Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Ξεφτίλα» και «σαπίλα»

Οταν λέμε ότι η Παιδεία στη χώρα μας έχει καταστεί «φτηνιάρικο» εμπόρευμα, που πουλιέται πανάκριβα, κάποιοι μας λένε υπερβολικούς. Τα όσα, όμως, αποκαλύπτεται ότι συμβαίνουν στα ιδιωτικά Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ), της Λάρισας, αποδεικνύουν ότι και λίγα λέμε. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ΤΕΕ ζητούν και παίρνουν από κάθε μαθητή «μπαξίσι» από 15.000 έως 20.000 ευρώ και του παραδίνουν απολυτήριο με υψηλή βαθμολογία. Μάλιστα, για να πάρει κάποιος αυτό το απολυτήριο δε χρειάζεται καν να φοιτά στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο κι αρκεί μόνο να εγγραφεί, κάποια στιγμή, σ' αυτό. Με άλλα λόγια, οι εν λόγω επιχειρηματίες δεν πουλούν καν εκπαίδευση, παρά μόνο «αέρα» και τα «κονομάνε» χοντρά.

Τα συμβαίνοντα στα ιδιωτικά ΤΕΕ της Λάρισας δεν αναδεικνύουν μόνο το μέγεθος της οικονομικής εκμετάλλευσης και της ασυδοσίας που επικρατεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και την «ξεφτίλα» και τη «σαπίλα» του εκπαιδευτικού συστήματος. Και μπορεί οι Λαρισαίοι επιχειρηματίες να ξεπέρασαν τα όρια ανοχής του συστήματος και αποκαλύφθηκαν, αλλά ίδια και ανάλογα συμβαίνουν παντού, όπου οι ιδιώτες δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση. Μήπως ανάλογη δεν είναι η λογική των ιδιοκτητών δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων και των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων; Γιατί το κυνήγι του κέρδους είναι ο αποκλειστικός σκοπός όλων αυτών των επιχειρηματιών και σ' αυτό το «σαφάρι» δεν υπάρχουν αναστολές, δεν ισχύουν κανόνες νομιμότητας, δεν υφίστανται όρια ηθικής.

Αλλά και το λεγόμενο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης στην ίδια κατεύθυνση, πάνω-κάτω, κινείται. Οχι μόνο η παιδεία που παρέχει δεν είναι δωρεάν, αλλά είναι και υποβαθμισμένη, μετατρέποντας τους μαθητές σε «αποθήκες» ανούσιων και, εν πολλοίς, άχρηστων γνώσεων. Κι όλα αυτά δε γίνονται τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που σχεδιάζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα επιτελεία των κυβερνήσεων του δικομματισμού και υλοποιείται από το υπαλληλικό προσωπικό του κράτους και των ιδιωτών. Μια πολιτική που βάζει το εκπαιδευτικό σύστημα - δημόσιο και ιδιωτικό - στην υπηρεσία των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και στη δούλεψη της αστικής τάξης. Μια πολιτική που αν δεν ανατραπεί, με την πάλη του λαού, θα μετατρέψει τους νέους ανθρώπους σε αμόρφωτα και υποτακτικά ανθρωπάκια...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ