ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Συντονίζουν τα απεργιακά τους πυρά

Ολες οι δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων στις 6 Ιούλη

«Συναγερμό» έχει σημάνει το μέτωπο εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, αυτοαπασχολουμένων και μικροεπαγγελματιών, από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, μπροστά στην άγρια επίθεση της κυβέρνησης, που μέσα από την επιχειρούμενη διεύρυνση του ήδη εξοντωτικού ωραρίου λειτουργίας, κάνει ακόμα ένα βήμα προς την πλήρη απελευθέρωσή του, με την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 6 Ιούλη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά και το κλείσιμο των καταστημάτων. Δίνουν τη μάχη για να είναι μαζικές και μαχητικές οι κινητοποιήσεις που διοργανώνουν σε όλη τη χώρα, για την απόκρουση αυτής της επίθεσης. Για την αποφασιστική διεκδίκηση των αιτημάτων, με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που απαντά στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 11 το πρωί, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής.

Στην Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Στον Πειραιά, στις 12.30 μ.μ. έξω από τον «Λαμπρόπουλο» στην Ηρώων Πολυτεχνείου.

Στη Μαγνησία, η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στο εμπόριο, εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στις 6 Ιούλη, στις 12.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στο Βόλο.

Στα Τρίκαλα, μπαίνει λουκέτο στα καταστήματα και διοργανώνεται συλλαλητήριο, όπως αποφάσισε σε συνεδρίασή της η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του νομού.

Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλεί τους εμποροϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και βιοτέχνες σε πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 4 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Φωκαίας 26 - Παμμικρασιατικός Σύλλογος) και κορυφώνει, σε πρώτη φάση, με συλλαλητήριο την Τετάρτη 6 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλ. Γεωργίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει με τη σειρά της να συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου για παραπέρα συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου σε μια χούφτα μεγάλων επιχειρήσεων και αλυσίδων. Κυβέρνηση και κεφάλαιο επιδιώκουν το συντριπτικό χτύπημα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, της απλήρωτης δουλιάς, με στόχο την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Κυβέρνηση και κεφάλαιο θέλουν να ξεμπερδεύουν με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Να τους αφανίσουν καθώς θα συνθλίβονται κάτω από τις δυσμενέστερες λειτουργίες του λιανικού εμπορίου.

«Εχθρός» αυτού του αγώνα είναι και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), που με τη στάση τους διευκολύνουν την εκδήλωση και το πέρασμα αυτής της άγριας επίθεσης. Η ΟΥΙΕ, παρότι κάτω από την πίεση των εργαζομένων αναγκάστηκε να πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία στις 6 Ιούλη, την υπονομεύει με τον χειρότερο τρόπο. Προβάλλει και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υπεράσπιση του σημερινού άθλιου ωραρίου. Ενός ωραρίου που αποτελεί το σκαλοπάτι για τη νέα επίθεση. Γι' αυτό και οι ταξικές δυνάμεις στο εμπόριο και τις υπηρεσίες δίνουν καθημερινά τη μάχη για την αποκάλυψη του βρώμικου ρόλου αυτών των συμβιβασμένων πλειοψηφιών. Για να τους γυρίσουν μαζικά την πλάτη οι εργαζόμενοι. Να παλέψουν για τη ζωή τους κόντρα και ενάντια στα συμφέροντα που πρεσβεύουν αυτές οι πλειοψηφίες και δεν είναι τα δικά τους.

Απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, τη στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι παλεύουν και διεκδικούν: Ενιαίο συνεχές ωράριο, υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα, με τρία απογεύματα κλειστά, να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. Πλήρη και σταθερή εργασία, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, κατάργηση ωρομισθίου - μερικής απασχόλησης. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. 1.200 ευρώ πρώτο μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Δωρεάν δημόσια Υγεία στους εργαζόμενους και επαγγελματίες, χωρίς καμία επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δημόσια δωρεάν Παιδεία.


ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Στην τελική ευθεία για τις 7 του Ιούλη

Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, τα ταξικά τους σωματεία διοργανώνουν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων που οργανώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, στις 7 του Ιούλη, βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον επισιτισμό. Μέχρι στιγμής συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια έχουν ανακοινωθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κω, Ρόδο, Σάμο, Ζάκυνθο και Λήμνο.

Οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν τον αγώνα για την ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων σε αγωνιστική κατεύθυνση, για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης - ξενοδόχων και όσων τους στηρίζουν και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Ενάντια στις συμβιβασμένες ηγεσίες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, της ομοσπονδίας του κλάδου και άλλων οργανώσεων που στηρίζουν μια ανάπτυξη βασισμένη στην κερδοφορία του κεφαλαίου, υπογράφοντας συλλογικές συμβάσεις ντροπής, συμφωνώντας με τις ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι των κλάδων διεκδικούν: Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 48 ευρώ, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, συνεχές ωράριο, με αύξηση των αποδοχών. Κατάργηση των συμβάσεων μιας μέρας, λίγων μηνών. Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων εύρεσης εργασίας. Ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και καθορισμό καθηκόντων. Μείωση των ορίων ηλικίας για τη σύνταξη κατά 5 χρόνια. Στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και 55 και 50 αντίστοιχα σε όσους είναι στα βαρέα. Διατήρηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη σ' αυτά και άλλων ειδικοτήτων. Το δικαίωμα στις διακοπές και στην αναψυχή όλων των εργαζομένων.

Στην Αθήνα, το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων-Επισιτισμού Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός). Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης έχουν πραγματοποιηθεί περιοδείες σε μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ νέες έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, περιοδείες θα πραγματοποιηθούν: Αύριο, 4/7 στο «Μετροπόλιταν». Την Τρίτη, 5/7, στο «Λήδρα Μάριοτ» και στις 6/7 στα ξενοδοχεία «Ηλέκτρα» και «Ηλέκτρα Παλλάς». Αντίστοιχες εξορμήσεις πραγματοποιούνται και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.30 το απόγευμα, έξω από το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς», στην πλατεία Αριστοτέλους. Περιοδεία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 5/7, στο ξενοδοχείο «Γκραντ Παλλάς».

Στη Λήμνο, η Ενωση Εργαζομένων στις Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις του νησιού καλεί σε συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στα γραφεία του σωματείου.

Στη Σάμο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνει η νεοσυσταθείσα Πανσαμιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ, που αποτελείται από συνδικάτα και συνδικαλιστές του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Στην Κω, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων διοργανώνει συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Στη Ρόδο, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε τη διοργάνωση συγκέντρωσης στις 5.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία, η οποία θα καταλήξει στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ