Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ψήγματα ενότητας

ΣΥΡΤΗ.--

Η Αφρική μιλά πλέον με μια φωνή και λέει ότι τα αιτήματά της πρέπει να εισακουστούν, τονίζει η Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) μερικές ώρες πριν την αυλαία της Συνόδου του G8, προσπαθώντας να αποστείλει με αυτόν τον τρόπο «μήνυμα». Σχετική παραφωνία ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, ο οποίος ζήτησε από τους Αφρικανούς ηγέτες να υποσχεθούν καλύτερη και διαφανέστερη διακυβέρνηση και από τη Δύση ως αντάλλαγμα «τόνους» οικονομικής βοήθειας...

Οι 53 ηγέτες της Αφρικής κάλεσαν τη Δύση να διαγράψει όλα τα χρέη της και να της εγγυηθεί δύο μόνιμες θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πέρα από την παραγραφή των χρεών, οι Αφρικανοί ηγέτες καλούν τις οκτώ περισσότερο αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες να ασχοληθούν και με την υιοθέτηση δικαιότερων κανόνων στο διεθνές εμπόριο, ώστε τα προϊόντα από την Αφρική να μπορέσουν να φθάσουν στις αγορές του αναπτυγμένου κόσμου.

Στο κείμενο που υιοθετήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Σύρτης, η ΑΕ ζητεί επίσης από το G8 να δεσμευτεί για την «άμεση αύξηση της βοήθειας στο 0,5% του ΑΕΠ έως το 2010 και στο 0,7% έως το 2015», επισημαίνεται στο κείμενο της ΑΕ, η οποία ζητεί ταυτόχρονα «το διπλασιασμό της βοήθειας βραχυπρόθεσμα».

Τέλος, η διάσκεψη κορυφής της ΑΕ κατέληξε σε μια νέα δέσμευση των κρατών-μελών να κινηθούν προς τη δημιουργία των Ηνωμένων Κρατών της Αφρικής, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ