ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναμένονται κι άλλες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι αναμένει πως τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και πως θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού στην περιοχή. Ο Γ. Ιακώβου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κρίνει θετική και αντικειμενική την έκθεση του Κίραν Πρέντεργκαστ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι «περιέχει πολύ περιορισμένα αρνητικά στοιχεία, διατυπωμένα μάλιστα σε χαμηλούς τόνους».

Ο Γ. Ιακώβου χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι έχει αναγνωριστεί η ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια νέα διαδικασία με βάση ένα αναθεωρημένο σχέδιο. Πρόκειται, είπε, για μια από τις επιδιώξεις μας και η αναγνώρισή της είναι σημαντικό στοιχείο.

Για τη διαπίστωση του Κ. Πρέντεργκαστ ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, ο Γ. Ιακώβου ανέφερε πως αυτό δείχνει ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα πριν από την έναρξη μιας νέας διαδικασίας. «Γι' αυτό, είπε, εκτιμώ ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις».

Απαντώντας σε ερώτηση ο Γ. Ιακώβου ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει ιεράρχηση των θέσεων προτού προσδιοριστεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο και ότι αυτό θα γίνει μόνο σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εγείρει το θέμα των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό. Αυτό είπε απ' αφορμή τη συνεχιζόμενη στη Βουλή συζήτηση για το θέμα της παρουσίας των βρετανικών βάσεων, που έχει εγγράψει ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης. Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα αναμένει τα αποτελέσματα της συζήτησης στη Βουλή και θα επανεξετάσει το θέμα.

Το ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι από το περιεχόμενο της έκθεσης Πρέντεργκαστ προκύπτει πως η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να εξηγήσει τους λόγους, που ώθησαν τον κυπριακό ελληνισμό να καταψηφίσει συντριπτικά το «σχέδιο Ανάν» στο δημοψήφισμα, γίνεται όλο και πιο κατανοητή και άρχισε να αποφέρει καρπούς.

«Ο διεθνής οργανισμός», αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, «αναγνωρίζει πλέον ότι δεν εγείρεται θέμα ενοχοποίησης του ΟΧΙ μέσα από μια διαδικασία, η οποία κατά κοινή πλέον παραδοχή δεν πρέπει να έχει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, δεν πρέπει να προβλέπει επιδιαιτησία και μέσα από την οποία πρέπει να προέλθει μια συμφωνημένη λύση».

Το ΔΗΚΟ αναμένει ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συμπαραταχτούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια κοινή προσπάθεια που θα οδηγήσει στην ευόδωση του αγώνα της Κύπρου.

Η Βρετανία για την αγορά περιουσιών στα Κατεχόμενα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε τους Βρετανούς υπηκόους που εξετάζουν την πιθανότητα να αγοράσουν περιουσίες στις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο ότι κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν προσαγωγή στα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και προσπάθειες εκτέλεσης των αποφάσεων των δικαστηρίων αυτών, οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

H προειδοποίηση περιλαμβάνεται στο νέο βελτιωμένο κείμενο για την αγορά ακίνητης περιουσίας στα Κατεχόμενα, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Κύπρο, ύστερα από τροποποίηση σχετικής ταξιδιωτικής οδηγίας.

Στην ταξιδιωτική οδηγία αναφέρεται ότι τα θέματα περιουσιών στα Κατεχόμενα είναι στενά συνδεδεμένα με την πολιτική κατάσταση και σχετίζονται με τη μη αναγνώριση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Ως εκ τούτου, προστίθεται στο κείμενο, όσοι εξετάζουν την αγορά τέτοιων περιουσιών πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει η πιθανότητα μελλοντικής διευθέτησης στην Κύπρο και απαιτήσεων στα θέματα ιδιοκτησίας από τους εκτοπισθέντες του 1974.

Πέραν αυτών, προστίθεται, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για αγορά περιουσίας στα Κατεχόμενα από ξένους και πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να είναι πλήρως ενήμεροι γι' αυτούς.

Στη Λευκωσία, το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τροποποίηση της βρετανικής ταξιδιωτικής οδηγίας. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι η τροποποίηση έγινε κατορθωτή ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της Υπατης Αρμοστείας της Δημοκρατίας, των παροικιακών οργανώσεων στο Λονδίνο, καθώς και φιλικά διακείμενων πολιτικών παραγόντων της Βρετανίας.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Η σοσιαλδημοκρατία θα σώσει την Ευρώπη!

Εμφανίζοντας τη «σοσιαλδημοκρατία», σαν το πολιτικό μοντέλο που μπορεί να αντιμετωπίσει τα θέματα της Ασφάλισης και της απασχόλησης των πολιτών και να δημιουργήσει μια «κοινωνική Ευρώπη», ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε χτες στη Βιέννη τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, στη σύνοδο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τα «σοσιαλιστικά» και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να προωθήσουν το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας και της ανασφάλειας των πολιτών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην «κοινωνική Ευρώπη» ενέταξε συγχρόνως και την ανάγκη της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», και κάλεσε τους πολίτες να γίνουν «συμμέτοχοι» στις «μεταρρυθμίσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του, υποστήριξε την ανάγκη «συνέχισης της διεύρυνσης της ΕΕ», ενώ χαρακτήρισε «ως λάθος το σχετικό σκεπτικισμό». Οπως, μάλιστα, ισχυρίστηκε, από τη διεύρυνση της ΕΕ «δε θα χαθούν ούτε θέσεις εργασίας, ούτε θα γίνει πιο αδύνατη η ΕΕ, ούτε και οι επιχειρήσεις θα φεύγουν σε κάποια άλλη χώρα». Ο ίδιος, μιλώντας πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ανέφερε ότι «η διεύρυνση θα κάνει την ΕΕ οικονομικά ισχυρότερη, με παγκόσμια και πιο ισχυρή ταυτότητα, με ουσιαστική φωνή στα παγκόσμια πράγματα».

Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά της ΕΕ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ανάγκη αύξησης του κοινοτικού προϋπολογισμού», ενώ, μιλώντας ειδικότερα για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, πρόσθεσε «πως οι νέες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στοχεύουν σε μια ποιοτική και ανταγωνιστική παραγωγή».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εκδήλωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

H Επιτροπή Ιωαννίνων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες πραγματοποιεί εκδήλωση συζήτηση με θέμα «"Ευρωσύνταγμα" και δημοκρατικά δικαιώματα - Το "όχι" των λαών» και ομιλητή τον Αγγελο Βρεττό, δρ Νομικής, την Δευτέρα 27 Ιούνη και ώρα 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΒΟΛΟΥ
Διαμορφώνονται σε αμερικανική επισκευαστική βάση

Συζητήσεις για την επισκευή 4.000 βαρέως τύπου οχημάτων

Σε επισκευαστική βάση των αμερικανικών οχημάτων βαρέως τύπου, δηλαδή τεθωρακισμένων οχημάτων, φορτηγών και λοιπών μέσων που συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και όπου αλλού στην Ευρώπη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, αναμένεται να εξελιχθούν τα στρατιωτικά εργοστάσια Αθήνας και Βόλου.

Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σύσκεψη παρουσία του υπουργού και υπηρεσιακών παραγόντων, με εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρίας OSHKOSH, του αμερικανικού στρατού και της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα. «Κατά τη σύσκεψη, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αξιολογήθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν στην πρόταση για την ανάληψη του προγράμματος της "ανακατασκευής, γενικής επισκευής και αναβάθμισης" ενός μεγάλου αριθμού οχημάτων βαρέως τύπου του αμερικανικού στρατού από τα στρατιωτικά εργοστάσια της χώρας μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο, η αμερικανική πλευρά φαίνεται να προκρίνει τη χρησιμοποίηση του ελληνικού εδάφους και των εγκαταστάσεων του Ελληνικού Στρατού για το σκοπό αυτό, που σε πρώτη φάση θα καλύψει 4.000 οχήματα βαρέως τύπου. Μάλιστα, ανάλογες συζητήσεις γίνονται και για την επισκευή εναέριων μέσων, όπως μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗΣ
Εντείνεται η αστυνόμευση στην επαρχία

Ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για περαιτέρω εξάπλωση της αστυνόμευσης και στην επαρχία, μπορεί να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, σχετικά με την επανασύσταση της αγροφυλακής. Για το θέμα αυτό, ο υπουργός είχε συνάντηση χτες με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή όπου και συζητήθηκαν οι πλευρές του σχεδίου νόμου που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη βδομάδα. Κατά τη συνάντηση, παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό οι λεπτομέρειες για το πώς θα συσταθεί, θα λειτουργήσει και κατανεμηθεί στη χώρα, καθώς και για το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Μετά, ο Γ. Βουλγαράκης τόνισε πως παρουσιάστηκε «αναλυτικά στον πρωθυπουργό το σχέδιο νόμου που προτείνουμε για διάλογο. Να του αναλύσω λεπτομερώς το πώς αυτό μπορεί να συσταθεί, πώς να λειτουργήσει, πώς να κατανεμηθεί ανά την Ελλάδα, τι χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μπορεί να έχει και σε τι βάθος χρόνου μπορεί να υλοποιηθεί πλήρως». Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ίδρυση της Αγροφυλακής, θα γίνουν περίπου 2.000 προσλήψεις, τη στιγμή που ένα άλλο Σώμα Ασφαλείας, η Πυροσβεστική, λειτουργεί με 3.705 κενές θέσεις στο προσωπικό της, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ