ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ - ΧΩΜΑΤΕΡΗ
Επικίνδυνη κάθε παράταση της λειτουργίας της

Οι κυβερνήσεις παραβιάζουν συνεχώς τους περιβαλλοντικούς όρους, στέλνοντας όλα τα σκουπίδια της Αττικής στα Ανω Λιόσια, όπως αποκαλύπτεται από επίσημα έγγραφα που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ, με αφορμή και την επίθεση των ΜΑΤ στους κατοίκους

Τον επικίνδυνο αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης καταγγέλλει το ΚΚΕ και στη Βουλή
Τον επικίνδυνο αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης καταγγέλλει το ΚΚΕ και στη Βουλή
Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα την απροκάλυπτη επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος των κατοίκων των Ανω Λιοσίων, οι οποίοι διαδήλωναν ενάντια στη μεταφορά της λάσπης της Ψυττάλειας στη χωματερή, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος, προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, «η επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφασή της, στη μεταφορά της λάσπης της Ψυττάλειας στην υπερκορεσμένη χωματερή των Ανω Λιοσίων, οδήγησε στην απροκάλυπτη επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος των κατοίκων που διαδήλωναν την Τετάρτη (22/6/05), ζητώντας να σταματήσει η μεταφορά και να απομακρυνθεί επιτέλους η χωματερή από την περιοχή».

Και ο βουλευτής του ΚΚΕ, συνεχίζει, σημειώνοντας πως «η επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την αστυνομική βία, τα ΜΑΤ, το ξύλο και τις συλλήψεις, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση των κατοίκων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο οδηγεί σε έναν επικίνδυνο αυταρχικό κατήφορο».

Με βάση τα παραπάνω, ο Γ. Πατσιλινάκος ρωτά τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης, αν η κυβέρνηση θα σταματήσει τη μεταφορά της λυματολάσπης που επιβαρύνει πρόσθετα την ήδη επιβαρυμένη περιοχή και θα απομακρύνει τη χωματερή, χωρίς να καταφεύγει σε τέτοιες αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες σε βάρος των πολιτών.

Παραβιάζουν διαρκώς τους περιβαλλοντικούς όρους

Στο μεταξύ, από σχετικά έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών αποκαλύπτεται πόσο έκθετες είναι απέναντι στο λαό της Δυτικής Αττικής οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες παρατείνουν διαρκώς τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, παραβιάζοντας προηγούμενους περιβαλλοντικούς όρους που οι ίδιες έχουν νομοθετήσει, επικαλούμενες το ...«δημόσιο συμφέρον»!

Συγκεκριμένα, σε απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών σε αίτηση της δημοτικής παράταξης των Ανω Λιοσίων «Λαϊκή Δημοτική Ενότητα» με επικεφαλής τον Χάρη Κωστόπουλο, αποκαλύπτεται ότι οι υπουργοί Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας, με Κοινή τους Απόφαση που υπογράφηκε μόλις στις 21 Γενάρη 2005, όχι μόνο παρατείνουν μέχρι τις 31 Οκτώβρη, αλλά τροποποιούν προς το χειρότερο προηγούμενη υπουργική απόφαση του 1997 τους περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων. Ειδικότερα, με την τροποποιημένη απόφαση επιτρέπεται κάθε μέρα να πέφτουν στο ΧΥΤΑ 4.500 τόνοι απορρίμματα (δηλαδή όλα τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου), αλλά και 250 τόνοι απόβλητα από ιδιώτες και 300 τόνοι «αφυδατωμένης ιλύος από μονάδες αστικών λυμάτων και βοθρολυμάτων».

Σημειώνεται ότι με την Υπουργική Απόφαση του 1997 ο ΧΥΤΑ θα δεχόταν 3.500 τόνους απορριμμάτων τη μέρα τα 3 πρώτα χρόνια, 2.900 τόνους τα 2 επόμενα χρόνια και 500 τόνους από τον έκτο χρόνο και μετά... Ολα αυτά - που έτσι κι αλλιώς δεν τηρήθηκαν ποτέ - τα ανατρέπει εν μια νυκτί η νέα Υπουργική Απόφαση για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» και επειδή - όπως επισημαίνεται στην ίδια την εισηγητική έκθεση - «μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί τα έργα διαχείρισης των αποβλήτων» στην Αττική! Προβλέπεται, μάλιστα, ότι η ισχύς των όρων αυτών - δηλαδή να πέφτουν όλα τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου στα Ανω Λιόσια - μπορεί να παραταθεί και πέραν της 31 Οκτώβρη 2005!

Ουσιαστικά, με την Κοινή αυτή Υπουργική Απόφαση ομολογείται ο εμπαιγμός προς τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής εκ μέρους των κυβερνήσεων - με την ανοχή βέβαια και τη συμπαιγνία και του δημάρχου Ανω Λιοσίων και των ιθυνόντων του ΕΣΔΚΝΑ και της ΤΕΔΚΝΑ - που διαρκώς μεταθέτουν το πρόβλημα στις πλάτες των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Από την άλλη πλευρά, δικαιώνουν το λαό της Δυτικής Αττικής, που αντιστέκεται και αγωνίζεται, με αίτημα το οριστικό κλείσιμο της χωματερής και την ανάπλασή της, τη μη επέκτασή της και να μη γίνει νέος ΧΥΤΑ στην ευρύτερη περιοχή τους.

Από την άλλη πλευρά, η ίδια Υπουργική Απόφαση δικαιώνει τους κατοίκους, οι οποίοι αντιδρούν στη μεταφορά της λυματολάσπης στην περιοχή τους καθώς, ακόμη και με το «γράμμα» της Απόφασης, είναι παράνομο να μεταφέρονται εκεί ποσότητες που υπερβαίνουν τους 300 τόνους τη μέρα. Οπως είναι γνωστό, σήμερα μεταφέρονται στη χωματερή τουλάχιστον 800 με 1.000 τόνοι τη μέρα.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, τόσο το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομίας, όσο και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, αντί να κάνουν, έστω και τη στοιχειώδη αυτοκριτική που με την πολιτική τους έφτασαν τα πράγματα να μην ξέρουμε πού θα πάνε ούτε η λυματολάσπη της Ψυττάλειας ούτε τα σκουπίδια της Αττικής, αναλώνονται σε ανταλλαγή δηλώσεων που θυμίζουν «κοκορομαχίες», ρίχνοντας ο ένας τα βάρη στον άλλο...

Ο Εγκέλαδος χτύπησε τρεις φορές

Τριπλό χτύπημα του Εγκέλαδου αναστάτωσε χτες την ευρύτερη περιοχή της νότιας Εύβοιας και της Ανατολικής Αττικής, αλλά και της Σάμου, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν ζημιές.

Η πρώτη σεισμική δόνηση, έντασης 4,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα και είχε ως επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Καρλόβασι της Σάμου.

Οι δύο άλλες σεισμικές δονήσεις, έντασης και οι δύο 4,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν η πρώτη τα ξημερώματα και η δεύτερη στις 5.20' το απόγευμα, προέρχονταν από απόσταση 54 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Αθήνας και με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο του Ευβοϊκού κόλπου ανοιχτά του Αλιβερίου. Ειδικότερα για τις δύο αυτές σεισμικές δονήσεις που έγιναν αισθητές και στην Αθήνα, οι σεισμολόγοι δήλωσαν στο «Ρ» ότι η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται, επομένως οριστικά συμπεράσματα προς το παρόν δεν μπορούν να βγουν και ότι, πάντως, πρόκειται για μια σεισμογενή περιοχή.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Δεν παύτηκαν οι Ποταμιάνος και Λαμπροπούλου

Παραμένουν στο δικαστικό σώμα οι δύο πρόεδροι Πρωτοδικών Ν. Ποταμιάνος και η σύζυγός του Γ. Λαμπροπούλου, καθώς η πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στη χτεσινή συνεδρίασή της - κατά πλειοψηφία - έκρινε ότι δε συντρέχει λόγος απόλυσής τους.

Το ζεύγος των δικαστικών λειτουργών παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης μετά από πρόταση του προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Κάπου, καθώς εμπλέκονταν στο παραδικαστικό κύκλωμα, ιθύνων νους του οποίου ήταν ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης.

Η απόφαση της Ολομέλειας για τον Ν. Ποταμιάνο ελήφθη με μειοψηφία οκτώ μελών, ενώ για τη Γ. Λαμπροπούλου με μειοψηφία δύο μελών σε σύνολο 31 δικαστικών λειτουργών. Να σημειωθεί ότι χτες ήταν η πρώτη φορά, από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο με το παραδικαστικό κύκλωμα, που παραπέμφθηκαν στην πειθαρχική Ολομέλεια δικαστές με το ερώτημα της απόλυσης και δεν παύτηκαν από το δικαστικό σώμα.

Στο μεταξύ σε βάρος του ζεύγους Ποταμιάνου - Λαμπροπούλου έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη για μη υποβολή δηλώσεων του πόθεν έσχες.

ΠΑΤΡΑ
Τσιμέντο σε δώδεκα στρέμματα ελεύθερου χώρου

«Ενας ακόμα ελεύθερος χώρος και πνεύμονας πρασίνου, όπως είναι αυτός εδώ στον Αγιο Αλέξιο, ετοιμάζεται να τσιμεντοποιηθεί, με ευθύνη της δημοτικής αρχής και να περάσει σε ιδιώτες. Καλούμε το λαό της Πάτρας, να υπερασπιστεί τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της πόλης και να διεκδικήσει να περάσει ο χώρος στο λαό της πόλης όπου και ανήκει».

Αυτό τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, χτες το μεσημέρι, μπροστά από το χώρο του Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα, οι εκπρόσωποι από τη Συντονιστική Επιτροπή των Πολιτιστικών και Οικολογικών Συλλόγων Αχαΐας. Ο συγκεκριμένος χώρος, έκτασης 12 περίπου στρεμμάτων, ήταν για χρόνια δεσμευμένος - λειτουργεί τώρα ως Λούνα Παρκ - από το δήμο Πατρών, καθώς προβλεπόταν η κατασκευή πλατείας. Με ευθύνη όμως της Δημοτικής Αρχής (ΠΑΣΟΚ), η απαλλοτρίωση δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα η Εθνική Τράπεζα - στην οποία ανήκε ο χώρος - να κινηθεί δικαστικώς, να επιτύχει την αποδέσμευση του ακινήτου και στη συνέχεια να περάσει σε χέρια τεχνικής εταιρίας που προορίζει το χώρο για την κατασκευή εμπορικού κέντρου.

Σε παρέμβασή του ο Κώστας Πελετίδης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Πάτρας, τόνισε πως «και αυτή η περίπτωση αποτελεί μια ακόμη περίτρανη απόδειξη της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής για το λαό της πόλης, αλλά και εξυπηρέτησης μεγαλοσυμφερόντων, καθώς η μετατροπή αυτού του χώρου πρασίνου και ψυχαγωγίας σε εμπορικό συγκρότημα είναι βέβαιο πως θα ανατρέψει προς το χειρότερο τη ζωή της περιοχής και των κατοίκων της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ