Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
«Ροδοπέταλα» για το μεγάλο κεφάλαιο

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών της ΝΑ Ευρώπης δηλώνουν αποφασισμένες να εξασφαλίσουν την κυριαρχία του κεφαλαίου στην Ενέργεια

Η διευκόλυνση της εισβολής του μεγάλου κεφαλαίου, κυρίως στις «παρθένες» αγορές Ενέργειας των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ήταν το ουσιαστικό αντικείμενο της ενεργειακής διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα, με τη συμμετοχή υπουργών από τα κράτη της περιοχής, εκπροσώπων των Επιμελητηρίων και του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ Α. Πίμπαλγκς. Ειδικά η συμμετοχή των Επιμελητηρίων, που ήταν συνδιοργανωτές της διάσκεψης μαζί με το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης, εξυμνήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα σαν ένα πολύ σημαντικό βήμα στην πορεία για τη δημιουργία της «Ενεργειακής Κοινότητας ΝΑ Ευρώπης». Ο επίτροπος της ΕΕ χαρακτήρισε τη διαδικασία «εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία» και εκδήλωσε την ευχαρίστησή του, γιατί εκφράστηκε και η πολιτική βούληση και η οικονομική για το εγχείρημα.

Στη διάσκεψη, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή επάρκεια της ευρύτερης περιοχής, την ανάπτυξη κατάλληλων θεσμών και μηχανισμών, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση των υποδομών στον τομέα της ενέργειας και την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Τόσο οι εισηγήσεις του Δ. Σιούφα και του Α. Πίμπαλγκς, αλλά και του Γ. Κασιμάτη, προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Α. Αμπρουζίνι, γενικού γραμματέα του Ευρωεπιμελητηρίου, επιβεβαίωσαν ότι στόχος της ΕΕ είναι να ρυθμίσει τα θέματα ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης σε απόλυτο συνδυασμό με την εξασφάλιση σημαντικού επιχειρηματικού κέρδους. Με απλά λόγια, να λεηλατηθούν όσες χώρες και λαοί έχουν γλιτώσει προς το παρόν τις δημόσιες υποδομές τους και να αναχθεί το μεγάλο κεφάλαιο σε «εγγυητή» και απόλυτο κυρίαρχο του ενεργειακού εφοδιασμού.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν πολιτικοί εκπρόσωποι και επιχειρηματίες από πολλές χώρες που διαβεβαίωσαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι αντιμετωπίζουν ένθερμα τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς ενέργειας στην περιοχή, αναφέρθηκαν στις μεταρρυθμίσεις που κάνουν σε νομοθετικό επίπεδο, για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ΕΕ, στις ιδιωτικοποιήσεις που έκαναν ή θα κάνουν. Οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών εμφανίστηκαν έτοιμοι να κάνουν «τα πάντα», για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, οι άμεσες μόνο «επενδύσεις» στο χώρο της ενέργειας στην περιοχή για τα επόμενα 1 - 2 χρόνια θα ανέλθουν σε δεκάδες δισ. ευρώ και το μεγάλο κεφάλαιο προσδοκά γρήγορη απόσβεση και υπερδιπλάσια κέρδη. Ο Α. Αμπρουζίνι ήταν χαρακτηριστικός όταν έθεσε με αυστηρότητα το πρόβλημα ότι οι «αγορές ανοίγουν βραδέως», ότι οι πολιτικοί υπόσχονται πολλά αλλά κάνουν λίγα και ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμη για την «απελευθέρωση» των αγορών και την άρση του προστατευτισμού, σε συνδυασμό και με τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους επιχειρηματίες.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Δ. Σιούφας και ο Ιταλός ομόλογός του Κ. Σκαγιόλα υπέγραψαν το «πρωτόκολλο εκδήλωσης προθέσεων» για την προώθηση του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ