Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΩΠΑΪΔΑ
Αντιμέτωποι με την ολοκληρωτική καταστροφή της σοδειάς οι αγρότες

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή, απαιτεί το ΚΚΕ

Αντιμέτωποι με την καταστροφή της φετινής σοδειάς τους βρίσκονται οι αγρότες της Κωπαΐδας στη Βοιωτία, καθώς η διαχρονική εγκατάλειψη των αντλιοστασίων και του δικτύου άρδευσης, σε συνδυασμό με τη φετινή ανομβρία, έχουν προκαλέσει οξύτατο πρόβλημα στην άρδευση των καλλιεργειών.

Οι αγρότες προχώρησαν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στις υπηρεσίες του Οργανισμού Κωπαΐδας και στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, απαιτώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα αλλά και αναδεικνύοντας τις πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κωπαΐδα.

Στο πλευρό των αγροτών το ΚΚΕ

Στο πλευρό των αγροτών της Κωπαΐδας στέκεται το ΚΚΕ, με τους βουλευτές του Κόμματος Θανάση Παφίλη, Γιώργο Λαμπρούλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Βασίλη Μεταξά να καταθέτουν Ερώτηση στη Βουλή, μεταφέροντας το οξύτατο πρόβλημα και απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση.

Στην Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται μπροστά σε ολοκληρωτική καταστροφή της σοδειάς τους, λόγω έλλειψης αρδευτικού νερού, και τονίζουν πως αυτή η κατάσταση «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αφού χρόνια τώρα δεν έχουν μεριμνήσει για την εκπόνηση των αναγκαίων έργων υποδομής, ώστε να καταστεί η Κωπαΐδα αυτάρκης σε αρδευτικό νερό».

Σημειώνουν επίσης πως «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι υπεύθυνη για την απαξίωση του πλωτού αρδευτικού που υπήρχε στην Υλίκη και που σήμερα έχει καταλήξει στα βράχια της. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πλήρη λειτουργία το πρόσφατα εγκατασταθέν νέο πλωτό αρδευτικό μπορεί να δώσει μέχρι 10.000 κυβικά μέτρα νερού και, όπως εκτιμούν οι αγρότες, αυτή η ποσότητα δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει ούτε τη μισή έκταση της Κωπαΐδας, ενώ οι ανάγκες ξεπερνούν τα 25.000 κυβικά μέτρα νερού».

«Απαιτείται να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, πολύ δε περισσότερο αν χαθούν καλλιέργειες να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των αγροτών, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην Κωπαΐδα», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό και την κυβέρνηση τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε δοθεί άμεσα λύση.

Σε συνέχεια της Ερώτησης, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου πραγματοποίησε ειδική παρέμβαση στο Γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αναδεικνύοντας το οξύτατο πρόβλημα και απαιτώντας την άμεση παροχέτευση νερού στο αρδευτικό δίκτυο τόσο από τον Μόρνο όσο και από τις γεωτρήσεις γύρω από την Κωπαΐδα, καθώς επίσης να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων της ευρύτερης περιοχής, με βάση τις υδρολογικές λεκάνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ