Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Μια φωτιά δικαιώνει τις ανησυχίες και τις καταγγελίες των εργαζομένων

Εφιαλτικό το τι θα συνέβαινε αν η κυβέρνηση είχε καταφέρει να πετάξει έξω το προσωπικό

Με την έγκαιρη παρέμβαση των εργαζομένων αποφεύχθηκε ατύχημα μεγάλης έκτασης (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Με την έγκαιρη παρέμβαση των εργαζομένων αποφεύχθηκε ατύχημα μεγάλης έκτασης (φωτ. αρχείου)
Τις ανησυχίες και τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους για τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος στην περίπτωση απόλυσής τους, ήρθε να επιβεβαιώσει η φωτιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, το απόγευμα της Τετάρτης.

Η φωτιά προκλήθηκε μετά από βραχυκύκλωμα σε προβολέα γερανογέφυρας σε χώρο εντός του εργοστασίου. Ωστόσο, η έγκαιρη και πετυχημένη επέμβαση του εξειδικευμένου προσωπικού της ΛΑΡΚΟ κατάφερε να σβήσει τις φλόγες και να περιορίσει στο ελάχιστο τις συνέπειες που θα μπορούσαν να ήταν απρόβλεπτες σε περίπτωση που δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι.

Σε δήλωσή του αναφορικά με το συμβάν αλλά και τους κινδύνους που έγκαιρα έχουν επισημάνει οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, γγ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, αναφέρει:

«Αποδεικνύεται περίτρανα πως αν δεν ήμασταν στις 13 του Μάη μέσα στο εργοστάσιο, όπως ήθελε η κυβέρνηση να μας βγάλει έξω και να μας απολύσει, αυτήν τη στιγμή θα μπορούσε να είχε προκληθεί ένα βιομηχανικό ατύχημα απροσδιόριστης έκτασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται γενικά για το εργοστάσιο, τις εγκαταστάσεις, αλλά και τους οικισμούς και τα χωριά τριγύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

Ευτυχώς που η προσωρινή διαταγή, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κάναμε, μας κράτησε μέσα στο εργοστάσιο. Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το σχέδιο απομάκρυνσης - απόλυσης των εργαζομένων, που επιβεβαιώνεται περίτρανα η θέση τους και των τεχνικών εκθέσεων ότι αυτό το σχέδιο είναι σχέδιο - "βόμβα" για το εργοστάσιο, τις εγκαταστάσεις και την περιοχή. Αμεσα ο Κυρ. Μητσοτάκης και τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάσουν ένα σχέδιο επαναλειτουργίας με τους εργαζόμενους μέσα και σε συνεννόηση με αυτούς, που θα βάλει ξανά με ασφάλεια σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου».

Αλλεπάλληλες οι προειδοποιήσεις από το Σωματείο

Υπενθυμίζεται ότι με αλλεπάλληλες εκκλήσεις, παρεμβάσεις και ανακοινώσεις το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας είχε αναδείξει και προειδοποιήσει τεκμηριωμένα για τους κινδύνους που δημιουργούνται για το εργοστάσιο της Λάρυμνας, από το σχέδιο της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων.

Ενδεικτικά, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας είχε αποστείλει επιστολή τη μέρα που έληγαν οι συμβάσεις, και με τίτλο «Η ΛΑΡΚΟ αφύλακτη βόμβα», προειδοποιούσε ότι με τους εργαζόμενους έξω από τις εγκαταστάσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να συμβεί «βιομηχανικό δυστύχημα μεγάλης εμβέλειας βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές κατοίκων δύο οικισμών και ενός χωριού».

Αλλά και στις 16 Μάη 2024, το Σωματείο απαιτούσε να δοθεί άμεσα λύση με τους 45 εργαζόμενους από εργολαβία που πετιούνται στον δρόμο, σημειώνοντας: «Οι θέσεις εργασίας και οι ανάγκες που καλύπτουν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι σε εγκαταστάσεις που απαιτούν συντήρηση, χειρισμό και φύλαξη λόγω επικινδυνότητας». Τόνιζε ότι «ο φάκελος με τις "εκθέσεις συνεπειών και επικινδυνότητας από την απομάκρυνση των ειδικευμένων εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ" έχει δοθεί στον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών, στον Ειδικό Διαχειριστή και στην πρόεδρο Πρωτοδικείου που εξέτασε και ενέκρινε το αίτημα προσωρινής διαταγής των ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία θα εκδικαστούν στις 18/6/2024».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ