ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
Σελ. /32
Πάρε άλλο δρόμο

Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Οταν ο Παπανδρέου, ο προηγούμενος, επέβαλε την απαγόρευση στις αυξήσεις των μισθών «πήγαινε τη σύγκρουση ως το τέλος». Οταν ο Μητσοτάκης περνούσε τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα «πήγαινε τη σύγκρουση ως το τέλος». Οταν ο Σημίτης συνέχιζε το έργο της ΝΔ (ιδιωτικοποιήσεις, Εργασιακό, Ασφαλιστικό) «πήγαινε τη σύγκρουση ως το τέλος». Το αυτό διακηρύσσει και ο Καραμανλής ο νεότερος.

Απαντες έβρισκαν και βρίσκουν για να κάνουν. Με την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος να κυριαρχείται από κυβερνητικούς-εργοδοτικούς και ρεφορμιστές συνδικαλιστές και την εκλογική βάση εγκλωβισμένη στη λογική του «μικρότερου κακού», ή, σε οπορτουνιστικές αυταπάτες περί «ταξικότητας» του συνδικαλιστικού κινήματος παρέα με τους εργατοπατέρες, στο όνομα μιας κυριαρχούσας απάτης περί «αυτόνομου» συνδικαλιστικού κινήματος, πάντα οι εργάτες ήταν οι χαμένοι.

Τώρα πια είναι αργά για δάκρυα. Και για διαπιστώσεις ότι ο Καραμανλής απειλεί τους πάντες. Το έχουν κάνει πριν απ' αυτόν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δικό τους δημιούργημα είναι οι «κοινωνικοί εταίροι». Αυτοί νομιμοποίησαν όλους τους μέχρι τώρα «διαλόγους». Στο όνομα του ρεαλισμού ο οποίος μετράει τη ζωή του εργάτη ως νούμερο που επηρεάζει την «ανταγωνιστικότητα». Στο όνομα μιας «Πολιτικής» που επικαλείται, ως νέος Λαλιώτης, ο Μανδραβέλης.

Οσο εσύ που παράγεις όλον τον πλούτο δεν είσαι ο πρωταγωνιστής στις εξελίξεις, όσο η δική σου δράση δεν καθορίζει το αποτέλεσμα, αυτοί θα οργώνουν πάνω στο κορμί σου.

Με διλήμματα τύπου «Μπλερ ή καθαρή σοσιαλδημοκρατία», λες και χάθηκε ο ίσος δρόμος, της ανατροπής του καπιταλισμού και των πολιτικών του.

Δες τον παράνομο μετανάστη εργάτη δίπλα σου και νιώσε τυχερός. Εσένα θα σε ψάξουν αν χαθείς στο βουνό. Αυτωνών τα κόκαλα δε στοιχειώνουν μόνο τις οικοδομές που χτίζουν, αλλά και τα βουνά που περνάνε νύχτα χωρίς κανένας να τους ψάχνει. Μόνο κάτι μάνες.

Και μην κλαις για τα παλιά εργοστάσια που γκρεμίζουν. Εχεις ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στη Νέα Ιωνία για να γίνει αυτό, όπως ψήφισες και ΝΔ όταν έκλειναν.

Πάρε άλλο δρόμο, πριν σε γονατίσουν τέλεια.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΣΟ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ...

ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ... «Η προαναγγελθείσα σύγκρουση της κυβέρνησης με συντεχνιακά συμφέροντα μπαίνει στην τελική της φάση μέσα στο καλοκαίρι, με την προώθηση αλλαγών στο υφιστάμενο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που μαζί με το ασφαλιστικό των τραπεζών και το νέο ωράριο των καταστημάτων κλείνει τον πρώτο κύκλο των μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός δεν άφησε χθες καμία αμφιβολία σχετικά με τις προθέσεις του να φθάσει τη σύγκρουση μέχρι τέλους» (το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ: «Δηλώσεις περί "βολεμένων" όπως η χθεσινή του Κ. Καραμανλή στο υπουργικό συμβούλιο ηχούν ως κακόγουστα αστεία, αν όχι ως εφιαλτικές απειλές στ' αυτιά όσων καθημερινά διαπιστώνουν ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί εντάσσουν και τους ίδιους στις υπό διωγμό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κοινωνικές ομάδες» (από το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΕΤΑΙΡΟΙ: «Η κυβέρνηση καλεί τους συνδικαλιστές να συμφωνήσουν στην κατάργηση του 8ωρου με την ελαστικοποίηση των όρων απασχόλησης, να είναι δυνατόν δηλαδή για έναν εργοδότη να απασχολεί έναν εργαζόμενο τέσσερις ώρες το πρωί, δύο το απόγευμα, άλλες δύο το βράδυ (...) οι συνδικαλιστές έχουν κανένα λόγο να προσέλθουν σ' έναν τέτοιο προσχηματικό διάλογο; Είναι σαν να υπόσχονται στα πρόβατα καλύτερες συνθήκες σφαγής και αυτά να το συζητάνε» (ο Γ. Παντελάκης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: «Ολα όσα ζητεί το ΚΚΕ είναι θεμιτά και πιθανώς λίγα. Μόνον που στον πραγματικό κόσμο οι απαιτήσεις του είναι μόνο το ένα σκέλος της εξίσωσης. Στο άλλο σκέλος βρίσκεται η πραγματικότητα. Και η πολιτική δεν είναι να χτίζεις ανώγια και κατώγια με εικονικές εισροές. Είναι απλή αριθμητική: Τόσα έσοδα και τόσα έξοδα. Τόσα μαζεύουμε από ' δω και τόσα δίνουμε εκεί. Είναι η τέχνη του εφικτού ή (κατά Γκαλμπρέιθ) η "τέχνη να επιλέγεις μεταξύ δυσχερειών". Το πρόβλημα με το λόγο της Αριστεράς σήμερα είναι το διαζύγιό της με τον πραγματικό κόσμο. Κυρίως με την οικονομία. Το ερώτημα είναι πόσοι θα την πιστέψουν. Κι αυτό θα το δούμε στις επόμενες εκλογές...» ( ο Π. Μανδραβέλης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ: «Στον κόσμο των επιχειρήσεων επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Sanyo Τομόγιο Νονάκα εξήγησε χθες πως θα επανέλθει η "φυσική ισορροπία" στη ζημιογόνο ιαπωνική εταιρεία: με μείωση του προσωπικού κατά 15% (14.000 απολύσεις)» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγωνιστική ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ όχι στο «διάλογο» - απάτη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μεταρρυθμίσεις χωρίς υπολογισμό πολιτικού κόστους

ΤΑ ΝΕΑ: Χαράτσι 1.000 ευρώ για κάθε οικογένεια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΕΤΡΟ-ΦΟΡΟΣ 1,3 δισ. ευρώ για θέρμανση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακριβαίνουν τα κοινόχρηστα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Υπερδιπλασιάζεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

ΕΘΝΟΣ: ΠΤΩΣΗ ΒΑΣΕΩΝ από 100-900 μόρια

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΒΟΥΤΙΑ στις τιμές των ΙΧ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΒΑΘΙΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 3.124 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ χωρίς διαγωνισμό

Η ΝΙΚΗ: Πιέζει ο Κόκκαλης

ΑΠΟΦΑΣΗ: Φθηναίνουν τα ΙΧ αυτοκίνητα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΒΑΡΙΕΣ... ΚΑΜΠΑΝΕΣ στα σούπερ μάρκετ

Η ΑΥΓΗ: Τώρα κυνηγούν και τα... ισόγεια

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ πανάκριβες βίλες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΡΟΣΤΙΜΟ 15 εκατ. ευρώ σε Σούπερ Μάρκετ

Η ΧΩΡΑ: Λιαντίνης βρέθηκαν τα οστά του

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τέσσερα μέτρα - φραγμοί στα παιχνίδια με τις μετοχές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ να μείνουν μακέτες 16 έργα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

«Το "μανιφέστο" του Βρετανού πρωθυπουργού Τ. Μπλερ για την Ευρώπη δεν αποτελεί τίποτε άλλο από τον περίφημο "τρίτο δρόμο" που εφήρμοσε και στη χώρα του. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα μετα-θατσερικό, εναλλακτικό προς το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο, που στηρίζεται στο δόγμα πως η ανάπτυξη κι η ανταγωνιστικότητα οδηγούν και στη στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων (...) Κάποιοι συνοψίζουν το δίλημμα μεταξύ μπλερικού "τρίτου δρόμου" και παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας στο εξής πολύ απλό: "Θέλουμε έναν άνθρωπο άνεργο, που θα συντηρείται από το κράτος και τους φορολογούμενους, εκτός παραγωγής, ή, θέλουμε αυτός ο άνεργος να απασχοληθεί με όρους μερικής, κακοπληρωμένης απασχόλησης, σε κάποιο φασφουντάδικο;"» (η Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου στα ΝΕΑ).

Παράνομοι είναι πιο φτηνοί

«Λιγότεροι από 100.000 αλλοδαποί στήριζαν τις ελπίδες τους σε νομιμοποίηση μετά την κατάθεση στη Βουλή του νέου μεταναστευτικού νομοσχεδίου. Ωστόσο, και αυτοί είναι πλέον αντιμέτωποι με τις επιχειρήσεις - σκούπα που συνεχίζονται από τις αστυνομικές αρχές» (η Ν. Μουτούση στα ΝΕΑ).

Τουλάχιστον αυτόν τον έψαξαν

«Νεκρός στο βάθος μιας χαράδρας στον εθνικό δρυμό της "Βάλια Κάλντα" βρέθηκε ο 45χρονος ορειβάτης Σωτήρης Ντόντος, πατέρας πέντε παιδιών από το Βελεστίνο Μαγνησίας, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Ανδρες της ΕΜΑΚ και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης τον εντόπισαν νεκρό σε δύσβατη χαράδρα χτες το μεσημέρι» (η είδηση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η μνήμη εξεγείρει

«Ενα ακόμη κομμάτι της βιομηχανικής κληρονομιάς της Αθήνας κατεδαφίστηκε. Πρόκειται για το παλιό βιομηχανικό συγκρότημα της Ανατολικής Ταπητουργίας στη Νέα Ιωνία, χτισμένο το 1923 σε οικόπεδο οκτώ στρεμμάτων και συνδεδεμένο με την προσφυγική μνήμη της περιοχής (...) Η Νέα Ιωνία από τις πρώτες εργατικές και βιομηχανικές συνοικίες, μεταβάλλεται στις μέρες μας ταχύτατα σε πόλη χωρίς ταυτότητα και ιστορική μνήμη» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ