ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Πήγαν να τους τινάξουν στον αέρα!

Από βέβαιο θάνατο γλίτωσαν εκατοντάδες εργάτες και ναυτεργάτες όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε επισκευαζόμενο πλοίο

Από θαύμα γλίτωσαν οι εκατοντάδες εργάτες και ναυτεργάτες όταν χτες στη 1 το μεσημέρι, εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στο αμπάρι Νο 2 του φορτηγού πλοίου «IRENE M» με σημαία Παναμά, το οποίο επισκευάζεται στη μεγάλη πλωτή δεξαμενή της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Συγκεκριμένα άρπαξαν φωτιά εκατοντάδες δοχεία με μπογιά, καταλύτες, διαλύτες και άλλα άκρως εύφλεκτα και επικίνδυνα υλικά που μεταφέρθηκαν στο αμπάρι, ενώ την ίδια στιγμή που γινόταν η τοποθέτηση των υλικών αυτών, συνεργείο μεταλλεργατών εκτελούσε επισκευαστικές εργασίες με χρήση φλόγας! Στο όνομα του «γρήγορα» γιατί ο χρόνος είναι χρήμα για εργολάβους και εφοπλιστές, δε λήφθηκε το παραμικρό μέτρο ασφαλείας! Οι ταυτόχρονες εργασίες γίνονταν με ευθύνη του εργολάβου Γ. Ατσαλάκη, αλλά και του Τεχνικού Ασφαλείας που υποτίθεται ότι επέβλεπε τις εργασίες.

Και το κακό δεν ήταν μόνο αυτό. Κάτω ακριβώς από το αμπάρι που ξέσπασε η φωτιά, βρίσκονταν οι δεξαμενές καυσίμων του πλοίου, γεμάτες πετρέλαιο! Τη στιγμή της πυρκαγιάς στο καράβι βρίσκονταν πάνω από 200 άνθρωποι, εργάτες των συνεργείων και πλήρωμα. Ενώ «κανείς δεν κατάλαβε - όπως ειπώθηκε από εργαζόμενο - πώς κατάφεραν οι τέσσερις άνθρωποι που βρίσκονταν στο αμπάρι να βγουν έξω σώοι»!

Η φωτιά σβήστηκε περίπου μετά από μία ώρα. Συνελήφθη ο Ουκρανός πλοίαρχος, ενώ μέχρι αργά το βράδυ διέφευγε τη σύλληψη ο εργολάβος Ατσαλάκης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δικαστική κάλυψη στο αντεργατικό μακελειό

Κυβέρνηση και εφοπλιστές σέρνουν στα δικαστήρια τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα και τρεις ακόμα νεολαίους που περιφρουρούσαν την απεργία των ναυτεργατών πριν από τρία χρόνια

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκφραστές του δεν ξέχασαν το μεγαλειώδη αγώνα των ναυτεργατών. Τώρα έρχονται να δώσουν και δικαστική κάλυψη στο ματοκύλισμα του λιμανιού το Μάη του 2002...
Το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκφραστές του δεν ξέχασαν το μεγαλειώδη αγώνα των ναυτεργατών. Τώρα έρχονται να δώσουν και δικαστική κάλυψη στο ματοκύλισμα του λιμανιού το Μάη του 2002...
«Χοντραίνουν» οι προκλήσεις των διωκτικών και δικαστικών αρχών του Πειραιά σε βάρος των εργαζομένων της πόλης, αλλά και ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας. Με ανάγλυφη τη σφραγίδα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης της ΝΔ, ετοιμάζουν δίκη ενάντια σε αγωνιστές που συμμετείχαν και πρωτοστάτησαν στην περιφρούρηση της απεργίας που είχαν κηρύξει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στις 29 Μάη 2002. Της απεργίας που έγραψε ιστορία τόσο για τις ηρωικές στιγμές που εκτυλίχτηκαν πάνω στους καταπέλτες, όσο και για την πρωτοφανή σε αγριότητα, καθαρά φονική επίθεση, φασιστικού χαρακτήρα, που εξαπέλυσαν οι αμέτρητες διμοιρίες των βατραχανθρώπων, των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, σε βάρος των απεργών ναυτεργατών και των χιλιάδων εργαζομένων και νεολαίων που συμπαρατάχτηκαν δίπλα τους.

Με εντολή του προϊστάμενου Εισαγγελίας Πειραιά Γρ. Πεπόνη παραπέμπονται στο σκαμνί των δικαστηρίων Πειραιά την επόμενη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 12 Ιούλη, με χαλκευμένες κατηγορίες ο Γιώργος Τούσσας, τότε πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και σήμερα ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με τρεις νεολαίους, τον Δημήτρη Κυζίλη, τον Νίκο Αθανασέλο και τον Νίκο Τέγο. Διώκονται επειδή, σύμφωνα με το κατάπτυστο κατηγορητήριο που τους προσάπτουν, δήθεν «παρακώλυσαν» τις θαλάσσιες συγκοινωνίες ...«παρεμποδίζοντας» τον απόπλου των επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων «ΕΥΤΥΧΙΑ», «ΛΙΣΣΟΣ», «ΡΟΔΑΝΘΗ», «ΠΡΕΒΕΛΗ» και «HIGH SPEED»!

Εχει αποδειχθεί ότι ο τρόπος που έδρασαν τότε οι δυνάμεις καταστολής υπό τις εντολές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των εφοπλιστών - υπάρχει ντοκουμέντο που δείχνει τον εφοπλιστή Αγούδημο να δίνει εντολές στους βατραχανθρώπους του Λιμενικού - ήταν ένα σχέδιο καλά οργανωμένο. Τώρα το σχέδιο αυτό συνεχίζει επάξια η κυβέρνηση της ΝΔ. Στέλνει τους τέσσερις στο εδώλιο του κατηγορουμένου, γιατί ο Γ. Τούσσας πρωτοστάτησε ως όφειλε στην περιφρούρηση της 24ωρης απεργίας και οι τρεις νεολαίοι μαζί με εκατοντάδες ακόμα, έδειξαν έμπρακτα ποια είναι η τάξη τους. Είναι καθαρό ότι ταυτόχρονα με τους τέσσερις επιδιώκουν να δικάσουν αυτούς που σηκώνουν κεφάλι, όλους όσοι αγωνίζονται για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, να πλήξουν το ίδιο το δικαίωμα στην απεργία και να στείλουν το μήνυμα στη νεολαία.

Προκαλεί το γεγονός ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας «έκλεισε αυτιά και μάτια» απέναντι στο μακελειό που διαδραματίστηκε εκείνη την ημέρα στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Στα ανοιγμένα κεφάλια, στα σπασμένα πλευρά, χέρια και πόδια δεκάδων εργαζομένων, εικόνες που ξεσήκωσαν το πανελλήνιο, στους 47 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής. Ούτε «κιχ» δεν έβγαλε για την πρωτοφανή αγριότητα με την οποία έδρασαν οι δυνάμεις καταστολής εκείνη την ημέρα στο λιμάνι του Πειραιά, για τις επώνυμες καταγγελίες που έχουν γίνει, σύμφωνα με τις οποίες, «Ράμπο» του Λιμενικού, αλλά και ασφαλίτες ποδοπατούσαν ανθρώπους, ήδη αιμόφυρτους, στο κρεβάτι του ασθενοφόρου! Για τις απάνθρωπες κακοποιήσεις και τους εξευτελισμούς συλληφθέντων μέσα στο Λιμενικό Τμήμα που ξεπέρασαν τα όρια της βαρβαρότητας! Στις καταγγελίες ότι μέχρι και ασθενοφόρα τα χρησιμοποίησαν ως κλούβες!

ΠΑΤΡΑ
Συγκέντρωση για το διπλό έγκλημα

Σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το διπλό εργοδοτικό έγκλημα στην Πάτρα, όπου την περασμένη βδομάδα, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες σκοτώθηκαν ο 58χρονος καθαριστής τζαμιών Χαράλαμπος Αποστολίδης και ο 54χρονος οικοδόμος Λάμπο Κρίστο, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. Η συγκέντρωση θα γίνει αύριο Τετάρτη 6 Ιούλη, στις 7:30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

Η αποφασιστική παρέμβαση του ταξικού συνδικάτου έχει ήδη προκαλέσει και την παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ο οποίος προανήγγειλε τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο θάνατο τους δύο εργάτες και παράλληλα τη διενέργεια έρευνας για τις εργασιακές συνθήκες στις οικοδομές, σε συνεργασία με τους επιθεωρητές εργασίας.

Οι δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους - ο Χαράλαμπος Αποστολίδης στο Δικαστικό Μέγαρο, ο Λάμπο Κρίστο σε οικοδομή δίπλα στην Επιθεώρηση Εργασίας - εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας (απουσία προστατευτικών κιγκλιδωμάτων) αλλά και της απουσίας ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ιδιαίτερα μετά και την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας στην πόλη, όπου στους χώρους δουλιάς, στο όνομα των εργοδοτικών κερδών, καταστρατηγήθηκε για μια ακόμη φορά η εργατική νομοθεσία, καθώς δεν υπήρξαν τα απαραίτητα διαλείμματα για να αντεπεξέλθει ο οργανισμός στις υψηλές θερμοκρασίες ή ακόμα και η παύση της εργασίας όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Καλώντας στο συλλαλητήριο, το Συνδικάτο Οικοδόμων διαμηνύει - μέσω του προέδρου του Δημήτρη Αγγελόπουλου - πως «τα ψέματα τελείωσαν. Εμείς οι οικοδόμοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας στα χέρια μας και να μην επιτρέψουμε άλλα τέτοια εγκλήματα. Η ανεξέλεγκτη αυθαιρεσία των εργοδοτών και η ατιμωρησία τους πρέπει να σταματήσει. Δε θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση και θα απαντήσουμε δυναμικά ώστε να καταλάβουν οι υπεύθυνοι πως δεν μπορούν να παίζουν άλλο με αυτό το χυδαίο τρόπο με την ανθρώπινη ζωή του κάθε εργαζομένου που προσπαθεί να βγάλει ένα μεροκάματο για να ζήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του».

Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, αφού καταγγέλλει ως υπεύθυνους για τους δύο νεκρούς την κυβερνητική αδιαφορία και την ασυδοσία της εργοδοσίας, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Ο κεφαλαιοκράτης αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμο υλικό, φθηνό κρέας στη μηχανή του κέρδους. Στην ίδια κατεύθυνση οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, που πολλές φορές παίζουν και οι ίδιες το ρόλο του εργοδότη, όχι μόνο αδιαφορούν για την προστασία της ζωής των εργατών, των μοναδικών παραγωγών του πλούτου, αλλά ενισχύουν την ασυδοσία των εργοδοτών».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα τους, να αλλάξουν τους συσχετισμούς στηρίζοντας τις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ, κάνοντας την προστασία της ζωής τους ζήτημα πρώτης γραμμής του αγώνα. «Να αγωνιστούμε τώρα γιατί δεν περισσεύουν εργάτες για να χάνονται στο όνομα του κέρδους. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Με δίωρες στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ελαιουργοσαπουνοποιίας ΜΙΝΕΡΒΑ συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Την Πέμπτη το πρωί οι εργαζόμενοι θα κάνουν γενική συνέλευση προκειμένου να προγραμματίσουν την παραπέρα αγωνιστική τους δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ