ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
«Μπους δεν είσαι ευπρόσδεκτος»

Εύλογη η αφίσα ...υποδοχής
Εύλογη η αφίσα ...υποδοχής
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

«Θάνατος στον Μπους, θάνατος στον ιμπεριαλισμό»... Αυτό το σύνθημα κυριάρχησε στη μεγάλη διαδήλωση κατά της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ, που πραγματοποιήθηκε χτες στην Κοπεγχάγη προς ...τιμήν του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος επισκέπτεται από χτες τη Δανία, μία μέρα πριν από τη μετάβασή του στο Γκλένγκλις της Σκοτίας για την κρίσιμη σύνοδο του G8.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν χτες στη βόρεια πόλη Ααρχους, πολύ πριν την άφιξη του Μπους στη Δανία, ενώ αργότερα τη σκυτάλη πήραν άλλες πόλεις με κορυφαίες τις διαδηλώσεις «υποδοχής» αυτές που έγιναν στην πρωτεύουσα της Δανίας. Ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα πραγματοποιούνταν ολονυκτία ειρήνης έξω από το βασιλικό ανάκτορο Φρέντεσμποργκ, όπου θα διέμενε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Κύριος στόχος της επίσκεψης του Τζορτζ Ου. Μπους είναι να ευχαριστήσει τη «φίλη και σύμμαχο» κυβέρνηση της Δανίας για τη στήριξη των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Δανό πρωθυπουργό, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, προτού αναχωρήσει για το Γκλένγκλις της Σκοτίας, σύμφωνα δε με το MSNBC προτάσσει ως κύριο θέμα της ατζέντας της διμερούς συνάντησης τις διατλαντικές σχέσεις και την «προώθηση της ελευθερίας στον κόσμο».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΩΝ ΟΚΤΩ - G8
Μεγάλες και δεδηλωμένες διαφωνίες

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.--

Εκρηκτικό το σκηνικό χτες, από τις αθρόες συλλήψεις που ακολούθησαν τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και δεκάδων διαδηλωτών τα ξημερώματα της Τρίτης, στην... πρόβα τζενεράλε πριν από την έναρξη της Συνόδου του G8. Συνελήφθησαν περισσότερα από 100 άτομα και οι δίκες άρχισαν ήδη από χτες...

Την ίδια στιγμή και εν αναμονή της άφιξης των ηγετών του G8 ολοένα και περισσότεροι διαδηλωτές συνεχίζουν να καταφθάνουν στη Σκοτία με στόχο να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο Γκλένιγκλς, ενώ περισσότεροι από 11.000 αστυνομικοί έχουν δημιουργήσει ένα σιδερένιο κλοιό ασφαλείας.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να αρχίσουν οι συνομιλίες, με το ζήτημα της καταπολέμησης της φτώχειας και των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του G8.

Πάντως ήδη, πριν καν την έναρξη της Συνόδου του Ομίλου των Οκτώ, οι μεγάλες αλλά και δεδηλωμένες διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων κυριαρχούν στα διεθνή ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, μπορεί να έχει συμφωνήσει εν πολλοίς στη διαγραφή των χρεών κάποιων αφρικανικών χωρών και στο διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας - αν και όχι μέσα στο επιθυμητό χρονικό πλαίσιο - απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο να υποχωρήσει από τη δική του ατζέντα αναφορικά με το πρωτόκολλο του Κιότο.

Από την άλλη η ένταση μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας φαίνεται να οξύνεται, όχι μόνο εξαιτίας των διαφορών τους στην ΕΕ και στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, αλλά εξαιτίας και των πρόσφατων δηλώσεων του Σιράκ για τη «βρετανική κουζίνα». Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα της γαλλικής «Λιμπερασιόν», η οποία μετέφερε ένα υποτιμητικό για τη Βρετανία σχόλιο του Γάλλου προέδρου, σε κατ' ιδίαν συζήτηση με τον καγκελάριο Σρέντερ και το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Τόνι Μπλερ προσπαθεί ακόμα και την τελευταία στιγμή να πείσει τις υπόλοιπες χώρες να προβούν σε σημαντικές παραχωρήσεις στα θέματα της Αφρικής και των κλιματικών αλλαγών. Εντούτοις, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει ήδη διαμηνύσει στο Βρετανό πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την Αφρική.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ψήγματα ενότητας

ΣΥΡΤΗ.--

Η Αφρική μιλά πλέον με μια φωνή και λέει ότι τα αιτήματά της πρέπει να εισακουστούν, τονίζει η Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) μερικές ώρες πριν την αυλαία της Συνόδου του G8, προσπαθώντας να αποστείλει με αυτόν τον τρόπο «μήνυμα». Σχετική παραφωνία ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, ο οποίος ζήτησε από τους Αφρικανούς ηγέτες να υποσχεθούν καλύτερη και διαφανέστερη διακυβέρνηση και από τη Δύση ως αντάλλαγμα «τόνους» οικονομικής βοήθειας...

Οι 53 ηγέτες της Αφρικής κάλεσαν τη Δύση να διαγράψει όλα τα χρέη της και να της εγγυηθεί δύο μόνιμες θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πέρα από την παραγραφή των χρεών, οι Αφρικανοί ηγέτες καλούν τις οκτώ περισσότερο αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες να ασχοληθούν και με την υιοθέτηση δικαιότερων κανόνων στο διεθνές εμπόριο, ώστε τα προϊόντα από την Αφρική να μπορέσουν να φθάσουν στις αγορές του αναπτυγμένου κόσμου.

Στο κείμενο που υιοθετήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Σύρτης, η ΑΕ ζητεί επίσης από το G8 να δεσμευτεί για την «άμεση αύξηση της βοήθειας στο 0,5% του ΑΕΠ έως το 2010 και στο 0,7% έως το 2015», επισημαίνεται στο κείμενο της ΑΕ, η οποία ζητεί ταυτόχρονα «το διπλασιασμό της βοήθειας βραχυπρόθεσμα».

Τέλος, η διάσκεψη κορυφής της ΑΕ κατέληξε σε μια νέα δέσμευση των κρατών-μελών να κινηθούν προς τη δημιουργία των Ηνωμένων Κρατών της Αφρικής, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Διεύρυνση με νέες χώρες...

...και αποκλεισμός των ΗΠΑ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν, Αστανά, η Σύνοδος Κορυφής της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), στην οποία συμμετέχουν: Κίνα, Ρωσία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν. Επίσης, ως παρατηρητής έχει ενταχθεί η Μογγολία, ενώ σ' αυτήν τη σύνοδο την ιδιότητα του παρατηρητή πήραν ακόμη το Ιράν, το Πακιστάν και η Ινδία.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Γκαζέτα», το ενδιαφέρον τους για την ΟΣΣ έδειξαν ανεπίσημα και οι ΗΠΑ, που, όπως είναι γνωστό, έντονα ανακατεύονται στη νευραλγική περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Ομως, διπλωματικοί κύκλοι του Κρεμλίνου δεν άφησαν, σύμφωνα με την εφημερίδα, περιθώρια στους Αμερικανούς, που κατάλαβαν ότι σήμερα δε θα είχε τύχη μια επίσημη αίτησή τους για την απόκτηση της ιδιότητας του παρατηρητή στην ΟΣΣ.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται όχι μόνο στη διευρυμένη σύνθεση της ΟΣΣ, ούτε στην καθιερωμένη κοινή ανακοίνωση «ενάντια στην τρομοκρατία, τον αποσχισμό και τον εξτρεμισμό», αλλά στο κάλεσμα της ΟΣΣ, προς τη λεγόμενη «Διεθνή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας», δηλαδή προς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που «δραστηριοποιούνται» στο Αφγανιστάν. Στο κάλεσμα αυτό της ΟΣΣ ζητάται να διευκρινιστεί έως πότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιούνται οι στρατιωτικές βάσεις, που έχουν δημιουργηθεί σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, για την υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Για πρώτη φορά, από την ΟΣΣ μπαίνει το ζήτημα της ξένης στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Κι εδώ αξίζει να σημειωθούν τα λόγια του Προέδρου του Τατζικιστάν, Εμομαλί Ραχμόνοφ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΟΣΣ: «Σε συνθήκες έλλειψης πρώτων υλών, έντονου οικονομικού ανταγωνισμού, γίνεται φανερό πως ο αγώνας για την απόκτηση των στρατηγικών αποθεμάτων και τον έλεγχο της οικονομικά σημαντικής κεντρο-ασιατικής περιοχής, θα οξυνθεί παραπέρα».


Ι.Π.

ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Αιματηρές επιθέσεις ισλαμιστών

ΜΟΣΧΑ - ΜΑΧΑΤΣΚΑΛΑ.- Αγνωστοι δολοφόνησαν αργά τη Δευτέρα δύο άνδρες, εκ των οποίων ο ένας ήταν βουλευτής του τοπικού Κοινοβουλίου του Νταγκεστάν, ενώ χθες Τρίτη εξερράγη βόμβα με στόχο αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να βρουν το θάνατο. Το Νταγκεστάν, Δημοκρατία γειτνιάζουσα με την Τσετσενία, στην οποία, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, «διαχύνεται» ο πόλεμος με πρωτοβουλία των ισλαμιστών Τσετσένων αυτονομιστών. Την ευθύνη της πρώτης επίθεσης ανέλαβε μια οργάνωση ονόματι Σαρία (ο ισλαμικός νόμος). Υπενθυμίζεται ότι 10 αστυνομικοί σκοτώθηκαν την περασμένη βδομάδα, όταν κοντά στην πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας εξερράγη βόμβα έξω από δημόσια λουτρά.

Το G8

H «Ομάδα των Οκτώ» πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών - G8, αποτελείται από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τον Καναδά και τη Ρωσία. Πρόκειται για άτυπο όργανο, που παίζει όμως σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, αφού συνασπίζονται οι κυβερνήσεις των πιο ισχυρών καπιταλιστικών χωρών.

Τα πάντα ξεκίνησαν το 1975 όταν ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Ζισκάρ ντ' Εστέν, προσκάλεσε τους ηγέτες της Ιαπωνίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, στο Ραμπουγιέ, κοντά στο Παρίσι, ώστε να «συνομιλήσουν» για την παγκόσμια οικονομία, που δεν μπορούσε να δείξει σημάδια ανάρρωσης κατόπιν της πετρελαϊκής κρίσης. Την επόμενη χρονιά, το 1976, προσκλήθηκε και ο Καναδάς, ενώ το 1998 και πάλι επί βρετανικής «προεδρίας», κατά τη Σύνοδο που έγινε στο Μπίρμιγχαμ, προσκλήθηκε και η Ρωσία να συμμετάσχει. Εκτοτε η G7 μετασχηματίστηκε σε G8, αν και η G7 εξακολουθεί να υπάρχει σε επίπεδο υπουργών οικονομικών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ