Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΙΕΡΑΤΕΞ
Στο «πόδι» οι εργάτες για να εμποδίσουν το ξήλωμα των εγκαταστάσεων

Οι εργάτες στις πύλες του εργοστασίου
Οι εργάτες στις πύλες του εργοστασίου
Σε καθημερινή περιφρούρηση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου προχωρούν οι εργαζόμενοι της «Βαφεία Πλεκτήρια ΦΙΕΡΑΤΕΞ», στη Νέα Σάντα Κιλκίς, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την εργοδοσία από τις 5 Ιούνη μέχρι τέλος του μήνα. Καθημερινά βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο και εναλλάσσονται σε βάρδιες, ώστε να εμποδίσουν ενδεχόμενες κινήσεις μεταφοράς εξοπλισμού.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και χτες ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα, καθώς πιστεύουν ότι η εργοδοσία μεθοδεύει το κλείσιμο της επιχείρησης. Αλλωστε η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας ενδέχεται «να παραταθεί και τους λοιπούς καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες και την πορεία της αγοράς».

Η εργοδοσία επικαλείται τις συνθήκες της αγοράς και μείωση παραγγελιών. Ισχυρισμοί που σύμφωνα με τους εργαζόμενους δεν ευσταθούν. Οπως καταγγέλλουν, το προηγούμενο διάστημα έρχονταν παραγγελίες και η εταιρεία τις έδιωχνε, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί αβεβαιότητα και να υπάρχει πάτημα για τη μείωση του αριθμού του εργατικού δυναμικού, αλλά και να εξωθήσει μέρος των εργαζομένων σε αποχώρηση.

Ηδη με την ανακοίνωση των διαθεσιμοτήτων περίπου 30 εργαζόμενοι από τους συνολικά 100 συμφώνησαν σε οικειοθελή αποχώρηση, λαμβάνοντας το ήμισυ της αποζημίωσής τους.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Νίκος Καρυπίδης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων της ΦΙΕΡΑΤΕΞ «Ο Σπάρτακος», αναφέρθηκε στο ιστορικό της εργοδοτικής επίθεσης. Οπως είπε, τα προηγούμενα χρόνια η επιχείρηση προχώρησε σε απολύσεις, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο έβγαλε τους εργαζόμενους σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για 15 ημέρες και τώρα έβγαλε τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα, χωρίς να ανακοινώνει πότε θα ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

«Πιστεύουμε ότι θα κλείσουν το εργοστάσιο και θα χαθούν θέσεις εργασίας», είπε, και αυτός ο φόβος ενισχύεται από το γεγονός ότι «έχουν αρχίσει αποχωρήσεις και διευθυντικών στελεχών από τη ΦΙΕΡΑΤΕΞ».

Παράλληλα αναδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι για την καθημερινή επιβίωση, καθώς η διαθεσιμότητα σημαίνει μισό ημερομίσθιο και μισό ένσημο.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας και οικονομική ενίσχυση από το κράτος, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Διεκδικούν επίσης διασφάλιση των αποζημιώσεών τους σε περίπτωση που η επιχείρηση κλείσει.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους. Οπως είπε, «βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της ΦΙΕΡΑΤΕΞ, που η αντεργατική πολιτική τους φορτώνει τα νέα βάρη των εξελίξεων, με διαθεσιμότητα, με όρους επιβίωσης πολύ άσχημους πλέον, γιατί αυτοί εξαρτώνται μόνο από το μεροκάματό τους, ενώ οι άλλοι κολυμπάνε στα εκατ. των κερδών από τις επενδύσεις τους, από τις χρηματοδοτήσεις τους. Είμαστε εδώ να στηρίξουμε να μείνουν όρθιοι στα πόδια τους, να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτήν τη δύσκολη μάχη, χωρίς καμία υποχώρηση σε σχέση με όλα αυτά που δικαιούνται. Είμαστε στο πλευρό τους στον αγώνα για να αποτρέψουν όποια δυσμενή εξέλιξη».

Τα αστεία προσχήματα της εργοδοσίας καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Υποδηματοποιίας Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτώντας να σταματήσει να παίζει με τις ζωές των εργαζομένων και να πάρει πίσω τα αντεργατικά της σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ