Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Με όπλο την ενότητά τους απαιτούν αυξήσεις και μέτρα ασφάλειας

Μια ακόμα συγκέντρωση, συμπληρώνοντας 14 μέρες απεργίας στην τρίτη βδομάδα του απεργιακού τους αγώνα, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Μετρό, της «ΑΒΑΞ», στο εργοτάξιο του Κολωνακίου, με το πείσμα και την αγωνιστική αντοχή τους να σμπαραλιάζουν τις προσπάθειες της εργοδοσίας να κάμψει τον αγώνα τους, την αποφασιστικότητά τους.

Κόντρα στους μισθούς πείνας, που κυμαίνονται περίπου στα 45 ευρώ καθαρά για εργατοτεχνίτη με 6 τριετίες προϋπηρεσία (!), οι εργαζόμενοι διεκδικούν 15% αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, 10% επίδομα υπόγειων εργασιών, 5ήμερο, τήρηση νόμιμου ωραρίου, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Με αυτό το πλαίσιο αιτημάτων καλούν την εργοδοσία να τους δώσει έγγραφες δεσμεύσεις για το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων.

Σημαντική κατάκτηση στον αγώνα αυτό είναι η ενότητα των εργαζομένων αφού για πρώτη φορά αποκτούν κοινό απεργιακό βηματισμό εργατοτεχνίτες, χειριστές, μηχανοτεχνίτες και μηχανικοί, γεγονός που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα την εργοδοσία.

Ενδεικτικές των σχεδιασμών και της στάσης της εργοδοσίας είναι οι τοποθετήσεις που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες σε εκδηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της «ΑΒΑΞ». Από τη μια ζητά από τα αστικά κόμματα να ομονοήσουν σε έναν «εθνικό σχεδιασμό επενδύσεων» που θα ξεπερνά τον ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας, δηλαδή τα 4 χρόνια, και από την άλλη να ληφθούν μέτρα για να εισαχθεί προσωπικό από χώρες εκτός ΕΕ και μέχρι να γίνει αυτό να αλλάξει η εργατική νομοθεσία ώστε να επιτρέπει ακόμα περισσότερες υπερωρίες. Με άλλα λόγια, η εργοδοσία, προκειμένου να αυγατίσει τα κέρδη της, ζητά μεγαλύτερα σε όγκο και διάρκεια δημόσια έργα και μέτρα που θα κρατούν χαμηλά τους μισθούς και θα αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερες ώρες για να τα βγάζουν πέρα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Κωνσταντίνο Μαγουλά. Η αντιπροσωπεία έθεσε το πλαίσιο αιτημάτων και ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις και την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει άμεσα τον Νίκο Ταχιάο, υφυπουργό αρμόδιο για θέματα υποδομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ