ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Κανένας φαντάρος στο Κόσσοβο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν σήμερα έξω από το στρατόπεδο κομμουνιστές και άλλοι φιλειρηνικοί πολίτες

Τμήμα της ελληνικής δύναμης στο Κόσσοβο
Τμήμα της ελληνικής δύναμης στο Κόσσοβο
Την αντίθεσή του στη συνεχιζόμενη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διαδηλώνει σήμερα ο φιλειρηνικός λαός της Πιερίας. Στις 11 το πρωί, οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατόπεδο του Λιτοχώρου, απ' όπου αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα το 647 Μ/Κ ΤΠ για να αντικαταστήσει την ελληνική δύναμη που ήδη βρίσκεται στο Κόσσοβο. Την ίδια ώρα που αποκαλύπτονται οι επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων στρατιωτών που συμμετείχαν στον πόλεμο της Βοσνίας, με την εκδήλωση των πρώτων θανάτων από καρκίνο, η ελληνική κυβέρνηση στήνει φιέστες για την αναχώρηση της νέας δύναμης στο Κόσσοβο, «σαλπίζοντας» από τώρα τα επόμενα εμβατήρια θανάτου για τους Ελληνες στρατιώτες.

Οι κομμουνιστές και ο υπόλοιπος φιλειρηνικός λαός της περιοχής αντιδρούν στην αποστολή νέας στρατιωτικής δύναμης στο Κόσσοβο και απαιτούν να σταματήσει το διαρκές ΝΑΤΟικό έγκλημα στα Βαλκάνια. Σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, καλεί η Επιτροπή Ειρήνης.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟ Λιτοχώρου του ΚΚΕ καλεί το λαό να απαιτήσει αγωνιστικά να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από τη Βοσνία, το Κόσσοβο, το Αφγανιστάν. Να απαιτήσει να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους. Να απομακρυνθούν τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία και οι αμερικανικές βάσεις από την Ελλάδα, καθώς και το πεδίο βολής που βρίσκεται στον Ολυμπο.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προηγούμενα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέχουν πρόθυμα όποια υπηρεσία τους ζητηθεί. Εχουν αποστείλει κατοχικές δυνάμεις στη Βοσνία, στο Κόσσοβο και το Αφγανιστάν, έχουν αναλάβει την υποχρέωση να εκπαιδεύσουν τους Ιρακινούς δοσίλογους και συνεργάτες των κατακτητών. Ελληνικά στρατιωτικά πλοία αρμενίζουν σε στρατιωτικές αποστολές χιλιάδες μίλια μακριά από τις θάλασσες», σημειώνει η ΚΟ Λιτοχώρου στην ανακοίνωσή της.

Εξάλλου, τονίζει πως οι κρίσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι απειλές για απόσχιση του Κοσσόβου, οι πιέσεις για διαχωρισμό της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, απειλούν με γενική αποσταθεροποίηση όλη την περιοχή και θέτουν άμεσα σε αμφισβήτηση τα σύνορα των Βαλκανικών κρατών. «Στη Βοσνία, η απόφαση της ΕΕ για διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας προκάλεσε πόλεμο με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες. Στο Κόσσοβο οι επί 78 μέρες βάρβαροι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν χιλιάδες θύματα, την οικονομική εξόντωση της Γιουγκοσλαβίας και την περιβαλλοντολογική καταστροφή της από τα ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα, με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Και αμέσως μετά ακολούθησε "ειρηνευτική" ΝΑΤΟική εισβολή, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα...».

Υπογράφηκε η νέα σύμβαση για τους TOR-M1

Υπεγράφη χθες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας η τροποποιητική σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ρωσικής κρατικής εταιρίας «Rosoboronexport» για τα αντιαεροπορικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς TOR-M1. Η νέα σύμβαση προβλέπει ότι η ελληνική πλευρά διατηρεί όλα τα δικαιώματά της και διασφαλίζει τη λήψη τραπεζικών εγγυήσεων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ρωσικής εταιρίας. Ρυθμίζονται ακόμα και άλλα θέματα, που παρέμεναν εκκρεμή λόγω της μη ομαλής εξέλιξης της αρχικής σύμβασης του 1999. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας: Εξασφαλίζεται αύξηση της πιστωτικής αξίας των αντισταθμιστικών ωφελημάτων κατά 512,3 εκατ. δολάρια, δηλαδή από 818,7 εκατ. σε 1.331 εκατ. δολάρια. Η ρωσική πλευρά δεσμεύεται με τραπεζική εγγύηση για την επιτυχία της διασύνδεσης TOR M1 με το Ελληνικό Σύστημα Αεράμυνας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ TOR M1 και S-300, πράγμα που προβλέπεται να γίνει σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαπραγματεύσεις για αλλαγές

Οποιεσδήποτε αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, δήλωσε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης στο Κυπριακό.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης είχε κληθεί να ερμηνεύσει τη δήλωση του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στα διαπιστευτήρια του νέου ύπατου αρμοστή της Βρετανίας ότι «το "σχέδιο Ανάν" μπορεί να παράσχει τη βάση για ένα νέο γύρο συνομιλιών, αφού πρώτα βελτιωθεί και τροποποιηθεί ουσιαστικά με την αφαίρεση ορισμένων προνοιών». Ο εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία των συνομιλιών, να γίνουν οι κατάλληλες επαφές και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να έχουν επιτυχή κατάληξη.

Παράλληλα ο Κ. Χρυσοστομίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «σε κάποιο στάδιο» να υπάρξει συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, λέγοντας ότι οι σχέσεις τους «είναι πολύ καλές». Σε ερώτηση αν έχει προγραμματιστεί νέα επίσκεψη από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή για περαιτέρω διαβουλεύσεις, απάντησε ότι οι επαφές συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και δεν υπάρχει θέμα διακοπής τους.

Εξάλλου για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια, με αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, της οποίας θα ηγείται ο πρόεδρός του, λεγόμενος πρωθυπουργός των Κατεχομένων, Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ.

Η συνάντηση, που θα γίνει στα γραφεία του ΑΚΕΛ, πραγματοποιείται υπό το πρίσμα έντονων επικρίσεων που διατύπωσε μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Δ. Χριστόφιας εναντίον του ΡΤΚ για μετακίνησή του από προηγούμενες μετριοπαθείς θέσεις στο Κυπριακό.

Η αποστολή ελληνικών αεροσκαφών στο Νταρφούρ του Σουδάν

Δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η απόφαση για διάθεση δύο «εξόδων» αεροσκαφών «C-130» στο Νταρφούρ του Σουδάν, στα πλαίσια του NATO, στη συνέχεια άλλων δύο στα πλαίσια της ΕΕ: Εχουμε τόσα πολλά αεροσκάφη διαθέσιμα; Πόση θα είναι η συνολική απουσία και το σύνολο του προσωπικού της αποστολής; Ποιος ο βαθμός επικινδυνότητας εκεί; Γιατί τώρα με NATO - ΕΕ και όχι νωρίτερα με τον ΟΗΕ;

Είναι γνωστό βέβαια ότι η κατάσταση στο Σουδάν και ιδιαίτερα στα δυτικά της χώρας, στο Νταρφούρ, η κατάσταση είναι οικτρή. Συνολικά, από την Υπατη Αρμοστεία εκτιμάται ότι, στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Νταρφούρ, ο αριθμός των εκτοπισμένων ανέρχεται στο 1,5 εκατ. Σχεδόν 200.000 Σουδανοί πρόσφυγες - κυρίως από το Δυτικό Νταρφούρ - έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα προς το Τσαντ. Η έλλειψη τροφής, νερού, περίθαλψης, η βία κατά αμάχων, αλλά και οι ένοπλες συγκρούσεις είναι καθημερινά φαινόμενα.

Μετά την ανάδειξη της χώρας σε μη μόνιμο μέλος του ΣΑ, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Απρίλη, ανατέθηκε στην Ελλάδα η προεδρία της επιτροπής κυρώσεων για το Σουδάν έπειτα από πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το τελευταίο (για τους εισηγητές) μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους!

Βέβαια οι προσπάθειες του ΟΗΕ για βοήθεια δεν ευοδώθηκαν σε στρατιωτικό επίπεδο. Ετσι η Αφρικανική Ενωση ζήτησε από το NATO παροχή τεχνικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας στο πλαίσιο της ειρηνευτικής προσπάθειας. Η αίτηση έγινε μόλις το Μάη 2005 κι εμείς σπεύσαμε πρώτοι - πρώτοι, αφού η μεταφορά θα γίνει άμεσα (Ιούλη - Σεπτέμβρη).

Καταλαβαίνουμε! Οι Αμερικανοί και οι λοιποί πρόθυμοι συνεργάτες τους είναι απασχολημένοι στο Ιράκ και αλλού. Αλλά οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί του NATO και της ΕΕ πρέπει να βάλουν πόδι και στο Σουδάν με το πλούσιο υπέδαφος. Τώρα σε ρόλο «υποστήριξης», αύριο βλέπουμε... Να λοιπόν ένας ακόμα λόγος που δικαιολογεί τον τίτλο του στρατηγικού εταίρου του πλανητάρχη, που κέρδισε ο πρωθυπουργός της χώρας, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.


Γ. Ν.
Ειδικός συνεργάτης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ