ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οργανώνουν την αντεπίθεσή τους

Απεργία και κλείσιμο των καταστημάτων στις 6 του Ιούλη

Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων Λάρισας
Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων Λάρισας
Τον αγώνα τους ενάντια στη σφοδρή επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση και κεφάλαιο στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, στην ίδια τους τη ζωή, με την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, συντονίζουν σ' όλη τη χώρα οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Ηδη, οι πρώτες κοινές αγωνιστικές αποφάσεις πάρθηκαν στην Αθήνα με ένα πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα που ξεδιπλώνεται άμεσα, σταθμός του οποίου θα είναι, όπως αποφασίστηκε, η 24ωρη απεργία και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 6 Ιούλη. Στη Λάρισα το μέτωπο εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, μικροεπαγγελματιών διοργανώνει συλλαλητήριο στις 29 Ιούνη, ενώ συσκέψεις για το συντονισμό της δράσης διοργανώνονται την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Ιούνη σε Θεσσαλονίκη και Μαγνησία.

Συγκεκριμένα, χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, μετά από κάλεσμα της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τη συμμετοχή των σωματείων του εμπορίου και των υπηρεσιών, των αυτοαπασχολουμένων, μικροεπαγγελματιών. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα ο άμεσος συντονισμός της δράσης των σωματείων και εκλέχτηκε κοινή Επιτροπή Αγώνα. Αμεσα, όπως αποφασίστηκε, διοργανώνονται συσκέψεις και συγκεντρώσεις ανά Δήμο, εντείνονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία κοινών επιτροπών αγώνα σε χώρους δουλιάς και σε Δήμους, σχεδιάζεται η ανάπτυξη πολύμορφων κινητοποιήσεων, με την αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης. Σταθμό στην ανάπτυξη και κλιμάκωση της δράσης θα αποτελέσει η 24ωρη απεργία και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 6 Ιούλη.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση το μέτωπο εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, μικροεπαγγελματιών απευθύνουν πλατύ, αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία, με διεκδικητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει: Ενιαίο συνεχές υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι 48 ώρες. Τρία απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης. 1.200 ευρώ βασικό μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άντρες. Δημόσια δωρεάν Υγεία - Παιδεία.

Λάρισα

Συλλαλητήριο κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιούνη, η Επιτροπή Αγώνα των Σωματείων Εμπορίου - Υπηρεσιών - Αυτοαπασχολούμενων - Μικροεπαγγελματιών - Εμπόρων Νομού Λάρισας, η οποία συγκροτήθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων. Το συλλαλητήριο, που αποφάσισε αμέσως μετά τη συγκρότησή της η Επιτροπή Αγώνα, θα γίνει στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στόχος της Επιτροπής Αγώνα, στην οποία, μεταξύ των άλλων, συμμετέχουν εκπρόσωποι του Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και άλλων πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέλη διοικήσεων της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων και του Εμπορικού Συλλόγου, είναι ο συντονισμός της κοινής δράσης για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.

  • Πλατιά σύσκεψη διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι στο εμπόριο, αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους και να οργανώσουν την αγωνιστική τους αντεπίθεση. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
  • Σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης εμποροϋπαλλήλων, μικρεμπόρων και αυτοαπασχολούμενων συγκαλεί η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 27 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Στο μεταξύ, η συμμαχία υπέρ της απελευθέρωσης του ωραρίου διακρίνεται όλο και περισσότερο, παρά τα μισόλογα και τις «ήξεις - αφίξεις». Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης έχει ήδη δηλώσει ότι διατηρείται η θέση της Συνομοσπονδίας για διαμόρφωση του τοπικού ωραρίου από τους Εμπορικούς Συλλόγους και κατοχύρωση με απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου «εφόσον το επιθυμούν» (άρχισαν ήδη οι «εκπτώσεις»), αλλά και ότι «ανεξάρτητα από οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση» εφαρμόζονται οι «κοινωνικές συμφωνίες», για να καταλήξει στο ότι «τα ωράρια που θα αποφασίζουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι, πάντα μέσα στα όρια του θεσμικού πλαισίου, θα είναι αυτά που θα εφαρμόζονται»! Με λίγα λόγια, η ΕΣΕΕ «αγωνίζεται» απέναντι στη νέα ρύθμιση με το σύνθημα ...«δε χάθηκε και ο κόσμος»!!!

Αυτήν την κρίσιμη ώρα που οι θέσεις του καθενός πρέπει να είναι ξεκάθαρες, το ΙΝΚΑ φροντίζει από την πλευρά του να συνταχθεί με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και με ανακοίνωσή του καλεί να εξευρεθεί η «χρυσή τομή», όπου όλοι θα είναι ικανοποιημένοι, αλλά και με «ενιαίο ωράριο» για να έρθει στα λόγια της κυβέρνησης...


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
«Ροδοπέταλα» για το μεγάλο κεφάλαιο

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών της ΝΑ Ευρώπης δηλώνουν αποφασισμένες να εξασφαλίσουν την κυριαρχία του κεφαλαίου στην Ενέργεια

Η διευκόλυνση της εισβολής του μεγάλου κεφαλαίου, κυρίως στις «παρθένες» αγορές Ενέργειας των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ήταν το ουσιαστικό αντικείμενο της ενεργειακής διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα, με τη συμμετοχή υπουργών από τα κράτη της περιοχής, εκπροσώπων των Επιμελητηρίων και του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ Α. Πίμπαλγκς. Ειδικά η συμμετοχή των Επιμελητηρίων, που ήταν συνδιοργανωτές της διάσκεψης μαζί με το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης, εξυμνήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα σαν ένα πολύ σημαντικό βήμα στην πορεία για τη δημιουργία της «Ενεργειακής Κοινότητας ΝΑ Ευρώπης». Ο επίτροπος της ΕΕ χαρακτήρισε τη διαδικασία «εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία» και εκδήλωσε την ευχαρίστησή του, γιατί εκφράστηκε και η πολιτική βούληση και η οικονομική για το εγχείρημα.

Στη διάσκεψη, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή επάρκεια της ευρύτερης περιοχής, την ανάπτυξη κατάλληλων θεσμών και μηχανισμών, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση των υποδομών στον τομέα της ενέργειας και την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Τόσο οι εισηγήσεις του Δ. Σιούφα και του Α. Πίμπαλγκς, αλλά και του Γ. Κασιμάτη, προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Α. Αμπρουζίνι, γενικού γραμματέα του Ευρωεπιμελητηρίου, επιβεβαίωσαν ότι στόχος της ΕΕ είναι να ρυθμίσει τα θέματα ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης σε απόλυτο συνδυασμό με την εξασφάλιση σημαντικού επιχειρηματικού κέρδους. Με απλά λόγια, να λεηλατηθούν όσες χώρες και λαοί έχουν γλιτώσει προς το παρόν τις δημόσιες υποδομές τους και να αναχθεί το μεγάλο κεφάλαιο σε «εγγυητή» και απόλυτο κυρίαρχο του ενεργειακού εφοδιασμού.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν πολιτικοί εκπρόσωποι και επιχειρηματίες από πολλές χώρες που διαβεβαίωσαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι αντιμετωπίζουν ένθερμα τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς ενέργειας στην περιοχή, αναφέρθηκαν στις μεταρρυθμίσεις που κάνουν σε νομοθετικό επίπεδο, για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ΕΕ, στις ιδιωτικοποιήσεις που έκαναν ή θα κάνουν. Οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών εμφανίστηκαν έτοιμοι να κάνουν «τα πάντα», για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, οι άμεσες μόνο «επενδύσεις» στο χώρο της ενέργειας στην περιοχή για τα επόμενα 1 - 2 χρόνια θα ανέλθουν σε δεκάδες δισ. ευρώ και το μεγάλο κεφάλαιο προσδοκά γρήγορη απόσβεση και υπερδιπλάσια κέρδη. Ο Α. Αμπρουζίνι ήταν χαρακτηριστικός όταν έθεσε με αυστηρότητα το πρόβλημα ότι οι «αγορές ανοίγουν βραδέως», ότι οι πολιτικοί υπόσχονται πολλά αλλά κάνουν λίγα και ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμη για την «απελευθέρωση» των αγορών και την άρση του προστατευτισμού, σε συνδυασμό και με τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους επιχειρηματίες.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Δ. Σιούφας και ο Ιταλός ομόλογός του Κ. Σκαγιόλα υπέγραψαν το «πρωτόκολλο εκδήλωσης προθέσεων» για την προώθηση του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ