ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούλη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικοί «Κίονες και Πεσσοί»

«Νεοκλασική Αθήνα», έργο του Γ. Μόραλη
«Νεοκλασική Αθήνα», έργο του Γ. Μόραλη
Εργα ζωγραφικής, γλυπτικής και κατασκευών περιλαμβάνει η έκθεση «Κίονες και πεσσοί», που φιλοξενείται έως τα τέλη του Ιούλη, στους εκθεσιακούς χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Η ενδιαφέρουσα παρουσίαση περιλαμβάνει έργα των: Γ. Μόραλη, Κ. Τσόκλη, Α. Φασιανού, Σ. Σόρογκα, Παύλου (Διονυσόπουλου), Ο. Ζούνη, Γ. Ψυχοπαίδη, Γ. Μπουτέα, Δ. Μυταρά, Γ. Παρμακέλη, Ν. Φινότι, Π. Μολινάρι, Γιότοφ, Στ. Αντωνάκου, Χρύσας και Γκ. Γιέκερ. Δημιουργίες που στο σύνολό τους αντανακλούν τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις της σύγχρονης τέχνης, μέσα από το ιδιαίτερο μορφοπλαστικό ιδίωμα του κάθε καλλιτέχνη.

Οπως γράφει στον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης, ο επιμελητής της, Τάκης Μαυρωτάς «Οι πρώτοι λίθινοι ναοί στην Ελλάδα χτίστηκαν περίπου τον 6ο αιώνα π.Χ. αντικαθιστώντας πιθανόν τους ξύλινους ναούς με τους στύλους από κορμούς δέντρων, οι οποίοι κρατούσαν το βάρος της σκεπής. Αυτοί οι ξύλινοι στύλοι έγιναν αργότερα κίονες και υποστήριξαν τα επιστύλια και τα δοκάρια, ενώ ο χώρος ανάμεσα στα τρίγλυφα δημιούργησε τη μετόπη (...). Στην Ακρόπολη στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων υπήρχε το έργο του Αλκαμένη, μαθητή του Φειδία, ο «Ερμής Προπύλαιος». Η ερμαϊκή αυτή στήλη συνέχιζε την πανάρχαια ανεικονική παράσταση του θεού και εκφράζει το συμφυρμό του απλού συμβόλου του κίονα ή της στήλης με την ανθρωπομορφική του απόδοση (...). Οι κίονες και οι πεσσοί μαζί με τα αγάλματα της αρχαιότητας είναι τα λείψανα ενός κόσμου που όχι μόνο δε χάθηκε, αλλά αναζωογονήθηκε, εμφυσώντας μας κάτι από το δικό του πνεύμα».


Κυριακή 3/7
  • «Αγγέλα Παπάζογλου» στη Νίκαια
    «Αγγέλα Παπάζογλου» στη Νίκαια
    Στο Θέατρο Πέτρας συνεχίζεται, σήμερα και αύριο, η παράσταση «Τιέρνο Μποκάρ» του Πίτερ Μπρουκ.
  • Στο πλαίσιο του 1ου Πολιτισμικού Φεστιβάλ Κερατσινίου, ο διδάκτωρ Λαογραφίας Γιώργος Αικατερινίδης θα μιλήσει με θέμα «Αϊ Γιάννης: Ο Φανιστής και Ριζικάρης - Πυρολατρικά και μαντικά έθιμα στη γιορτή του Αϊ Γιάννη». Θ' ακολουθήσει βραδιά παραδοσιακής μουσικής, ελληνικής, βολιβιανής και αργεντίνικης.
Δευτέρα 4/7
  • Κινηματογραφικά έργα του Ενιο Μορικόνε σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο από τη «Σινφονιέτα ντι Ρόμα», σε διεύθυνση του συνθέτη.
  • Στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσης) συνεχίζεται το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2005» του Δήμου Νίκαιας, με την παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» από το «Θέατρο Μεταξουργείο» και την Αννα Βαγενά. Εναρξη: 9.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
Τετάρτη 6/7
  • Συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα, στις 9.30 μ.μ., στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας. Μαζί του η Μαρία Λούκα.
  • Από το Βεάκειο ξεκινά σήμερα η καλοκαιρινή «On the Road Τουρνέ '05» του Σταμάτη Κραουνάκη και της ομάδας «Σπείρα-Σπείρα».
  • Μουσικοχορευτικά συγκροτήματα νέων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα (από Πακιστάν, Κονγκό, Πράσινο Ακρωτήρι, Γεωργία, Λ. Αμερική, Νιγηρία, Ιράν κ.α.) συμμετέχουν στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο Θέατρο Αττικού Αλσους, στις 7 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
  • Τραγούδια και σκοποί από την Κύθνο (με τον Φραγκίσκο Τζιωτάκη) και την Πελοπόννησο (με τον Κώστα Κατζιλιέρη) στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, στην Πλάκα.
  • Οι αισθήσεις χορεύουν τάνγκο σήμερα και αύριο, στο Λυκαβηττό (9.30 μ.μ.) όπου εμφανίζεται το χορευτικό συγκρότημα «Tango por dos».
Πέμπτη 7/7
  • Διήμερο «οδοιπορικό» στη δημιουργία του Γιάννη Μαρκόπουλου, σήμερα και αύριο στο Ηρώδειο. Σήμερα παρουσιάζεται η «Λειτουργία του Ορφέα» με σολίστ τον διάσημο βαθύφωνο Jos van Dam. Αύριο, οι κύκλοι «Χρονικό», «Ιθαγένεια» και «Θητεία», με ερμηνευτές τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Κώστα Μακεδόνα, Βασιλική Λαβίνα, Κούλη Θεοδώρου, Ειρήνη Καράγιαννη. Αφηγητής ο Κώστας Καζάκος. Συμμετέχουν: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία ΕΡΤ, Χοροθέατρο Ροές κ.ά.
  • Βίκυ Μοσχολιού
    Βίκυ Μοσχολιού
    Τιμητική βραδιά για την Βίκυ Μοσχολιού στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (9.30 μ.μ.). Τραγουδούν: Μαρινέλλα, Δήμητρα Γαλάνη, Μελίνα Κανά, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γλυκερία, Χάρις Αλεξίου, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Μελίνα Ασλανίδου και η ίδια η τιμώμενη.
  • Το Θέατρο «Τέττιγες» παρουσιάζει την παράσταση «Δρόμοι και Πατρίδες», σε επιλογή κειμένων - σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, στο Θέατρο Πέτρας.
Παρασκευή 8/7
  • Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη ανεβαίνουν σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο, από το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Ερσης Δρίνη, μουσική Σαββίνας Γιαννάτου, χορογραφίες της ομάδας χορού «Sinequanon» και Δημήτρη Σωτηρίου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Θεμιστοκλής Πάνου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Μανώλης Σειραγάκης. Κορυφαία του Χορού η Σαββίνα Γιαννάτου.
  • Θέατρο - δρώμενα - θεάματα δρόμου, για μικρούς και μεγάλους υπό τον τίτλο «Ελα... ένα όνειρο παραμύθι», στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας. Είσοδος ελεύθερη.
  • Συναυλία των «Ακτιβ Μέμπερ» στο Θέατρο Πέτρας.
Σάββατο 9/7
  • Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην Ελευσίνα
    Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην Ελευσίνα
    Με αγαπημένα τραγούδια και τη συνοδεία φυσικών οργάνων ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται στην Ελευσίνα.

«Βάκχες» από το Εθνικό Θέατρο
«Βάκχες» από το Εθνικό Θέατρο

Εργα Γιάννη Μαρκόπουλου στο Ηρώδειο
Εργα Γιάννη Μαρκόπουλου στο Ηρώδειο


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ