ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Τρίτη με το ΠΑΜΕ όλοι στην Απεργία

Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Μέχρι τελευταία στιγμή στον αγώνα, για την οργάνωση της απεργίας (φωτογραφία από περιοδεία στελεχών του ΠΑΜΕ στο «Χίλτον»)
Μέχρι τελευταία στιγμή στον αγώνα, για την οργάνωση της απεργίας (φωτογραφία από περιοδεία στελεχών του ΠΑΜΕ στο «Χίλτον»)
Ολοι την Τρίτη στην απεργία! Ολοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ! Το κάλεσμα μεταφέρουν, χωρίς να αφήνουν λεπτό χαμένο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διοργανώνουν απεργιακές συγκεντρώσεις σε 44 τουλάχιστον ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

Στα δυο 24ωρα που απομένουν μέχρι την Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη, στα γιαπιά, στα εργοστάσια, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, όπου δουλεύει και ζει η εργατική τάξη, ώστε να μη λείψει κανείς από τον αγώνα. Σε αυτόν τον αγώνα έχουν θέση και οι δημόσιοι υπάλληλοι, που την Τρίτη κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 11 π.μ.

Από αυτήν την απεργία, από αυτόν τον αγώνα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψει κανείς. Μεθαύριο Τρίτη η εργατική τάξη, δίνει απάντηση. Μαζί με το ΠΑΜΕ δίνουμε και αυτή την ταξική μάχη.

Σφάζουν με... την «ανταγωνιστικότητα»

Μέχρι τελευταία στιγμή, με προσθαφαιρέσεις διατάξεων, με αντιπαραθέσεις πάνω σε επιμέρους πλευρές του αντεργατικού νομοσχεδίου, η κυρίαρχη πολιτική τάξη και τα κόμματά της, με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, επιχειρούν να μετατρέψουν την υπόθεση του εργάσιμου χρόνου και την κατάργηση του οχτάωρου και του εφτάωρου, σε έναν ακόμα δικομματικό καυγά. Εναν καυγά, από τον οποίο θα λείπει η ουσία και θα περισσεύουν τα πολιτικά οφέλη. Και το κυριότερο θα αφήνουν στο απυρόβλητο το σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς, το οποίο στηρίζουν αναφανδόν. Και το οποίο έρχεται να υπηρετήσει και αυτό το νομοσχέδιο.

Ετσι ενώ επιχειρείται η μεγαλύτερη εργασιακή ανατροπή των τελευταίων δεκαετιών, με την οποία ντε φάκτο θα επιβάλεται στους εργαζόμενους να δουλεύουν τουλάχιστον 10ωρο, με μισθό οχταώρου, οι εργάτες βομβαρδίζονται με «ειδήσεις» για τη «σχέση» Μάνου και Ανδριανόπουλου με το ΠΑΣΟΚ. Αντί να δούμε ότι αυξάνεται στην ψύχρα κατά 25% ο απλήρωτος χρόνος εργασίας, σηκώνουν κουρνιαχτό για το αν γίνουν ή δε γίνουν εκλογές!

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, οι εργαζόμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, δε χρειάζονται ειδική ανάλυση. Μιλάνε από μόνα τους:

- Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας καταργείται.

- Ο απλήρωτος χρόνος αυξάνει. Και με τη διευθέτηση και με τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής.

- Η περίφημη «διευθέτηση» είτε με επιτροπές, είτε χωρίς αυτές, σημαίνει την απόλυτη εξουσία των επιχειρήσεων πάνω στον εργάσιμο χρόνο, ο οποίος θα διανέμεται και θα καταμερίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

- Ο εργάτης μετατρέπεται σε άμεσο εξάρτημα των μηχανών, σε παραδουλεύτρα των εργοδοτών.

Οι συνέπειες δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό πεδίο. Η εντατικοποίηση της δουλιάς θα «χτυπήσει κόκκινο», αυξάνοντας με τη σειρά της τα εργατικά ατυχήματα, αλλά και τη φθορά της εργατικής δύναμης, της σωματικής και ψυχικής υγείας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Ο ελεύθερος χρόνος που έχει απομείνει και αυτός εκμηδενίζεται. Η προσωπική και οικογενειακή ζωή αναστατώνεται. Πρόσθετα εμπόδια μπαίνουν στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση.

Γιατί γίνονται όλα τούτα; Ποια είναι η μήτρα του κακού; Ακούγονται πολλά. Ομως η αλήθεια είναι μία: Τα μέτρα αυτά είναι ισχυρή ένεση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αποβλέπουν αποκλειστικά στην ισχυροποίηση του καπιταλιστικού συστήματος. Από πολλές πλευρές γίνεται προσπάθεια να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ανάπτυξη και έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

Ο μύθος αυτός έχει προ πολλού καταρριφθεί. Στην Ελλάδα, οι ρυθμοί ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια ήταν από τους υψηλότερους στην ΕΕ, όμως αύξηση της απασχόλησης δεν είχαμε. Το αντίθετο είχαμε μια έκρηξη της ευελιξίας, της κακοπληρωμένης εργασίας και της υπο-απασχόλησης. Αλλά μήπως ισχυρότερες οικονομίες από της χώρας μας έχουν απαλλαγεί από την ανεργία; Η περίπτωση της Γερμανίας με τα 5 εκατομμύρια ανέργους - και όχι μόνο - είναι μια αποστομωτική απάντηση.

Μας λένε για την ανταγωνιστικότητα. Ομως η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων προϋποθέτει τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων. Γιατί όσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, τόσο θα αυξάνεται η πίεση πάνω στους εργάτες. Θέλουν να βάλουν τους εργάτες σε έναν πόλεμο για λογαριασμό των εργοδοτών.

Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι έκφραση αυτού του ανελέητου αγώνα που κάνει το ελληνικό κεφάλαιο, αλλά και το ευρωπαϊκό, για να κυριαρχήσει απέναντι στους ανταγωνιστές του. Το νομοσχέδιο αυτό είναι «αναπόφευκτο», από τη σκοπιά των επιχειρήσεων, του ΣΕΒ και των συμφερόντων που εκπροσωπούν.

Και είναι δυο φορές απατεώνες όλοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι μπορεί να υπάρξει και μια άλλη «ανταγωνιστικότητα», με «ποιότητα», φιλεργατική, που δε θα θίγει τους εργάτες.

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η οποία έχει ενσωματώσει στην πολιτική της τη λογική της «ανταγωνιστικότητας». Μια θέση δηλαδή που εκ των πραγμάτων βρίσκεται σε αντίθεση με τα εργατικά συμφέροντα.

Οσοι υποστηρίζουν τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας ανήκουν στο στρατόπεδο των εργοδοτών και όχι των εργατών. Βρίσκονται στην άλλη πλευρά του χαρακώματος. Να, γιατί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ενώ καμώνεται ότι αντιδρά στο νομοσχέδιο, την ίδια στιγμή - όπως προκύπτει και από τις θέσεις της για το νομοσχέδιο που απέστειλε την προηγούμενη βδομάδα στον υπουργό Απασχόλησης - τάσσεται ευθέως υπέρ της διευθέτησης και ζητά μόνο κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. Και το χειρότερο προβάλλει τον αξιολύπητο ισχυρισμό πως «η απόλυτη άρνηση της διευθέτησης οδηγεί ευθέως σε ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία». Αναπαράγει δηλαδή τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που ξεστομίζει ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι και αυτή την κινητοποίηση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την έχει εγκαταλείψει, όπως και τους εργάτες. Οτι ούτε ενδιαφέρεται, ούτε θέλει να πετύχει η πανελλαδική απεργία. Και ενώ είναι προκλητικά απούσα απ' όλους τους εργασιακούς χώρους, τα στελέχη της συνωστίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα για να κάνουν το βράδυ «αντιπολίτευση» στα εικονίσματα που προσκυνούν το πρωί.


Γ. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Αθήνα: 10 π.μ., πλατεία Κάνιγγος.

Θεσσαλονίκη: 10 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Πειραιάς: 10.30 π.μ., Ηλεκτρικό Σταθμό.

Αλεξανδρούπολη: 9 π.μ., Δημαρχείο.

Ξάνθη: 9 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κομοτηνή: 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Καβάλα: 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Βέροια: 9.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου.

Σέρρες: 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Κιλκίς: 10 π.μ., πλατεία Ειρήνης.

Κατερίνη: 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Γρεβενά: 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κοζάνη: 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Νάουσα: 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Λάρισα: 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Βόλος: 9.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Τρίκαλα: 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Καρδίτσα: 10 π.μ., πλατεία Δικαστηρίων.

Αμφισσα: 8 μ.μ., πλατεία Λαού.

Χαλκίδα: 2.30 μ.μ., συμβολή Κριεζώτου και Ερμού.

Αλιβέρι: 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Λαμία: 10 π.μ., πλατεία Πάρκου.

Πάτρα: 9.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου.

Καλαμάτα: 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου.

Πύργος: 10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ.

Τρίπολη: 9.30 π.μ., πλατεία Αγ. Βασιλείου.

Κόρινθος: 9.30 π.μ., Περιβολάκια.

Ναύπλιο: 9 π.μ., πλατεία Δημαρχείου.

Ζάκυνθος: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Κεφαλονιά: 9.30 π.μ., Σπίτι του Δασκάλου.

Γιάννενα: 10 π.μ., Δημαρχείο.

Κέρκυρα: 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο.

Ηγουμενίτσα: 10 π.μ., πεζόδρομο.

Αρτα: 9 π.μ., Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Πρέβεζα: 9.30 π.μ., Φόρο.

Λευκάδα: 9 π.μ., Αγιο Μηνά.

Αγρίνιο: 9.30 π.μ., πλατεία Δημοκρατίας.

Ηράκλειο: 10 π.μ., πλατεία Λιονταριών.

Χανιά: 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Ρέθυμνο: 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου.

Σάμος: 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Μυτιλήνη: 9.30 π.μ., Κεντρικά Λύκεια.

Ρόδος: 12 μ., Εργατικό Κέντρο

Χίος: 10 π.μ., Απλωταριά

Λήμνος: 10 π.μ., Λιμάνι Μύρινας

Προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έχουν οριστεί στις 9.15 π.μ., ως εξής:

  • Πλατεία Ομονοίας: Εργαζόμενοι όλων των συνοικιών της Αθήνας, ΟΤΑ, Εκπαιδευτικοί και Νεολαία.
  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα και οι πρώην ΔΕΚΟ.
Χωρίς συγκοινωνία την Τρίτη

Δε θα κυκλοφορήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς την Τρίτη 26 Ιούλη, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία.

  • Αστικά λεωφορεία (ΕΘΕΛ): 24ωρη απεργία
  • Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ): 24ωρη. Και οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία.
  • Τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ): Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7.00 και από τις 22.00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
  • ΟΣΕ: 24ωρη. Θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα δρομολόγιο προς κάθε προορισμό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ