ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2005
Σελ. /40
Δούλευε λιγότερο, ζήτα περισσότερα

Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Οταν επελαύνει ο κυνισμός και αυτό ακριβώς, ο κυνισμός, σημειώνεται ως προτέρημα, δεν πάμε καθόλου καλά. Οτι τον χειροκρότησαν κι από πάνω, αυτόν που ως χτες μας έλεγαν πως συνιστά τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την «κοινωνική Ευρώπη», είναι απλά δηλωτικό - απόδειξη τού ότι αυτό που πράγματι τους «χωρίζει» είναι εντελώς διάφορο απ' ό,τι οι λαοί εννοούν ως δικό τους συμφέρον.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιλάνε την ίδια γλώσσα, όταν αναφέρονται στο πώς θα κάνουν πιο φτηνούς τους εργάτες. Και τότε όλα είναι μέλι γάλα μεταξύ τους. Οι διαφορές προκύπτουν μόνον όταν το θέμα είναι το μοίρασμα της λείας. Οπερ σημαίνει: Καμιά αυταπάτη, ότι αυτό το οικοδόμημα μπορεί να έχει και καλά στοιχεία. Οι συντονιστές - διαχειριστές αλλάζουν, η εκμετάλλευση μένει.

Το αυτό ισχύει και στα της γειτονιάς μας. Ο καυγάς, όπως εκφράζεται μέσα από τα κύρια άρθρα στις εφημερίδες των διαφόρων εργολάβων, για τη διατάραξη της «κοινωνικής γαλήνης», αφορά τον τρόπο που θα επιβληθεί η μία, ενιαία και αδιαίρετη πολιτική: Αυτή που σωρεύει κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, μετατρέποντας σε λεμονόκουπες όλο και μεγαλύτερα τμήματα του εργαζόμενου πληθυσμού.

Και εκεί, με δεδομένη την κοινή τους βάση, αρχίζουν το παραμύθι για τα καλά του νέου ωραρίου:

- «Θα αυξήσουν το εισόδημά τους οι εργαζόμενοι» σημαίνει θα δουλεύουν περισσότερο, θα παράγουν περισσότερο υπερπροϊόν, θα υφίστανται μεγαλύτερη εκμετάλλευση από την κλοπή μεγαλύτερου τμήματος υπεραξίας και θα παίρνουν γι' αυτές τις περισσότερες ώρες δουλιάς ένα επιπλέον κόκαλο - αντίτιμο.

- «Θα βρουν δουλιά οι άνεργοι» σημαίνει να παραταθεί η μιζέρια τους. Και αντί να ζουν από το επίδομα ανεργίας, να παίρνουν τα ίδια - ίσως και λιγότερα - δουλεύοντας δίωρα, τρίωρα, τετράωρα, παράγοντας, παράλληλα, κέρδος για το αφεντικό. Ούτε λέξη δε γίνεται για πλήρη, σταθερή εργασία.

Οσο για τους «καταναλωτές» που θα κερδίσουν, η απάτη είναι απλή: Ο «καταναλωτής» δεν είναι μία αταξική έννοια. Είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος. Που όταν δουλεύει 5ήμερο - 7ωρο και έχει γεμάτη την τσέπη του μπορεί και ψωνίζει άνετα τις ώρες που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά με το ισχύον ωράριο. Αν, βέβαια, δουλεύει 12ωρο, έξι μέρες τη βδομάδα κι έχει άδεια την τσέπη, και 24 ώρες να 'ναι ανοιχτά τα μαγαζιά, πάλι δε θα ψωνίσει. Ποιος είναι, λοιπόν, ο καταναλωτής που θα κερδίσει;

Μέσα και από τις ρυθμίσεις για το ωράριο, θα γονατίσουν τους μικροεμπόρους, θα εντείνουν την εκμετάλλευση των εργατών, θα συγκεντρώσουν σε ακόμα λιγότερα ταμεία το χρήμα. Αυτά είναι τα μόνα πραγματικά δεδομένα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ

ΟΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ: «Η διεύρυνση του ωραρίου έχει θετικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, που θα αυξήσουν τα εισοδήματά τους, για τους ανέργους, που θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για - μερική έστω - απασχόληση και βεβαίως για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να κάνουν τα ψώνια τους» (από το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

«ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ»: «Οπως και να έχει το ζήτημα έστω κι αυτή η λειψή απελευθέρωση είναι χρήσιμη κατ' αρχήν στους καταναλωτές. Και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θα εμφανιστούν βέβαια φαινόμενα εντατικοποίησης της εργασίας. Κάποιοι ατσίδες θα αρχίσουν κατ' αρχήν να κλαίγονται "δεν βγαίνουμε" και κατά δεύτερον θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους» (ο Π. Μανδραβέλης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ: «Η κυβέρνηση προτίμησε να επιλέξει το δρόμο της αδιαλλαξίας και της μετωπικής σύγκρουσης και όχι του καλοπροαίρετου και αποτελεσματικού διαλόγου, ο οποίος θα ήταν δυνατό να οδηγήσει σε κοινά αποδεκτές λύσεις και να μη δυναμιτίσει την κοινωνική γαλήνη, που κυρίως χρειάζονται η χώρα και η οικονομία σ' αυτή τη χρονική περίοδο» (από το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ: «Παράσταση για ένα ρόλο χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Βρετανό πρωθυπουργό (...) Οι περισσότεροι εκπρόσωποι πολιτικών ομάδων τον χειροκρότησαν... Εύστροφος, είρωνας, κυνικός, δικαίωσε όσους τον θεωρούν ως έναν από τους λίγους επιδέξιους πολιτικούς σήμερα στην Ευρώπη (...) Οσον αφορά το σημερινό κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης διερωτήθηκε: "Τι είναι αυτό το μοντέλο που έχει 20 εκατομμύρια ανέργους;" Και έδωσε ένα δείγμα του αγγλοσαξονικού μοντέλου: "Στη σύγχρονη οικονομική πολιτική δεν υπάρχει υπερβολικό κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία θέσεων εργασίας που μπορεί να σώσει ορισμένες σήμερα αλλά εις βάρος πολλών θέσεων εργασίας αύριο» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΩΡΑΡΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων

ΤΑ ΝΕΑ: Ευρώ - ωράριο απειλή για τους μικρούς

ΕΘΝΟΣ: ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ για ασφαλιστικό - ωράριο

Η ΧΩΡΑ: Εκρήξεις από τις μεταρρυθμίσεις

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φθηνότερα προϊόντα στα ράφια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το νέο ωράριο ανοίγει την αγορά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ σε ωράριο και εκπτώσεις

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ εν μέσω αντιδράσεων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΩΡΑΡΙΟ για τα καταστήματα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ και το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει Εβερτ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει... Εβερτ

Η ΑΥΓΗ: Σήμερα απεργία και συγκέντρωση στο Σύνταγμα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Σκάνε» κάθε ημέρα επιταγές αξίας 5 εκατομμυρίων

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο,τι βλάπτει τα ποντίκια, ωφελεί τους φτωχούς!

«Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που υπάρχουν στα προϊόντα διατροφής τα οποία κυκλοφορούν σήμερα στη διεθνή αγορά δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου αναφέρει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (...) Η παραγωγή σοδειών με αυξημένη διατροφική αξία που θα καταναλώνονται από τους φτωχούς μπορεί να περιορίσει τις ασθένειες σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αναφέρει στην έκθεση (...) Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση τροφίμων για τους φτωχούς και για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε προϊόντα διατροφής (...) Την ίδια στιγμή που η ΠΟΥ τάσσεται υπέρ των μεταλλαγμένων η γερμανική Γκρινπίς έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ863 της Μονσάντο τα οποία απέκρυψε η ίδια η εταιρία. Σύμφωνα με αυτά, πειράματα που έγιναν σε ποντίκια κατέγραψαν σαφείς επιπτώσεις στην υγεία τους, τόσο στα νεφρά όσο και στα λευκά αιμοσφαίρια» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Γι' αυτό τους λένε «μπάτσους»

«Πάτρα: Αστυνομικοί συνέλαβαν δύο 15χρονους επειδή έκαναν σκέιτμπορντ σε πλατεία και με χειροπέδες τους οδήγησαν στο Τμήμα! Σύμφωνα με καταγγελίες των γονιών τους, οι αστυνομικοί χαστούκισαν τα παιδιά που κρατήθηκαν επί ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα για εξακρίβωση ταυτότητας» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

Ο τέντζερης και το καπάκι

«Οσα αυτοί αποκαλούν πατριωτισμό ας μου επιτραπεί να τα χαρακτηρίσω εθνικιστικό μαζοχισμό (...) Ο πολύτιμος Ηλίας Κανέλλης μάς χάρισε πρόσφατα ένα πολύτιμο βιβλίο με τίτλο "Εθνοχουλιγκανισμός". Πρόκειται για άρθρα καθαρτήρια. Σημειώνει ο Κανέλλης: "Είτε από βλακεία, είτε από κυνισμό, είτε από άγνοια, είτε από υστεροβουλία, το πολιτικό σύστημα μοιάζει παραδομένο στη βάρβαρη κοινοτυπία του εθνοχουλιγκανισμού» (ο Ρ. Σωμερίτης στο «ΒΗΜΑ»).

Αυτό είναι έπαινος;

«Ο χαρακτηρισμός "ποιητής της ήττας" που συνόδευε τον Μανώλη Αναγνωστάκη του προκαλούσε αφάνταστη ενόχληση αν όχι και οργή. Μαζί με τον Αρη Αλεξάνδρου και τον εν ζωή Τίτο Πατρίκιο αποτέλεσαν την τριάδα των αριστερών διανοητών που δεν εδίστασαν να αναμετρηθούν μέσω του έργου τους με τους σκελετούς στα ντουλάπια της Αριστεράς» (οι αναφορές στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ