ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΤΕΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Μπαξίσι» 20.000 ευρώ για απολυτήριο με μεγάλο βαθμό!

Εκατοντάδες μαθητές εγγράφηκαν στα εκπαιδευτήρια και πήραν πτυχίο, έναντι αδράς αμοιβής, χωρίς να παρακολουθούν καν μαθήματα

Το αίτημα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, που βροντοφωνάζουν οι μαθητές λυκείων και ΤΕΕ στις διαδηλώσεις τους, είναι και η μόνη λύση για να μην παζαρεύουν οι εργολάβοι τα όνειρά τους
Το αίτημα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, που βροντοφωνάζουν οι μαθητές λυκείων και ΤΕΕ στις διαδηλώσεις τους, είναι και η μόνη λύση για να μην παζαρεύουν οι εργολάβοι τα όνειρά τους
Πλαστά πτυχία, έναντι αδράς αμοιβής, έδιναν σε μαθητές τους ιδιωτικά Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ), που λειτουργούν στη Λάρισα. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους μαθητές αυτών των εκπαιδευτηρίων δεν παρακολουθούσαν καν μαθήματα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που γράφτηκαν τον περασμένο Μάρτη, χωρίς προηγούμενη φοίτηση και φαίνονται εγγεγραμμένοι και στα μητρώα του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, με αιφνιδιαστικούς ελέγχους που έγιναν, αποδείχτηκε ότι κάποια από αυτά τα ιδιωτικά ΤΕΕ ήταν κλειστά και δεν υπήρχαν μαθητές!

Στις καταγγελίες αυτές προχώρησαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Λάρισα και τις επιβεβαίωσε η προϊσταμένη του γραφείου ΤΕΕ της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, η οποία, εδώ και μέρες, έχει διατάξει τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη λειτουργία των ιδιωτικών ΤΕΕ και ζήτησε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας. Εσπευσε, όμως, να διευκρινίσει ότι δε σκοπεύει να κάνει ζημιά στα συγκεκριμένα εκπαιδευτήρια, ή να τα κλείσει, αλλά σκοπός της είναι να τα βοηθήσει να λειτουργήσουν σωστά και να γίνουν πρότυπα ακόμα και για τα δημόσια ΤΕΕ!!

Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η ΟΙΕΛΕ εκτιμά ότι η βιομηχανία έκδοσης πλαστών απολυτηρίων στήθηκε και λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, τουλάχιστον, οι μαθητές που πήραν απολυτήριο μ' αυτόν τον τρόπο, στη Λάρισα, ανέρχονται σε 200 - 300 και η «ταρίφα» της αμοιβής ανά «κεφάλι» κυμαίνεται από 15.000 έως 20.000 ευρώ. Να σημειώσουμε, επιπροσθέτως, ότι ο βαθμός απολυτηρίου αυτών των μαθητών ήταν πάνω από 18, με αποτέλεσμα να έχουν πλεονέκτημα έναντι των άλλων μαθητών και ως προς την άσκηση του επαγγέλματος και για την πρόσβασή τους στα ΤΕΙ.

Επισημάνθηκε, ακόμα, ότι, εκτός των ιδιοκτητών των εκπαιδευτηρίων, ευθύνες έχουν και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών ΤΕΕ, που έδιναν τα απολυτήρια και οι συνάδελφοί τους του Δημοσίου, που συγκροτούσαν τις επιτροπές εξετάσεων, αλλά και στελέχη της εκπαίδευσης. Και τονίστηκε ότι τα όσα αποκαλύφτηκαν στη Λάρισα καθιστούν αναγκαία την επέκταση της έρευνας σε άλλες περιοχές της χώρας, για τη διερεύνηση ανάλογων περιστατικών.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Κινητοποιήσεις υπαλλήλων και πανεπιστημιακών

Σε κινητοποιήσεις εδώ και δέκα μέρες βρίσκονται οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς στην πλειοψηφία τους είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες (κάποιοι από το Νοέμβρη του 2004), ενώ βρίσκονται σε αβεβαιότητα για την ανανέωση της σύμβασής τους. Τα προβλήματα αυτά οξύνθηκαν μετά τη λήξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης (ΕΠΕΑΕΚ) για τα λεγόμενα νέα τμήματα των πανεπιστημίων, χωρίς την απαραίτητη μέριμνα για ικανοποιητική χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κι αυτό γιατί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι ανάγκες των πολλών νέων Τμημάτων που δημιουργήθηκαν καλύφθηκαν στο επίπεδο του διοικητικού προσωπικού με «συμβασιούχους» κι όχι μόνιμο προσωπικό. Το Τμήμα Στατιστικής λειτουργεί εξ ολοκλήρου με συμβασιούχους και σε άλλα Τμήματα το ποσοστό τους φτάνει το 50% ή ακόμα και το 90% του συνόλου του διοικητικού προσωπικού.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου με απόφασή του, που απέστειλε στους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Αιγαίου, συμπαραστέκεται στον αγώνα των συμβασιούχων και ζητάει: Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, να χρηματοδοτηθούν τα πανεπιστήμια από τον κρατικό προϋπολογισμό και να σταματήσει η επιχειρηματική τους δραστηριότητα και η εμπορευματοποίησή τους, να υπάρχει ενιαία, δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό. Το ΕΚΣ απαιτεί επίσης να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων, οι προσλήψεις να γίνονται με πλήρη απασχόληση και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στην κατεύθυνση της μείωσης των ωρών εργασίας (5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο) και αύξησης των αποδοχών (1.200 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό).

  • Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις είναι και οι πανεπιστημιακοί, με 24ωρη απεργία την ημέρα ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων. Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) είχαν χτες συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, από την οποία όμως δεν απέσπασαν καμιά συγκεκριμένη δέσμευση πάνω στα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους. Η υπουργός εξέφρασε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αλλαγή του νόμου - πλαισίου των πανεπιστημίων στην κατεύθυνση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, το οποίο ως γνωστόν προβλέπει ένταση των ταξικών φραγμών στα πανεπιστήμια και ιδιωτικοοικονομικές δομές στη λειτουργία τους.
«Ξεφτίλα» και «σαπίλα»

Οταν λέμε ότι η Παιδεία στη χώρα μας έχει καταστεί «φτηνιάρικο» εμπόρευμα, που πουλιέται πανάκριβα, κάποιοι μας λένε υπερβολικούς. Τα όσα, όμως, αποκαλύπτεται ότι συμβαίνουν στα ιδιωτικά Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ), της Λάρισας, αποδεικνύουν ότι και λίγα λέμε. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ΤΕΕ ζητούν και παίρνουν από κάθε μαθητή «μπαξίσι» από 15.000 έως 20.000 ευρώ και του παραδίνουν απολυτήριο με υψηλή βαθμολογία. Μάλιστα, για να πάρει κάποιος αυτό το απολυτήριο δε χρειάζεται καν να φοιτά στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο κι αρκεί μόνο να εγγραφεί, κάποια στιγμή, σ' αυτό. Με άλλα λόγια, οι εν λόγω επιχειρηματίες δεν πουλούν καν εκπαίδευση, παρά μόνο «αέρα» και τα «κονομάνε» χοντρά.

Τα συμβαίνοντα στα ιδιωτικά ΤΕΕ της Λάρισας δεν αναδεικνύουν μόνο το μέγεθος της οικονομικής εκμετάλλευσης και της ασυδοσίας που επικρατεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και την «ξεφτίλα» και τη «σαπίλα» του εκπαιδευτικού συστήματος. Και μπορεί οι Λαρισαίοι επιχειρηματίες να ξεπέρασαν τα όρια ανοχής του συστήματος και αποκαλύφθηκαν, αλλά ίδια και ανάλογα συμβαίνουν παντού, όπου οι ιδιώτες δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση. Μήπως ανάλογη δεν είναι η λογική των ιδιοκτητών δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων και των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων; Γιατί το κυνήγι του κέρδους είναι ο αποκλειστικός σκοπός όλων αυτών των επιχειρηματιών και σ' αυτό το «σαφάρι» δεν υπάρχουν αναστολές, δεν ισχύουν κανόνες νομιμότητας, δεν υφίστανται όρια ηθικής.

Αλλά και το λεγόμενο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης στην ίδια κατεύθυνση, πάνω-κάτω, κινείται. Οχι μόνο η παιδεία που παρέχει δεν είναι δωρεάν, αλλά είναι και υποβαθμισμένη, μετατρέποντας τους μαθητές σε «αποθήκες» ανούσιων και, εν πολλοίς, άχρηστων γνώσεων. Κι όλα αυτά δε γίνονται τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που σχεδιάζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα επιτελεία των κυβερνήσεων του δικομματισμού και υλοποιείται από το υπαλληλικό προσωπικό του κράτους και των ιδιωτών. Μια πολιτική που βάζει το εκπαιδευτικό σύστημα - δημόσιο και ιδιωτικό - στην υπηρεσία των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και στη δούλεψη της αστικής τάξης. Μια πολιτική που αν δεν ανατραπεί, με την πάλη του λαού, θα μετατρέψει τους νέους ανθρώπους σε αμόρφωτα και υποτακτικά ανθρωπάκια...


Π. Ρ.

Ολοκληρώνεται το συνέδριο της ΔΟΕ

Ολοκληρώνονται απόψε με τις αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή και τους αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ οι εργασίες της 74ης γενικής συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Με αφορμή τη χτεσινή συζήτηση για τον απολογισμό πεπραγμένων του απερχόμενου ΔΣ της Ομοσπονδίας, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Παιδεία και γενικότερα, με την κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίζει και να εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε τις ευθύνες της πλειοψηφίας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, που ακολούθησε το δρόμο του συμβιβασμού και της αδράνειας και τόνισε την ανάγκη για μια άλλη πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε ταξική κατεύθυνση.

Ξεκινά από τη Δευτέρα 27 Ιούνη η ανάρτηση στα σχολεία των βαθμολογιών των μαθημάτων της Γ' Λυκείου που εξετάστηκαν πανελλαδικά. Οι βαθμολογίες των υποψηφίων θα έχουν αναρτηθεί στα σχολεία όλης της χώρας μέχρι την Τετάρτη 29 Ιούνη. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούλη ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένεται να εκδοθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ