ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
«Πάνω» 49% το έλλειμμα!

Στα 5,43 δισ. ευρώ πέταξε στο 5μηνο Γενάρης - Μάης. Επιδείνωση από τις αθρόες παραγγελίες πλοίων σε ναυπηγεία του εξωτερικού και από την κερδοσκοπία με τις τιμές τους πετρελαίου

Στα ύψη πετούν τα εμπορικά και άλλα ελλείμματα της χώρας, σε μια εξέλιξη που αποτυπώνει την ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης του 2005 το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών (περιλαμβάνει τις κάθε είδους δοσοληψίες με τις άλλες χώρες) διογκώθηκε σε ποσοστό 49% ενώ στην ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 12,6%. Η πρόσθετη φετινή επιβάρυνση προέρχεται πρώτα και κύρια από τις αθρόες αγορές ποντοπόρων πλοίων για λογαριασμό των εφοπλιστών από ναυπηγεία του εξωτερικού και κατά δεύτερο λόγο από τη συνεχιζόμενη κερδοσκοπία πάνω στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η αξία των νέων πλοίων που πληρώθηκε στο 5μηνο φέτος ξεπερνά το αστρονομικό ύψος του 1 δισ. ευρώ (έναντι 84,4 εκατ. ευρώ πέρσι). Οπως σαφώς προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, το ντόπιο εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι από τους μεγάλους κερδισμένους της λεγόμενης «πετρελαϊκής κρίσης». Σε αυτό το σκηνικό καταφέρνει και αποσπά αστρονομικά ποσά για ναύλα, τα οποία στη συνέχεια επενδύονται σε αγορές πλοίων. Είναι φανερό πως το έλλειμμα παραγωγικής υποδομής που εμφανίζεται στη χώρα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των «αναδιαρθρώσεων» στο πλαίσιο του διεθνούς καταμερισμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν στο 5μηνο Γενάρης - Μάης του 2005, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Το έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 5,43 δισ. ευρώ (από 3,65 δισ. ευρώ στο 5μηνο πέρσι) με αύξηση 48,9%.
  • Εμπορικό ισοζύγιο: Το έλλειμμα πέταξε στα 9,07 δισ. ευρώ (από 8,06 δισ. πέρσι) με αύξηση 12,6%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων φτάνει στα 13,32 δισ. ευρώ έναντι 4,25 δισ. της αξίας των εξαγωγών. Η αξία των εισαγόμενων πλοίων (1 δισ. ευρώ) αποτελεί το 7,8% της συνολικής αξίας των εισαγωγών της χώρας. Πρόσθετη επιβάρυνση ύψους 624 εκατ. ευρώ προκύπτει από τις εισαγωγές καυσίμων, η αξία των οποίων έφτασε φέτος στα 2,44 δισ. ευρώ (1,82 δισ. πέρσι) με ποσοστιαία αύξηση 34%
  • Ισοζύγιο υπηρεσιών: Καταγράφεται αύξηση (3,8%) του πλεονάσματος που διαμορφώνεται στα 2,73 δισ. ευρώ (2,63 δισ. πέρσι). Οι εισπράξεις για «μεταφορικές υπηρεσίες» φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 4,64 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίου καρπώθηκε το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Αυξημένη κατά 10% είναι φέτος η εισροή ταξιδιωτικού συναλλάγματος, που φτάνει στα 987 εκατ. ευρώ από 898 εκατ. ευρώ πέρσι.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εμπαιγμός των οινοπαραγωγών

Ξανά ψευτοσυσκέψεις και ψευτοανακοινώσεις για ελέγχους...

Γαργάρες με κρασί κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τα όσα έχει τάξει και ανακοινώσει εδώ και μήνες στους αμπελουργούς για το θέμα της απόσταξης κρίσης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων τους.

Από πέρσι, που εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης οι αμπελουργοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με εξευτελιστικές τιμές και τους εκβιασμούς και την ασυδοσία των οινοβιομηχάνων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έριξε ως τυράκι τη λεγόμενη απόσταξη κρίσης... Μια διαδικασία όπου πάλι οι οινοβιομήχανοι δε θα έβγαιναν χαμένοι, αλλά παραγωγοί και συνεταιρισμοί ευελπιστούσαν ότι τα μεγάλα αποθέματά τους θα μειώνονταν έναντι κάποιου υποφερτού τιμήματος. Τελικά, δόθηκε όπως δόθηκε η έγκριση από την ΕΕ για να πάνε στην απόσταξη κρίσης 32.000 τόνοι επιτραπέζιων κρασιών και 4.000 τόνοι ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας) κρασιών. Για τα τελευταία είχαν ζητηθεί 8.000 τόνοι, αλλά η ΕΕ ενέκρινε τα μισά, με αποτέλεσμα να υπάρχει έτσι κι αλλιώς πρόβλημα στους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς διαφόρων περιοχών της χώρας.

Οσο για τα ποσά που ορίστηκαν, αυτά είναι για τους επιτραπέζιους οίνους μόλις 21 λεπτά το λίτρο για 11βαθμο κρασί και για τους ίδιους βαθμούς στους οίνους ΟΠΑΠ 25,3 λεπτά το λίτρο. Ομως αυτά τα ψευτοποσά δεν αρκούν για να γίνει απόσταξη κρίσης και τα επίσης εξευτελιστικά ποσά που σκεφτόταν ο Μπασιάκος να ζητήσει ως εθνική ενίσχυση, δεν τέθηκαν καν στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Το ζήτημα όμως είναι ότι πολύ σύντομα αρχίζει ο νέος τρύγος και με τα καμώματα της κυβέρνησης της ΝΔ και του Μπασιάκου, οι οινοβιομήχανοι θα ποδοπατήσουν κυριολεκτικά τους αμπελουργούς, δίνοντας φέτος ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές. Και κάτι ψευτοσυσκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για διυπουργικά όργανα, επιπλέον ελέγχους στις εισαγωγές και η επίκληση του ΣΔΟΕ, δεν μπορούν να πείσουν ότι έτσι θα λυθεί το όλο πρόβλημα. Αυτό που φαίνεται είναι πως τέτοιες συσκέψεις γίνονται βασικά για να δημιουργήσουν εντυπώσεις μακάριου καθησυχασμού στους παραγωγούς. Ομως ο φετινός τρύγος βρίσκεται πολύ κοντά και είναι καιρός οι αμπελουργοί να αντιδράσουν στην πολιτική της κυβέρνησης, της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαφάνιση.

ΣΔΟΕ
Ποσοστά φορο-παραβατικότητας

Ψηλά ποσοστά φορο-παραβατικότητας επιχειρήσεων διαπιστώνει το ΣΔΟΕ μετά τη διενέργεια των σχετικών φοροελέγχων. Γεγονός είναι ότι οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ είναι σε μεγάλο βαθμό «στοχευμένοι» σε κλάδους και συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τα εμφανιζόμενα ποσοστά «παραβατικότητας» να μην ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση. Στο 5μηνο Γενάρη - Μάη 2005 ελέγχθηκαν 19.023 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 6.701 (ποσοστό 35%) εντοπίστηκαν να έχουν υποπέσει σε μια ή περισσότερες παραβάσεις. Τα «πρωτεία» κατέχουν τα συνεργεία οχημάτων, εταιρίες εμπορίας καυσίμων, ταξιδιωτικά πρακτορεία και κέντρα διασκέδασης.

ΛΑΡΙΣΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ
Ανεπανόρθωτες ζημιές καλλιεργειών!

Ανεπανόρθωτες ζημιές σε 114.000 στρέμματα σιτηρών και βίκου προκάλεσε ο λίβας και η ανομβρία στο Δήμο Νίκαιας Λάρισας, δίνοντας καίριο πλήγμα στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα του αγροτικού κόσμου, που υποφέρει από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση της καλλιέργειας σιτηρών, σε 100.000 στρέμματα του δήμου, έφτασε μόλις στα 50 έως 80 κιλά το στρέμμα, ενώ στα 14.000 στρέμματα βίκου κυμάνθηκε από 30 έως 80 κιλά το στρέμμα. Οι πληγέντες αγρότες στρέφονται πλέον στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και απαιτούν την άμεση καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα. Πολλοί επισημαίνουν δε ότι εάν δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, καθώς δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, δεδομένου ότι και η περσινή χρονιά ήταν από τις χειρότερες, αφού τα σιτηρά, είτε πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές, είτε παρέμειναν απούλητα στις αποθήκες.

Ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν και οι καλλιέργειες πεπονιού στο χωριό Γλίνους Τρικάλων, εξαιτίας των συνεχών και έντονων βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και των αυξομειώσεων της θερμοκρασίας, οδηγώντας σε απόγνωση εκατόν και πλέον αγροτικά νοικοκυριά. Οπως εκτιμάται, καταστράφηκαν περίπου 1.300 στρέμματα καλλιεργειών και 7.000 τόνοι του προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος καλλιέργειας των πεπονοειδών είναι ιδιαίτερα υψηλό, όπως άλλωστε συμβαίνει με το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, καθώς φτάνει τα 600 ευρώ το στρέμμα και είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί υπό φυσιολογικές συνθήκες, εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησής τους. Οι πληγέντες αγρότες απαιτούν την άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την έγκαιρη καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ