ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Σε θέση μάχης για την επιτυχία της

Για αύριο, Τετάρτη 29 του Ιούνη, το προσκλητήριο. Στις 10 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης που οργανώνει η Συντονιστική Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα στην Αθήνα

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, αύριο, Τετάρτη 29 του Ιούνη. Ταυτόχρονα, δίνουν τη μάχη και για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων - Επιτροπών Αγώνα και Συνδικαλιστών στους ΟΤΑ Αθήνας, αύριο, στις 10 το πρωί στην πλατεία Βάθης.

Για να διεκδικήσουν αποφασιστικά την ικανοποίηση των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Για: Βαρέα και Ανθυγιεινά στους ΟΤΑ με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, 50 για τις γυναίκες, 55 για τους άνδρες. Μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και όλων των αντεργατικών μορφών εργασίας. Αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες με 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο. 30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο για τα ΒΑΕ.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή στους ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία αναμονή, «να μη χαθεί ούτε λεπτό. Με όλες μας τις δυνάμεις να δυναμώσουμε την οργάνωση της εργατικής τάξης, να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των δυνάμεων του κεφαλαίου».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως υπογραμμίζει, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, κλιμακώνει την επίθεσή της και δίχως να αφήνει τίποτα απ' έξω επικεντρώνεται στους άξονες: «Ιδιωτικοποιήσεις, Κοινωνική Ασφάλιση, αποχαρακτηρισμός ΒΑΕ, εργασιακές σχέσεις, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, άρση της μονιμότητας, σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Υγεία, Παιδεία, κοινωνικά δικαιώματα, λιτότητα και ακρίβεια, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κλπ.».

Σύμμαχό της η κυβέρνηση, καταγγέλλει η Συντονιστική, έχει το ΠΑΣΟΚ, «η δημαγωγία του δεν πρέπει, δεν μπορεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους. Στηρίζει τις αντιδραστικές αλλαγές και πιέζει να εφαρμοστούν πιο γρήγορα, κάνοντας τα πάντα για να συναινέσουν οι εργαζόμενοι, να παραδοθούν στις ορέξεις του κεφαλαίου».

Και συνεχίζει: «Οι δυνάμεις της συναίνεσης στο συνδικαλιστικό κίνημα, σημειώνει, ζητάνε την εφαρμογή των αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ (π.χ. νόμο Ρέππα) και συνειδητά επιδιώκουν τον εκφυλισμό των κινητοποιήσεων».

Τέλος, η Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους: «Να δώσουμε τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας του κλάδου στις 29 του Ιούνη. Στο χέρι το δικό μας είναι να φέρουμε τις κινητοποιήσεις στα μέτρα των πραγματικών γνήσιων αναγκών μας».


ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Κατεβαίνουν στο δρόμο στις 7 Ιούλη

Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω από τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες τους είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις επισιτιστικές επιχειρήσεις. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Σωματείων Ξενοδοχείων και Επισιτισμού Αττικής, οργανώνονται κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, με στόχο η 7η Ιούλη να αποτελέσει ημέρα ενιαίας Πανελλαδικής Δράσης στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις. Ηδη, κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κω και Ρόδο. Συγκεκριμένα:

Στην Αθήνα, το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Επισιτισμού Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός). Η μάχη της οργάνωσης και της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην κινητοποίηση δίνεται καθημερινά με περιοδείες στους χώρους δουλιάς, συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις.

Στις 30 Ιούνη γενική συνέλευση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ». Εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 2 Ιούλη στα ξενοδοχεία «Χίλτον» και «Κάραβελ». Στις 3 Ιούλη στα ξενοδοχεία «Χολιντέι Ιν», «Στράτος» και «Γκόλντεν Εϊτζ». Στις 4/7 στο «Μετροπόλιταν». Στις 5/7 στο «Λίδρα Μάριοτ» και στις 6/7 στα ξενοδοχεία «Ηλέκτρα» και «Ηλέκτρα Παλλάς». Αντίστοιχες εξορμήσεις πραγματοποιούνται και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.30 το απόγευμα, έξω από το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς», στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στην Κω, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων διοργανώνει συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Στη Ρόδο, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε και διοργανώνει συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία, η οποία θα καταλήξει στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων.

  • Σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής που ασκείται σε βάρος τους, αλλά κυρίως για την αγωνιστική διέξοδο που πρέπει να ακολουθήσουν, καλεί τις εργαζόμενες στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις, την Τετάρτη, 29 Ιούνη, στις 5 μ.μ., η Επιτροπή Γυναικών Σωματείων Επισιτισμού - Τουρισμού. Η σύσκεψη θα γίνει σε αίθουσα (2ος όροφος) του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48 Β΄).
Κέρκυρα

Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στους Δήμους Αχιλλείων και Μελιταίων ο αγώνας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου σε διάφορους δήμους του νησιού και με πρωτοπόρες σ' αυτόν τον αγώνα τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Από τα χαράματα στο πόδι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν την απεργία στο ξενοδοχείο «ΣΑΝ ΣΤΕΦΑΝΟ» με επιτυχία. Ο φόβος, μπροστά στην αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, «ανάγκασε» την εργοδοσία να πάρει «μέτρα». Ετσι, οι ιδιοκτήτες υποχρέωσαν τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία «Ακτή Μεσσογγή» και «MIRAMARE» να κοιμηθούν μέσα στα ξενοδοχεία την παραμονή της εξαγγελθείσας απεργίας, ενώ στο ξενοδοχείο «Bey» κλιμάκιο των συνδικαλιστών δεν μπόρεσε να μιλήσει στους εργαζόμενους.

Την εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία που τροφοδοτείται από την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα. Χαιρετίζει τους εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλους που κόντρα στην εργοδοσία έδωσαν δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις και τους καλεί να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ ώστε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να ενωθούν στη βάση των ταξικών τους συμφερόντων και να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της.


ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Τ' αφεντικό εξαφανίστηκε

Η κυβέρνηση πλένει τα χέρια της

Τακτική Πόντιου Πιλάτου επιλέγει η κυβέρνηση απέναντι στο ...νομικό χάος που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν δεδουλευμένα και άλλες απαιτήσεις από την εταιρία κατασκευής της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου. Χτες στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου, ισχυρίστηκε ότι «το ελληνικό δημόσιο δεν είναι το αρμόδιο» για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αφού το έργο «έχει παραχωρηθεί με σύμβαση παραχώρησης» και έτσι «δεν μπορεί να παρέμβει το ελληνικό δημόσιο». Οσον αφορά το υφιστάμενο καθεστώς, σημείωσε ότι «άλλος φτιάχνει το έργο, άλλος το παραλαμβάνει και το λειτουργεί», δηλώνοντας ότι τα πράγματα είναι «εξαιρετικά πολύπλοκα όσον αφορά τις διεκδικήσεις» και ότι «θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να ζητήσουν νομική συνδρομή από εμάς». Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι αναζητούν στην Ελλάδα αντίκλητο της κοινοπραξίας, ενώ ο υφυπουργός επισήμανε ότι η κοινοπραξία είναι συνολικά η αρμόδια για τις οποιεσδήποτε διεκδικήσεις.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι δυσβάσταχτο για τους εργαζόμενους το κόστος διεκδίκησης εφόσον απαιτείται η άσκηση δίωξης σε δικαστήρια του εξωτερικού, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει πράξη η δέσμευση του υπουργείου για νομική συνδρομή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ