ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
Σελ. /32
Αντιλαϊκά χαλκεία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νέα πακέτα μέτρων σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων «εισηγούνται» στην κυβέρνηση διάφοροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί με το πρόσχημα των λεγόμενων υπερβάσεων του προϋπολογισμού, των δημοσιονομικών και άλλων ελλειμμάτων, τα οποία, να σημειωθεί, είναι γέννημα - θρέμμα της δικής τους πολιτικής. Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις μέρες κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με σκοπό τη σύνταξη πορίσματος για τα φορολογικά έσοδα. Στόχος τους είναι η δημιουργία κλίματος έτσι ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις φόρων και τελών. Τις αμέσως επόμενες μέρες καταφθάνει στην Αθήνα και κλιμάκιο του ΟΟΣΑ, προκειμένου, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να δημοσιοποιήσουν τις «προτάσεις» τους για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο, όπου το μεγάλο κεφάλαιο και οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν τις νέες απλόχερες φοροαπαλλαγές και άλλες διευκολύνσεις. Σε αυτή ακριβώς τη φιλομονοπωλιακή πολιτική οφείλεται και η όποια «υστέρηση» των φοροεσόδων, για την οποία κόπτονται οι κυβερνώντες και τα διάφορα «παπαγαλάκια» τους.

Αχαριστία...

Βιάζονται τόσο πολύ, που στο τέλος θα απαιτήσουν τη δημιουργία κλάδου παραγωγής... επιχειρηματιών. Ο λόγος για την ΕΕ, που προειδοποιεί ότι έρχονται κυρώσεις, για τα κράτη - μέλη, και η Ελλάδα μέσα, που δεν έχουν προωθήσει νομοθετικά την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι κι αν η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τους Κώδικες Ηλεκτρικής Ενέργειας με τους οποίους συστήνονται οι επιμέρους αγορές ηλεκτρισμού και οι κανόνες τους. Τι που δίνει αφειδώς χρήμα στους επιχειρηματίες που κυριαρχούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τι που έχει μαζέψει τις κυβερνήσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης για να φτιαχτεί η ενιαία αγορά ενέργειας στην περιοχή, με τις ευλογίες της ΕΕ. Τι που προωθεί την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» στην αγορά φυσικού αερίου, για την οποία έχει προθεσμία μέχρι το 2006...

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, και η σημερινή κυβέρνηση πασχίζει, όπως ακριβώς έκανε και η προηγούμενη, να φτιάξει γρήγορα έναν αξιόπιστο «παράδεισο» για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, που θέλει να κονομήσει με την ενέργεια. Συνακόλουθα, οι προειδοποιήσεις της ΕΕ μόνο ως... ευρωαχαριστία μπορούν να εκληφθούν.

Αμετανόητοι αντικομμουνιστές

Πληροφορηθήκαμε ότι στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ καταχωρήθηκε χτες το απόγευμα η εξής καταπληκτική «είδηση»: «Οι εργαζόμενοι του Ριζοσπάστη είναι απλήρωτοι δυο μήνες. Τους οφείλονται οι μισθοί Μαΐου και Ιουνίου. Δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων ή το "κόμμα" προς τον φανερό εργοδότη (το κόμμα) ή τους αόρατους εργοδότες, τους επιχειρηματίες δηλαδή του αστικού κράτους που σκάνε τα φράγκα στο κόμμα». Και φυσικά συνεχίζει με ένα σχόλιο - οχετό ενάντια στο ΚΚΕ αλλά και στο ΠΑΜΕ.

Θα μας πείτε αγαπητοί αναγνώστες, τι θέλουμε κι ασχολούμαστε με τα εν λόγω «έγκυρα φόρουμ». Σωστά. Από το δεκανίκι του «καλού ιμπεριαλισμού», από τη συμμαχία ΣΥΝ - εργατοπατέρων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚΕ και άλλων «επαναστατικών δυνάμεων», που το μόνο που επιδιώκει είναι να εγκλωβίσει υπό τη σκέπη της σοσιαλδημοκρατίας την εργατική τάξη και τη νεολαία και το λαϊκό κίνημα να παραμείνει αφοπλισμένο, μέσα στα όρια του λεγόμενου ευρωπαϊσμού, δεν μπορεί παρά να θεωρεί απόλυτα φυσιολογικές τέτοιες επιθέσεις ενάντια στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Αλλωστε εμάς, ειδικά εδώ στο «Ρ», αυτό μας δυναμώνει ακόμα περισσότερο.

Δεν τους φτάνει όμως που εκτίθενται πολιτικά. Εκτίθενται και ως... δημοσιογράφοι που στήνουν «ειδήσεις» για να τις χρησιμοποιήσουν ανάλογα. Ο καθείς εφ' ω ετάχθη...

ΥΓ. Α, ξέχασαν οι συντάκτες του κειμένου να γράψουν και για τις απλήρωτες άδειες του καλοκαιριού. Εκτός κι αν... πληροφορήθηκαν την «κόκκινη απόφαση» να μην πάρουμε φέτος ούτε μέρα άδεια... Περαστικά σας!

Περί τιμών

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), έχει ενδιαφέρον. Λέει ότι αλλάζουν οι συσκευασίες με τις οποίες προμηθεύει κάποιες μεγάλες αλυσίδες όπως τα «ΚΑΡΦΟΥΡ», τα «ΤΣΑΜΠΙΟΝ» και τον «ΜΑΣΟΥΤΗ», που διαθέτουν τη ζάχαρη με δικό τους σήμα. Αυτό που δε λέει η ανακοίνωση είναι ότι όταν η ζάχαρη πωλείται με το σήμα των σούπερ μάρκετ είναι πάντα φθηνότερη από τις περιπτώσεις που το σήμα είναι απευθείας της ΕΒΖ. Γιατί; Απλά και μόνο επειδή οι εκπρόσωποι των μεγάλων κύρια αλυσίδων κάνουν «παιχνίδι» με τις κάποιες τιμές, προκειμένου να λειτουργούν ως κράχτες για περισσότερη πελατεία, αφού προφανώς κανείς δεν μπαίνει στο κατάστημα μόνο για ένα κιλό ζάχαρη...

Το όργιο που υπάρχει στην αγορά με τις τιμές, σε ό,τι αφορά τις διαφορές τους από ράφι σε ράφι και από μαγαζί σε μαγαζί, το ξέρουμε όλοι μας, αφού το... γευόμαστε καθημερινά. Είναι ένα όργιο που στηρίζεται στα μεγάλα περιθώρια κέρδους που εξακολουθούν να υπάρχουν, για όλους τους κρίκους της βιομηχανικής επεξεργασίας, διακίνησης και εμπορίας του συνόλου των προϊόντων. Αυτού του είδους τα παιχνίδια όμως, αποδεικνύουν πως υπάρχουν και πολύ μεγάλα περιθώρια για συγκράτηση των τιμών. Μόνο που αυτό δε γίνεται, με παρακάλια και ευχές, αλλά με ένα σύστημα σχέσεων - σε ένα άλλο κοινωνικοοικονομικό σύστημα - στα πλαίσια του οποίου οι τιμές θα ορίζονται κεντρικά και θα ισχύουν για όλους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μονόδρομος η αγωνιστική συμπόρευση

Η αγωνιστική συμπόρευση με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ιδιωτικούς υπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους. Η κοινή δράση με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες είναι η μοναδική που ανταποκρίνεται στα πραγματικά τους συμφέροντα.

Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και οι κοινές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα δεν έρχονται από το πουθενά. «Πατάνε» στη θετική εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος. Αποτελούν συνέχεια των κοινών αγώνων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Ενάντια στην αντιλαϊκή επιθετικότητα του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, αιχμή της οποίας αποτελεί σήμερα η νομοθετική μεθόδευση της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου.

Η απελευθέρωση του ωραρίου εντάσσεται στα μέτρα της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στο χώρο του εμπορίου. Χαμένοι θα βγουν μόνο οι εργαζόμενοι και οι μικρέμποροι. Το εμπορικό κεφάλαιο θα βγει διπλά κερδισμένο. Από τη μια, εξασφαλίζει την πιο γρήγορη μονοπωλιακή συγκέντρωση του πλούτου, με τα χιλιάδες λουκέτα που θα επιφέρει η αδυναμία των αυτοαπασχολούμενων να επιβιώσουν στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό με απελευθερωμένο ωράριο.

Από την άλλη, το κεφάλαιο κερδίζει ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη, καθώς η επιχειρούμενη πλήρης απελευθέρωση φέρνει μαζί της τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τα «τρίωρα» και «τετράωρα», την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας. Οι προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, έρχονται να πολλαπλασιάσουν το κέρδος του εμπορικού κεφαλαίου από την παράλληλη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Μικρότεροι μισθοί σημαίνει και επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων. Αυτό απέδειξε και η λειτουργία της αγοράς με το ήδη διευρυμένο ωράριο που συνυπέγραψαν κυβέρνηση, εργοδότες και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΟΙΥΕ. Η «κρίση» στην αγορά, αφορά μόνο τους μικρούς. Και δεν πρόκειται να ξεπεραστεί όσο ο εργαζόμενος - καταναλωτής δεν έχει μισθό στο ύψος των πραγματικών του αναγκών, σταθερή δουλιά, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.

Η κοινή δράση για το ωράριο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη στέρεα βάση για ακόμα πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες. Για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες, που πλήττονται από τον ίδιο αντίπαλο: το κεφάλαιο, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς τους εκφραστές.

Είναι προς το συμφέρον των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων η κοινή δράση να παίρνει ολοένα και βαθύτερα ταξικά χαρακτηριστικά. Η πολιτικοποίηση της πάλης, η οικοδόμηση του Μετώπου που θα διεκδικήσει μια άλλη εξουσία, όπου το λιανικό εμπόριο θα τεθεί υπό κοινωνικό έλεγχο, είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για το σύνολο των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ