Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Συγκέντρωση για το διπλό έγκλημα

Σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το διπλό εργοδοτικό έγκλημα στην Πάτρα, όπου την περασμένη βδομάδα, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες σκοτώθηκαν ο 58χρονος καθαριστής τζαμιών Χαράλαμπος Αποστολίδης και ο 54χρονος οικοδόμος Λάμπο Κρίστο, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. Η συγκέντρωση θα γίνει αύριο Τετάρτη 6 Ιούλη, στις 7:30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

Η αποφασιστική παρέμβαση του ταξικού συνδικάτου έχει ήδη προκαλέσει και την παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ο οποίος προανήγγειλε τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο θάνατο τους δύο εργάτες και παράλληλα τη διενέργεια έρευνας για τις εργασιακές συνθήκες στις οικοδομές, σε συνεργασία με τους επιθεωρητές εργασίας.

Οι δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους - ο Χαράλαμπος Αποστολίδης στο Δικαστικό Μέγαρο, ο Λάμπο Κρίστο σε οικοδομή δίπλα στην Επιθεώρηση Εργασίας - εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας (απουσία προστατευτικών κιγκλιδωμάτων) αλλά και της απουσίας ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ιδιαίτερα μετά και την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας στην πόλη, όπου στους χώρους δουλιάς, στο όνομα των εργοδοτικών κερδών, καταστρατηγήθηκε για μια ακόμη φορά η εργατική νομοθεσία, καθώς δεν υπήρξαν τα απαραίτητα διαλείμματα για να αντεπεξέλθει ο οργανισμός στις υψηλές θερμοκρασίες ή ακόμα και η παύση της εργασίας όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Καλώντας στο συλλαλητήριο, το Συνδικάτο Οικοδόμων διαμηνύει - μέσω του προέδρου του Δημήτρη Αγγελόπουλου - πως «τα ψέματα τελείωσαν. Εμείς οι οικοδόμοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας στα χέρια μας και να μην επιτρέψουμε άλλα τέτοια εγκλήματα. Η ανεξέλεγκτη αυθαιρεσία των εργοδοτών και η ατιμωρησία τους πρέπει να σταματήσει. Δε θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση και θα απαντήσουμε δυναμικά ώστε να καταλάβουν οι υπεύθυνοι πως δεν μπορούν να παίζουν άλλο με αυτό το χυδαίο τρόπο με την ανθρώπινη ζωή του κάθε εργαζομένου που προσπαθεί να βγάλει ένα μεροκάματο για να ζήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του».

Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, αφού καταγγέλλει ως υπεύθυνους για τους δύο νεκρούς την κυβερνητική αδιαφορία και την ασυδοσία της εργοδοσίας, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Ο κεφαλαιοκράτης αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμο υλικό, φθηνό κρέας στη μηχανή του κέρδους. Στην ίδια κατεύθυνση οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, που πολλές φορές παίζουν και οι ίδιες το ρόλο του εργοδότη, όχι μόνο αδιαφορούν για την προστασία της ζωής των εργατών, των μοναδικών παραγωγών του πλούτου, αλλά ενισχύουν την ασυδοσία των εργοδοτών».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα τους, να αλλάξουν τους συσχετισμούς στηρίζοντας τις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ, κάνοντας την προστασία της ζωής τους ζήτημα πρώτης γραμμής του αγώνα. «Να αγωνιστούμε τώρα γιατί δεν περισσεύουν εργάτες για να χάνονται στο όνομα του κέρδους. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες (2024-06-07 00:00:00.0)
Σε καμίνια μετατρέπονται χώροι δουλειάς με τα συνδικάτα να ζητούν μέτρα προστασίας (2021-07-02 00:00:00.0)
Νέο εργατικό «ατύχημα» (2010-09-04 00:00:00.0)
Προσοχή για τους εργαζόμενους (2006-08-18 00:00:00.0)
Η ζωή μάς ανήκει! (1999-12-07 00:00:00.0)
Απανθρωπιά και ασυδοσία (1997-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ