Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Λιστέρια σε «Βουδαπέστης» και χρωστικές σε μπαχαρικά

Χωρίς τέλος τα κρούσματα

Λιστέρια εντοπίστηκε στο πρώτο από τα είκοσι δείγματα της εταιρίας PRIMO, που πήρε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στις 14 Ιούνη, μετά από τον εντοπισμό λιστέριας στο καπνιστό μπέικον της εταιρίας που είχε προμηθευτεί το Ιδρυμα Περίθαλψης Χρονίως πασχόντων του Ασύλου Ανιάτων. Από τον πρώτο έλεγχο που ολοκληρώθηκε από το εργαστήριο δοκιμών, εντοπίστηκε listeria monocytogenes στο προϊόν «Σαλάτα Βουδαπέστης Primo» συσκευασίας 2 kg με Lot Nr 154 και ημερομηνία λήξης 17/8/2005. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την εταιρία την άμεση ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος με ευθύνη της εταιρίας και εποπτεία του Φορέα, την απολύμανση των χώρων και του εξοπλισμού της επιχείρησης και την ταυτόχρονη ενημέρωση σχετικά με την πιθανή διακίνηση του προϊόντος σε άλλες χώρες.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, ενημερώθηκε στις 21 του μήνα μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της ΕΕ ότι ανιχνεύτηκαν σε δύο μπαχαρικά που διακινήθηκαν και στην Ελλάδα οι απαγορευμένες χρωστικές Ερυθρό του Σουδάν Ι, Para Red και Toluidine Red. Πρόκειται για τα εξής:

  • Gewuzzubereitung fur schaschlik (Ssicemixture for Shaslik) και αριθμό παρτίδας 10/4 που διακινείται στην Ελλάδα από τις εταιρίες των Καρακεχίδη Θεόδωρου - Γεωργίου (Ολυμπιάδος 9 Αθήνα) και Mezejewskaja Olga (Ζαϊμη 39 Θεσσαλονίκη). Από τον έλεγχο προέκυψε ότι έχουν εισαχθεί στην ελληνική αγορά 80 σακουλάκια των 15 γρ. συνολικού βάρους 1,2 κιλών.
  • Suppen Wurzmischung fur Borschtsch (Soup - spicemixture for Borsch) και αριθμό παρτίδας 02/05 που διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρία της Mezejewskaja Olga. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι είχαν εισαχθεί στην ελληνική αγορά 300 σακουλάκια των 15 γρ. συνολικού βάρους 4,5 κιλών.

Επιπλέον, από την ίδια αρχή, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε ότι ανιχνεύτηκε βάριο σε φυσικό μεταλλικό νερό σε συγκέντρωση υψηλότερη από το επιτρεπτό όριο με ονομασία πώλησης «BORJOMI GEORGINA MINERAL WATER» σε φιάλη του 1L και ημερομηνία παραγωγής 11/4/05 και ημερομηνία ανάλωσης 11/4/06. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι είχαν διακινηθεί στην ελληνική αγορά 240 φιάλες.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο ΕΦΕΤ ζήτησε από τις εταιρίες διακίνησης την άμεση ανάκληση των προϊόντων και επίσημη ενημέρωση με υπεύθυνή δήλωσή τους για πιθανή διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά ή σε άλλες χώρες. Ο ΕΦΕΤ διενήργησε επιτόπιους ελέγχους στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων αυτών στις 22 και 23 Ιούνη και διενεργεί ελέγχους για να εξασφαλίσει την απόσυρση των προϊόντων αυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ