ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Στα μέτρα των γιγαντιαίων εμπορικών μονάδων

Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το νομοσχέδιο για την παραπέρα επιμήκυνση του ωραρίου. Τεράστιες οι επιπτώσεις για εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους

Το μέτωπο των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένωνγια ένα ανθρώπινο ωράριο είναι εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων στο χώρο του εμπορίου

Motion Team

Το μέτωπο των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένωνγια ένα ανθρώπινο ωράριο είναι εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων στο χώρο του εμπορίου
Προσηλωμένη στη διαδικασία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα των εργασιακών δικαιωμάτων και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις αξιώσεις των γιγαντιαίων εμπορικών μονάδων, η κυβέρνηση υλοποιεί απαρέγκλιτα τις εξαγγελίες της για την πλήρη και οριστική απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Χτες εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή το σχετικό νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά άλλες διατάξεις που αφορούν το εμπόριο και τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή. Ρυθμίσεις που στο σύνολό τους εξυπηρετούν τις διαδικασίες συγκέντρωσης των κεφαλαίων στους κλάδους του εμπορίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν:

  • Τις καθημερινές μέχρι τις 9.00 το βράδυ χειμώνα - καλοκαίρι, ενώ σήμερα το χειμώνα η ώρα κλεισίματος ήταν στις 8.00 το βράδυ.
  • Το Σάββατο μέχρι τις 8.00 το βράδυ, από 6.00 που ισχύει σήμερα.

Την ίδια στιγμή, δεν προσδιορίζεται η ώρα που θα ανοίγουν τα καταστήματα, ενώ καταργείται και η δυνατότητα που είχαν τα Νομαρχιακά Συμβούλια να καθορίζουν - μετά από συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς - μικρότερο ωράριο π.χ. με κλείσιμο το μεσημέρι ή ολόκληρα απογεύματα και αυτό ήταν υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα της περιοχής. Αντίθετα, οι νομάρχες θα μπορούν μόνο να διευρύνουν το ωράριο και πέρα από τις 9.00 το βράδυ τις καθημερινές και τις 8.00 το Σάββατο «σε όλο το νομό ή σε ορισμένη περιοχή αυτού». Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση, καθοδηγούμενη από τις αξιώσεις των μεγάλων ντόπιων και ξένων πολυεθνικών εμπορικών ομίλων, επιχειρεί να επιβάλει ένα ωράριο εξόντωσης για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους.

Για το καθεστώς που θα ισχύει τις Κυριακές στο νομοσχέδιο μπορεί να μη γίνεται κάποια συγκεκριμένη αναφορά, ωστόσο είναι ήδη δημοσιοποιημένες οι κυβερνητικές προθέσεις για κατάργησή της. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ισχυρίστηκε ανέξοδα ότι για τις Κυριακές «θα εξακολουθήσει να ισχύει ό,τι και μέχρι σήμερα». Ωστόσο, ερωτηθείς εάν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η αλλαγή του προσδιορισμού των τουριστικών περιοχών, παρέπεμψε στον υπουργό Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλο ως αρμόδιο. Η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης χτες όσον αφορά στην κυριακάτικη αργία αποτελεί αναδίπλωση μπροστά στο κύμα αντιδράσεων που είχαν προκαλέσει οι αρχικές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης. Ο Γ. Παπαθανασίου, εξαγγέλλοντας το Μάρτη τις κυβερνητικές προθέσεις, δήλωνε ότι οι νομάρχες θα αποφασίζουν για τη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές, με κριτήριο την εξυπηρέτηση της τοπικής οικονομίας. Από αυτή την άποψη δε θα ήταν παρακινδυνευμένο να εκτιμήσει κανείς ότι οι ρυθμίσεις για την Κυριακή... έπονται και θα συνδυαστούν με θέμα που άνοιξε ο υπουργός Τουρισμού για αναθεώρηση των τουριστικών περιοχών. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διατηρεί άθικτη τη φωτογραφική διάταξη του νόμου του ΠΑΣΟΚ, με την οποία επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων που βρίσκονται μέσα στο χώρο του Σταδίου Καραϊσκάκη είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο επτά ημέρες την εβδομάδα.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προωθεί την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο. Τη στιγμή, μάλιστα, που κανένας από τους φορείς με τους οποίους κατά τα άλλα έκανε «εκτεταμένο διάλογο», σύμφωνα με τον Δ. Σιούφα, δεν έθεσε θέμα αλλαγής τού - έτσι κι αλλιώς απάνθρωπου - ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Ομως, η κυβέρνηση, επιχειρηματολογώντας για τη νέα μορφή αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύει σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο εμπόριο και μικρών κι αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, ισχυρίζεται ξεδιάντροπα ότι προωθεί τα συγκεκριμένα μέτρα για λογαριασμό των εργαζομένων, των εμπόρων, των εργαζόμενων νοικοκυρών! «Οι εργαζόμενοι θα κερδίσουν εισόδημα, οι άνεργοι νέες ευκαιρίες για δουλιά, οι έμποροι περισσότερη αγοραστική κίνηση»! Δεν παρέλειψε, μάλιστα, μπροστά στη διεύρυνση των όρων εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εμπόριο, που με μαθηματική ακρίβεια θα φέρουν οι νέες ρυθμίσεις, να παραπέμψει στη «συστηματική εποπτεία» του υπουργείου Εργασίας...

Αξιοσημείωτο είναι ότι «εμπλουτίζοντας» την επιχειρηματολογία της, η κυβέρνηση χτες, διά στόματος του υφυπουργού Ανάπτυξης, αξιοποίησε τις «πάσες» που της δίνουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ετσι, ο Γ. Παπαθανασίου επικαλέστηκε παλιότερη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας με την οποία «διαμαρτυρόταν», όπως είπε, ότι «οι αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων δημιουργούν μεγάλα εργασιακά προβλήματα» και άλλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που «ζητούσε παράταση κατά μία ώρα το χειμώνα» και κατέληξε ότι αυτό που έκανε η κυβέρνηση ήταν να... συνθέτει τις απόψεις.

Οι άλλες ρυθμίσεις

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μια σειρά ακόμα διατάξεις που ρυθμίζουν ζητήματα λειτουργίας της αγοράς. Τα πρώτα από αυτά αφορούν το καθεστώς λειτουργίας και αδειοδότησης για τις λαϊκές αγορές, τα παζάρια, τις εμποροπανηγύρεις και το υπαίθριο εμπόριο. Επίσης, τροποποιείται το καθεστώς των εκπτώσεων με τον τρόπο ώστε χωρίς προηγούμενη υπουργική απόφαση να είναι σταθερή η περίοδος διενέργειάς τους και το χειμώνα και το καλοκαίρι. Το χειμώνα θα ξεκινούν 20 Γενάρη εφόσον συμπίπτει με Δευτέρα αλλιώς από την πρώτη Δευτέρα μετά τις 20 του Γενάρη και θα διαρκούν πέντε εβδομάδες. Το καλοκαίρι θα ξεκινούν στις 15 Ιούλη (ή αλλιώς την πρώτη Δευτέρα μετά τις 15 Ιούλη) και θα διαρκούν έξι εβδομάδες.

Επίσης, με τρόπο που και πάλι ευνοούνται οι μεγάλες εμπορικές μονάδες προσδιορίζεται ο όρος τιμολογιακό κόστος, ώστε σ' αυτό να περιλαμβάνονται και οι εκπτώσεις ή άλλες παροχές που έχουν οι λιανέμποροι από τους προμηθευτές τους. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ομολογεί ότι μέχρι σήμερα καμία από τις εκπτώσεις που απολαμβάνουν οι λιανέμποροι από τους προμηθευτές δε μετακυλίεται στη λιανική τιμή του προϊόντος, με το πρόσχημα ότι δε φαινόταν στο τιμολόγιο. Ομως, με το πρόσχημα ότι στο εξής οι τιμές θα διαμορφώνονται από χαμηλότερη χονδρική τιμή, στην ουσία διευκολύνει τις μεγάλες αλυσίδες να «παίξουν» με τις τιμές και να επικρατήσουν εξοντώνοντας τους ανταγωνιστές τους.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμα διατάξεις που αφορούν τη διενέργεια εκθέσεων βιβλίου και τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Τα σχέδια της κυβέρνησης θα πάρουν απάντηση

Η απελευθέρωση του ωραρίου αφορά όλους τους εργαζόμενους, τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, που συγκαλεί σήμερα ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο

Από την κινητοποίηση του Απρίλη, που έγινε για το ωράριο στον Πειραιά
Από την κινητοποίηση του Απρίλη, που έγινε για το ωράριο στον Πειραιά
«Ταφόπλακα» στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο για την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Απέναντι σ' αυτήν την επίθεση κυβέρνησης και πολυεθνικών, το μέτωπο των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες των αυτοαπασχολουμένων και μικρεμπόρων, αποφασίζουν σήμερα την αγωνιστική τους απάντηση, στις 3 το μεσημέρι, στο ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο, που συγκαλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στα γραφεία του.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει ότι «η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου είναι ενταγμένη στα γενικότερα αντιδραστικά μέτρα, που υλοποιούνται κάτω από τις απαιτήσεις των πολυεθνικών και του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που έχουν στόχο την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, απλήρωτη εργασία, συντριπτικό χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων μικρεμπόρων».

Τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι συνέχεια της αντεργατικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που είχε «στρώσει» το έδαφος για την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου, με το σημερινό απαράδεκτο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

«Εγκληματικές», όμως, είναι και οι ευθύνες των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), που έβαλαν πλάτη με την υπογραφή και στήριξή τους στο σημερινό άθλιο ωράριο, ξεπουλώντας τον πολύμηνο αγώνα που έδιναν το 1997 οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες. Εβαλαν πλάτη, συμμετέχοντας στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» για τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, την απλήρωτη εργασία, το ωρομίσθιο, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους μισθούς πείνας.

Η απελευθέρωση του ωραρίου αφορά όλους τους εργαζόμενους. Γιατί αυτά τα απάνθρωπα ωράρια θα συμπαρασύρουν μια σειρά από κλάδους, όπως λογιστές, κούριερ, ταχυμεταφορείς, τράπεζες, καθώς αυτοί λειτουργούν ως «δορυφόροι» του εμπορίου.

Τα δε επιχειρήματα και αυτής της κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, για δήθεν «αύξηση» της απασχόλησης είναι προκλητικά και επικίνδυνα. Το μέχρι σήμερα απελευθερωμένο ωράριο έφερε τα 4ωρα, τα 3ωρα ακόμα και τα 2ωρα, που όχι μόνο δεν αύξησαν την απασχόληση, αλλά μοίρασαν μια θέση πλήρους και σταθερής εργασίας σε δυο και τρεις εργαζόμενους, με μισθούς των 300 ευρώ το μήνα!

«Σήμερα, επιβάλλεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και μικρεμπόρων απέναντι σ' αυτήν τη βάρβαρη πολιτική. Απαιτείται οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που έστρωσαν και συνεχίζουν να στρώνουν το έδαφος για την άγρια εκμετάλλευσή τους, την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους», σημειώνουν οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας για σταθερή δουλιά και εργασιακά δικαιώματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ τονίζει για το νομοσχέδιο της ΝΔ, για το ωράριο στο εμπόριο:

«Αμεση μαζική αντίδραση της εργατικής τάξης και κοινό μέτωπο με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους απαιτεί τώρα το νομοσχέδιο για το ωράριο των καταστημάτων, που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Με αυτό το μέτρο, συνέχεια του αντεργατικού καθεστώτος που έχει επιβάλει το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκεται: η ένταση της εκμετάλλευσης με την επέκταση της μερικής απασχόλησης και την αύξηση της απλήρωτης εργασίας, η συνολική ανατροπή των εργατικών δικαιωμάτων.

Ακόμα: Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο επιδιώκει την παραπέρα συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου προς όφελος των μονοπωλίων και των αλυσίδων, όπως έχει ήδη γίνει στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, όπου 10 όμιλοι μονοπωλούν το 80% της αγοράς. Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα οι ισχυρισμοί για την εξυπηρέτηση του "καταναλωτικού κοινού", την αύξηση των θέσεων εργασίας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα ωράριο που:

  • Θα εξασφαλίζει πλήρη και σταθερή εργασία για τους μισθωτούς (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο).
  • Θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα.
  • Θα καθορίζει την Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Θα προβλέπει 3 απογεύματα κλειστά και συνεχές ωράριο λειτουργίας που δε θα υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα.

Τους καλεί να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να συμβάλλουν στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, γυρίζοντας μαζικά την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να απομονώσουν τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Με το ΚΚΕ και τη λαϊκή συμμαχία να ανοίξει ο δρόμος που θα διασφαλίζει σταθερή δουλιά, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Οπως ... ΠΑΣΟΚ

Μπορεί η Α. Διαμαντοπούλου να αποτέλεσε το «βαρύ πυροβολικό» του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια του Κόμματος να πειστεί η ελληνική κοινωνία και να πιεστεί η κυβέρνηση για τις ...διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά χτες την επιστράτευσαν να δηλώσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει τη ρύθμιση «για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων».

Αυτή, λοιπόν, που πρώτη των πρώτων ζήτησε να ανοίξει το «Ασφαλιστικό» και να ...«εκσυγχρονιστούν» οι εργασιακές σχέσεις στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», χτες ανακάλυψε «καταστρατήγηση της κοινωνικής συμφωνίας, στην οποία βασίζεται το υπάρχον ωράριο των καταστημάτων, σε βάρος των καταναλωτών, των εργαζομένων, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων».

Αυτοί, λοιπόν, που πριν από λίγα χρόνια έσυραν το χορό της «απελευθέρωσης» του ωραρίου, επειδή έτσι πρόσταζαν τα πολυκαταστήματα, τώρα ανακάλυψαν ότι «η ρύθμιση ζητήθηκε μόνο από τα υπερκαταστήματα, και σ' αυτών τα αιτήματα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί η κυβέρνηση»!

Σα να λέμε ΝΔ, όπως ...ΠΑΣΟΚ!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ