ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Σήμερα νεκρώνουν τα γιαπιά

Στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, η συγκέντρωση των απεργών οικοδόμων. Από τα χαράματα σε θέση μάχης για την περιφρούρηση της απεργίας

Από την απεργία στις 17 Μάρτη, με τη συμμετοχή και των οικοδόμων
Από την απεργία στις 17 Μάρτη, με τη συμμετοχή και των οικοδόμων
Σήμερα οι οικοδόμοι απεργούν! Νεκρώνουν τα γιαπιά και τα εργοτάξια σε όλη τη χώρα! Σήμερα δεν πέφτει ούτε μια σφυριά! Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου, σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, οι απεργοί συγκεντρώνονται στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 το πρωί μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

Οι οικοδόμοι μπαίνουν μπροστά, με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, οργανώνουν τον αγώνα, δίνουν απάντηση στη σαρωτική επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, κεφάλαιο στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Ταυτόχρονα, στέλνουν μήνυμα καταδίκης στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Η σημερινή απεργία αποτελεί συνέχεια της απεργιακής κινητοποίησης του Νοέμβρη, της πάλης των οικοδόμων και των κινητοποιήσεων που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη, την Πρωτομαγιά, στις 24 Ιούνη, ενάντια στους εκτελεστές δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους, για νέα δικαιώματα που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας. Είναι συνέχεια αγώνων που βάζουν τις βάσεις, για να διαμορφωθούν οι όροι που θα φέρουν την εργατική τάξη ακόμα πιο αποφασιστικά στο προσκήνιο των εξελίξεων και προσδίδουν στην πάλη δυναμική και προοπτική για ριζικές φιλολαϊκές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.

Στην Αθήνα

Από νωρίς το πρωί οι οικοδόμοι παίρνουν θέση μπροστά από τις οικοδομές για την αποφασιστική περιφρούρηση της απεργίας τους.

Χτες, τελευταία μέρα πριν από την απεργία, οι μηχανές δούλεψαν στο φουλ. Τα στελέχη του Συνδικάτου της Αθήνας και των Παραρτημάτων ξεχύθηκαν στα γιαπιά και τα εργοτάξια. Το πρωί έγινε συγκέντρωση στο Φάληρο στο εργοτάξιο της «Ριζαρείου» Σχολής, όπου και μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου της Αθήνας Βαγγέλης Βακάλης. Περιοδείες έγιναν στο Κέντρο της Αθήνας, στις περιοχές Ν. Σμύρνη, Ν. Κόσμο, Γαλάτσι, Κυψέλη, και αλλού.

Βόρεια Ελλάδα

Μέρα απεργίας και στόχος των οργανωμένων ταξικών δυνάμεων των συνδικάτων των οικοδόμων είναι να νεκρώσουν όλοι οι χώροι και τα γιαπιά. Η μάχη για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων κορυφώνεται σήμερα σε μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης που από νωρίς σήμερα το πρωί κλιμάκια των συνδικάτων δίνουν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των οικοδόμων έχουν οριστεί για:

  • Θεσσαλονίκη: 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Καβάλα: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
  • Δράμα: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
  • Νάουσα: 9.30 π.μ, ΕΚΝ.
  • Κοζάνη: 10.30 π.μ, κεντρική πλατεία.
Θεσσαλία

Δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν και οι οικοδόμοι της Θεσσαλίας στη σημερινή απεργία. Ολες αυτές τις μέρες, οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος των οικοδόμων της περιοχής προετοιμάζονταν με εντατικούς ρυθμούς για την επιτυχία της απεργίας με περιοδείες σε γιαπιά και εργοτάξια, όπου σήμερα, από τα ξημερώματα, θα δοθεί και η μάχη της περιφρούρησης.

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν:

  • Στην Λάρισα, στις 9.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στα Τρίκαλα, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Καρδίτσα, επίσης, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Βορειοδυτική Ελλάδα

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των Οικοδόμων έχουν οριστεί σε:

  • Γιάννενα: 10 π.μ., Δημαρχείο.
  • Αρτα: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
  • Πρέβεζα: 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
  • Λευκάδα: 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
  • Κέρκυρα: 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
  • Αγρίνιο: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
  • Θεσπρωτία: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Πελοπόννησος

Αντίστοιχα, συγκεντρώσεις έχουν οριστεί:

  • Πάτρα: 9:30 π.μ., πλ. Γεωργίου.
  • Πύργο: 10 π.μ., πλ. ΟΤΕ.
  • Καλαμάτα: 10 π.μ., πλ. 23ης Μάρτη.
  • Τρίπολη: 10 π.μ., πλ. Αγ. Βασιλείου.
  • Ναύπλιο: 9:30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Ναυπλίου.
  • Κεφαλονιά: 10 π.μ., μπροστά από το ΙΚΑ (Ληξούρι).
  • Ζάκυνθο: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Οι απεργοί οικοδόμοι της Σάμου - Πυθαγορείου θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Απεργία και στους δήμους

Στις 10 το πρωί στην πλατεία Βάθης το αγωνιστικό ραντεβού των ταξικών δυνάμεων της Συντονιστικής Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα στην Αθήνα

Κάλεσμα αποφασιστικής, μαζικής συμμετοχής στην 24ωρη απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στις 10 το πρωί στην πλατεία Βάθης, απευθύνει στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα. Σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου στη Θεσσαλονίκη καλεί η κλαδική ΟΤΑ του ΠΑΜΕ. Η προσυγκέντρωση θα κατευθυνθεί στη συγκέντρωση των οικοδόμων που γίνεται στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Για να διεκδικήσουν, με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους: Ενσημα βαρέα και ανθυγιεινά, σύνταξη στα 55 για τους άνδρες, στα 50 για τις γυναίκες, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κατάργηση της μερικής απασχόλησης και όλων των αντεργατικών μορφών εργασίας, 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, 30ωρο - 6ωρο - 5ήμερο.

Ο Γιώργος Καταχανάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στους ΟΤΑ δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση της ΝΔ τσεκουρώνει το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Υποταγμένη στα κελεύσματα της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, συνεχίζει πατώντας και σε νόμους που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να διογκώνει τη μερική απασχόληση, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας, τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος. Στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου ξεζουμίζει το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας.

Γι' αυτούς τους στόχους της, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συμμάχους της τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, λειτουργώντας σαν «μακρύ χέρι» της κυβερνητικής πολιτικής: Φοροχαρατσώνουν με αυξήσεις δημοτικών τελών, επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς κ.ά. Ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες των δήμων. Ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις με τις πολλαπλές συμβάσεις στους δήμους.

Σ' αυτό το μαύρο μέτωπο ενάντια στους εργαζόμενους, σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες τόσο σε επίπεδο ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ αλλά και στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, που με την αποδοχή των κοινωνικών διαλόγων οδηγούν τους εργαζόμενους στη λογική του συμβιβασμού και της υποτέλειας.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους εργαζόμενους να ενισχύσουν την απεργία και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων, διεκδικώντας αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Ερχόμενοι σε ευθεία σύγκρουση με τις επιλογές της άρχουσας τάξης και των εκφραστών της σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Αμφισβητώντας και την εξουσία τους και συμβάλλοντας στην προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων για την αντεπίθεση, με στόχο τη λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία».

Οι οικοδόμοι διεκδικούν
  • Κλαδικές συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εργατικής οικογένειας. Κατώτερο μεροκάματο 60 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ.
  • Σύνταξη στα 55, επαναφορά των 4.050 ενσήμων για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, προσδιορισμό του συντελεστή στις οικοδομικές εργασίες σε 1-1,70.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, επίδομα ανεργίας στο 80% του μεροκάματου, υπολογισμό της ανεργίας σαν συντάξιμου χρόνου.
  • Πλήρη κατοχύρωση του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου.
  • Σταθερή εργασία, ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.
  • Πραγματοποίηση έργων με δημόσιες επενδύσεις, που να υπηρετούν τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών.
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
  • Ισα δικαιώματα για τους μετανάστες. Να καταργηθούν οι διατάξεις που εμποδίζουν τη νομιμοποίηση των μεταναστών και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες της νομιμοποίησης. Σύναψη διακρατικών συμφωνιών, ώστε ο χρόνος ασφάλισής τους στη χώρα μας να λαμβάνεται υπόψη στις χώρες προέλευσής τους για θεμελίωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και παροχών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ