μια μικρή γεύση: «Κατηγορείσαι ως υπαίτιος του ότι στο Αίγιο στις 18/02/2004 τέλεσες τα κάτωθι εγκλήματα που τιμωρούνται με στερητικές της ελευθερίας ποινές (...) Στον ανωτέρω τόπο και χρόνο δημόσια διήγειρες άλλον σε διάπραξη πλημμελήματος και συγκεκριμένα περί ώρα 13.20 παρότρυνες 250 περίπου αγρότες να επιχειρήσουν να καταλάβουν το οδόστρωμα... ακόμη δε για να τονώσεις το ηθικό τους φώναζες τη φράση "ηθικόν;", εκείνοι δε απαντούσαν "ακμαιότατον" (...) Περί ώρα 18.00 της παραπάνω ημεροχρονολογίας παρότρυνες 50 περίπου αγρότες να επιχειρήσουν να καταλάβουν το οδόστρωμα της ιδίας ως άνω οδού απευθύνοντας προς αυτούς τις φράσεις "σύντροφοι πάμε να διώξουμε τους ασφαλίτες" (...)».

***

Εκείνη τη μέρα - το Αίγιο θύμιζε αστυνομοκρατούμενη πόλη άλλων εποχών, μέχρι κι ελικόπτερα της αστυνομίας είχαν επιστρατευτεί - ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας Δημήτρης Καρράς με ύφος ...βασιλικού επιτρόπου παρουσίασε έγγραφο στους ελαιοπαραγωγούς, σύμφωνα με το οποίο «απαγορεύεται η συνάθροιση και πορεία στο οδικό δίκτυο της Αχαΐας για σήμερα (σ.σ. 18/02/2004)»!!! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε, προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, κατέφυγε σε ...μαθήματα «συμμετοχικής δημοκρατίας» με ρίψη δακρυγόνων, χημικών ουσιών και επιθέσεις με γκλοπ. Τη νύχτα της ίδιας μέρας, για την καλύτερη εμπέδωσή της, τα μαθήματα έγιναν ...ταχύρυθμα από τις ειδικές δυνάμεις των ΜΑΤ που εισέβαλαν στο χωριό Ακολη κι εξαπέλυσαν άγρια επίθεση με χημικά και ξύλο εναντίον αγροτών και κατοίκων. Ακολούθησε ανελέητο κυνηγητό, όπου τα ΜΑΤ δε δίστασαν να γκρεμίσουν πόρτα καφενείου και να ξυλοφορτώσουν τον ιδιοκτήτη της, προκειμένου ο τελευταίος να πειστεί και να παραδώσει αγρότες που είχαν καταφύγει εκεί για να προφυλαχτούν. Ενας αγρότης με ανοιγμένο κεφάλι και μια ιδιοκτήτρια περιπτέρου σε λιπόθυμη κατάσταση, εξαιτίας των δακρυγόνων και χημικών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο...

***

Μάλιστα, λοιπόν. Οι αγρότες παραβίασαν ένα χουντικό έγγραφο - νόμο στις 18/02/2004 σύμφωνα με το οποίο «απαγορεύεται η συνάθροιση και πορεία στο οδικό δίκτυο της Αχαΐας». Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται, «σεμνά και ταπεινά», να πιάσει το νήμα ή μάλλον καλύτερα την κλήση που συντάχθηκε επί ΠΑΣΟΚ και να την επιδώσει σαν καλή κλητήρας στους αγωνιζόμενους συνδικαλιστές. Οσο για την επιλεκτική κλήση των δύο συνδικαλιστών - είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου - είναι ηλίου φαεινότερου, πως, αφενός, επιχειρείται η τρομοκράτηση των υπόλοιπων αγροτών και αφετέρου, ως πράξη εκδίκησης απέναντι στα πρόσωπα των ηγετών των αγροτών. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, παρά τις όποιες διώξεις, τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, εξαιτίας αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής θα πολλαπλασιάζονται, προκειμένου η παραγωγή να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια, με φυσική συνέπεια την αγωνιστική αντίδρασή τους. Οσο οι τελευταίοι, έγκαιρα αντιληφθούν, πως απαιτείται συντονισμένη και μαζική δράση μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε μια προοπτική ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγούν από τις κάθε λογής βδέλλες (μεγαλέμποροι, μεσάζοντες) που ρουφούν το αίμα και τους κόπους τους.


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ