Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Απαιτούν μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με άμεσα και δεσμευτικά για τους εργοδότες μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έκαναν χτες αντιπροσωπείες των Συνδικάτων Οικοδόμων Αθήνας, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Κατεργασίας Ξύλου και ΟΤΑ Αττικής.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι το υπουργείο πρόκειται να εκδώσει νέα Υπουργική Απόφαση σχετικά με δεσμευτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων όταν η ΕΜΥ προβλέψει νέο καύσωνα. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν τα σωματεία, τα κριτήρια των βιοκλιματικών δεικτών που χρησιμοποιούνται δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές συνθήκες στους χώρους δουλειάς. Επιπλέον, η εργασία στα αρχικά στάδια του καύσωνα δεν απαγορεύεται, πράγμα που ανοίγει τον δρόμο να δημιουργηθούν απειλητικές συνθήκες για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων. Αυτό επιβεβαιώθηκε και τις προηγούμενες μέρες, τονίζουν τα συνδικάτα: Η θερμοκρασία κάτω από τον ήλιο ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου και παρ' όλα αυτά οι διανομείς, οι οικοδόμοι, οι εργάτες στα ναυπηγεία και στους δήμους συνέχιζαν να δουλεύουν σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων απαίτησαν: Να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με απαγόρευση εργασιών όταν η θερμοκρασία καταγράφει από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο, όπως και τις Συλλογικές Συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα. Τα μέτρα προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια, όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού τον χειμώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ