ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ
Εργαζόμενοι νόσησαν από ασθενή με φυματίωση

Οι επικίνδυνες διαστάσεις της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, ακόμα και στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, αναδεικνύεται από το γεγονός ότι έξι εργαζόμενοι του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου βρέθηκαν σε εξέταση θετικοί στο μικρόβιο της φυματίωσης, ενώ το ίδιο διάστημα στην κλινική νοσηλευόταν ασθενής με φυματίωση.

Στην κλινική προ δυο μηνών έγινε εισαγωγή ασθενούς ο οποίος μετά από 15 μέρες νοσηλείας διαπιστώθηκε ότι πάσχει από φυματίωση. Λίγες μέρες αργότερα εξετάσεις που έγιναν στους εργαζόμενους του θεραπευτηρίου έδειξαν ότι έξι από αυτούς ήταν θετικοί στο μικρόβιο της φυματίωσης. Το γεγονός επιβεβαιώνει και η διοίκηση του θεραπευτηρίου, αλλά προσπαθεί να το παρουσιάσει ως τυχαίο γεγονός. Ομως δεν είναι τυχαίο ότι και σε αυτό το θεραπευτήριο δεν υπάρχει γιατρός Εργασίας, το προσωπικό δεν έχει εμβολιαστεί και δε λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με προφανείς κινδύνους για τους εργαζόμενους, αλλά και τους ασθενείς.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Με μισό προσωπικό και οριακή λειτουργία

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή Ελπ. Παντελάκη στο νοσοκομείο, όπου πριν λίγες μέρες κλήθηκε εισαγγελέας, όταν οι γιατροί αρνήθηκαν να χορηγήσουν αναισθησία λόγω των ελλείψεων

Μια γενική άποψη του αντικαρκινικού νοσοκομείου«Μεταξά»
Μια γενική άποψη του αντικαρκινικού νοσοκομείου«Μεταξά»
Οι σοβαρότατες ελλείψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού οδηγούν στο σημείο ακόμα και τα χειρουργεία να λειτουργούν οριακά στο νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου. Αυτό επισήμαναν οι εργαζόμενοι στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτή Πειραιά, που επισκέφτηκε χτες το νοσοκομείο.

Οι ελλείψεις στην αιμοδοσία φτάνουν το 50%. Από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λείπουν έξι νοσηλεύτριες και λειτουργεί μόνο με 14. Στα χειρουργεία η κατάσταση είναι οριακή. Μόνο στο τελευταίο πεντάμηνο οφείλονται στις νοσηλεύτριες 16 ρεπό απ' τα 40 που δικαιούνται στο παραπάνω διάστημα, γεγονός που καταδεικνύει τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, που έχει και συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς. Ανάλογες ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους κλάδους του νοσοκομείου όπως τις τραπεζοκόμες, το διοικητικό προσωπικό κλπ.

Τις ελλείψεις αυτές επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Γ. Κασιμάτης, ο οποίος ζήτησε από το υπουργείο την πρόσληψη 166 εργαζομένων, εκ των οποίων οι 110 να είναι νοσηλευτές. Εχει εγκριθεί όμως η πρόσληψη μόνο 40 συνολικά εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά που εξετάζονται στο νοσοκομείο.

Η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε την ανάγκη να καλυφτούν άμεσα όλες αυτές οι ελλείψεις με μόνιμο προσωπικό που θα έχει πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική που αποδιαρθρώνει το σύστημα της υγείας, ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες της, καταργεί τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να συστρατευτούν με τις ταξικές δυνάμεις, προκειμένου ενωμένοι να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συμφωνία εισαγγελέα με τους γιατρούς!

Οπως κατάγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), πριν λίγες μέρες η διοίκηση του Μεταξά κάλεσε εισαγγελέα, γιατί οι αναισθησιολόγοι αρνήθηκαν - λόγω της έλλειψης του προσωπικού - να χορηγήσουν αναισθησία σε υπό εγχείρηση ασθενή.

Οταν ήρθε ο εισαγγελέας και ενημερώθηκε απ' τους γιατρούς για το λόγο της άρνησής τους συμφώνησε μαζί τους! Ετσι μια ακόμα εγχείρηση αναβλήθηκε, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής.

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, ενώ υπογράμμισαν ότι οι διατάξεις για τη χορήγηση ειδικότητας απ' τον ιδιωτικό τομέα σε γιατρούς αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των ειδικευομένων, παρουσιάζοντας μια φωτογραφία «μαύρης εργασίας». Επίσης τάχτηκαν κατά της ενοικίασης κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας απ' τον ιδιωτικό τομέα τη στιγμή που υπάρχουν έτοιμα και κλειστά 150 κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία και δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Για αυτά όμως τα καυτά προβλήματα η ηγεσία της ΕΙΝΑΠ περιορίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη, αναφέροντας παρεμπιπτόντως το ενδεχόμενο κάποιων κινητοποιήσεων σε μέλλοντα χρόνο.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΑΝΟΔΟΣ»
Ανάκληση απολύσεων με αγωνιστική παρέμβαση

Το πραγματικό πρόσωπο του εργοδότη δείχνουν όσοι κυνηγούν τα κοινοτικά κονδύλια στο όνομα της αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών

Την τρομοκρατία και τις απολύσεις επιστρατεύουν οι διοικήσεις των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων επιχειρώντας να κάμψουν την αγωνιστική στάση των εργαζομένων του χώρου, που εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες με τη συμμετοχή τους, όπως αποφάσισε το κλαδικό σωματείο, στην κινητοποίηση της Ενιαίας Επιτροπής για τα Δικαιώματα Εργαζομένων και ΑμΕΑ στις 22.6.2005 στο υπουργείο Υγείας. Την ίδια πρακτική μετέρχονται και για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων στους ξενώνες και τα οικοτροφεία των δομών της λεγόμενης αποασυλοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, χτες το πρωί η διοίκηση της Αστικής Εταιρίας η «Ανοδος» διά της εκπροσώπου της Αλεξίας Ξηρουχάκη ανακοίνωσε την απόλυση δυο εργαζόμενων, της κοινωνικής λειτουργού Ναυσικάς Παπαδημητράτου και της νοσηλεύτριας Βαρβάρας Συνοδινού, οι οποίες είναι δραστήρια μέλη της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων στις δομές αποασυλοποίησης της συγκεκριμένης εταιρείας. Ενδεικτικό είναι ότι στις εργαζόμενες δε δόθηκε καμία εξήγηση για τους λόγους των απολύσεων.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Στα γραφεία της διοίκησης της εταιρίας στο Μπραχάμι, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των απολύσεων έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας και παρέμβαση να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Στην παράσταση συμμετείχαν πολυμελής αντιπροσωπεία στελεχών της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της Επιτροπής Συνδικάτων κατά των Απολύσεων, του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων του χώρου, που παλεύουν για τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών. Προκλητική ήταν η στάση της εκπροσώπου της διοίκησης Α. Ξηρουχάκη, η οποία επιδόθηκε σε αντικομμουνιστικό παραλήρημα και δήλωσε ότι η αιτιολόγηση των απολύσεων θα ετοιμαστεί και θα δοθεί στο μέλλον.

Υστερα από την αποφασιστική στάση των συνδικαλιστών και των απολυμένων η διοίκηση αναγκάστηκε σε υποχώρηση και ανακάλεσε τις απολύσεις, αποδεικνύοντας τη δύναμη της άμεσης αποφασιστικής στάσης ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε απόπειρα αυθαιρεσίας στο μέλλον.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αποχή γιατρών από ιατρεία και χειρουργεία

Ομόφωνα αποφάσισε η συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου Κέρκυρας αποχή απ' τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία την ερχόμενη Δευτέρα, διεκδικώντας τη χορήγηση των απαραίτητων κονδυλίων για ασφαλή λειτουργία στη διάρκεια των εφημεριών, καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων από εφημερίες του Απρίλη.

Η διοίκηση του νοσοκομείου επιχειρεί μείωση των κονδυλίων των εφημεριών με τη μετατροπή των ενεργών( στοιχίζουν ακριβότερα) σε εφημερίες ετοιμότητας (στοιχίζουν λιγότερο). Ο διαχωρισμός των εφημεριών σε δύο τύπους έγινε πριν οχτώ χρόνια απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά τη χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση της ΝΔ για να μειώσει τις αποδοχές των γιατρών.

«Κάθε απόπειρα αλλαγής του τρόπου εφημεριών μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την υγεία των πολιτών» σημειώνει η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας και προσθέτει ότι εφόσον τα «κέντρα υγείας χρειάζονται επιπλέον ειδικευμένους γιατρούς, η ενδεδειγμένη λύση είναι η προκήρυξη νέων οργανικών θέσεων και όχι η απόσπαση γιατρών απ' το νοσοκομείο».

Με δίωρες στάσεις εργασίας την Τρίτη και την Τετάρτη συνεχίζουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της «ΜΙΝΕΡΒΑ» τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Αυτό αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση που έγινε χτες το πρωί. Αποφάσισαν ακόμα νέα Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και θα καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ