ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σκηνικό» κρίσης στη Λυρική Σκηνή

Παραιτήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Λ. Καρυτινός

ΧΑΡ.ΜΠΙΛΙΟΣ

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η χτεσινή παραίτηση του αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η παραίτησή του, εν μέρει προαναγγελθείσα πριν είκοσι μέρες, ήρθε να κλιμακώσει την έντονη κρίση που αντιμετωπίζει την τελευταία περίοδο η ΕΛΣ. Κρίση, την οποία χρεώνεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, καθώς δεν έκανε το παραμικρό όχι μόνο για να την αντιμετωπίσει, αλλά κυρίως για να δώσει λύσεις στα μεγάλα και χρόνια προβλήματα του μοναδικού λυρικού μας θεάτρου. Είχαν προηγηθεί οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Σωματείου Χορωδών ΕΛΣ, με οικονομικά αιτήματα, οι καταγγελίες του ίδιου σωματείου για «αδιάλλακτη στάση» του Λ. Καρυτινού και η ματαίωση των παραστάσεων του «Οθέλλου» στο Ηρώδειο.

Στην επιστολή παραίτησής του - μετά από εξαετή θητεία - προς τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού, ο Λ. Καρυτινός αναφέρει: «Καθώς έχει συμπληρωθεί ο χρόνος και της δεύτερης τριετούς θητείας μου, ήδη δε εντός των ημερών λήγει η καλλιτεχνική περίοδος 2004-2005, σας δηλώνω ότι δεν επιθυμώ να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ και σας ζητώ να ορίσετε το συντομότερο δυνατόν τον αντικαταστάτη μου».

Η παραίτηση του Λ. Καρυτινού ήρθε στην περίοδο προετοιμασίας της νέας παράστασης της ΕΛΣ στο Ηρώδειο, του «Κάντο Χενεράλ» του Μίκη Θεοδωράκη (σε μορφή μπαλέτου - παγκόσμια πρώτη), που προγραμματίστηκε για τις 21 και 22 Ιουλίου, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 80χρονων του συνθέτη. Στην παράσταση - σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και χορογραφία Ρέι Μπάρα - θα συμμετέχουν όλα τα σύνολα της Λυρικής: Μπαλέτο, Ορχήστρα, Χορωδία κ.ά. Θα τραγουδήσουν οι: Μαρία Φαραντούρη, Σοφία Μιχαηλίδου, Πέτρος Πανδής και Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Θα χορέψουν οι: Αιμιλία Γάσπαρη, Μαρία Μηλιοπούλου, Νατάσσα Σιούτα, Αλίνα Στεργιανού, Σύνθια Φρυδά, Γιώργος Βαρβαριώτης, Γιώργος Ντοντσάκης, Στράτος Παπανούσης, Ιγκόρ Σιάτσκο, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το Corps de Ballet της Λυρικής.

Η αναταραχή που επικρατεί στη Λυρική ακόμη ίσως επηρεάσει την έκβαση της παράστασης. Σε χτεσινή επικοινωνία μας ο πρόεδρος του Σωματείου Χορωδών, Θ. Βουτσινάς, ανέφερε ότι «ακόμη δεν έχουμε εξαγγείλει κινητοποιήσεις. Σε μια εβδομάδα θα γίνει γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Εμείς πάντως εμμένουμε στις θέσεις μας. Θα δούμε ποια θα είναι η νέα διοίκηση και μήπως πρέπει να της δώσουμε πίστωση χρόνου». Αναφερόμενος στην παραίτηση Καρυτινού, είπε: «Είναι λυπηρό που έφυγε. Ομως, σε μια δύσκολη στιγμή ο καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το καράβι. Επρεπε να μείνει». Να σημειώσουμε επίσης την κοινή ανακοίνωση των σωματείων Μονωδών, Χορευτών, Συντελεστών Σκηνής και Τεχνικού - Βοηθητικού και λοιπού προσωπικού της Λυρικής, στην οποία εκφράζουν τη λύπη τους για τη ματαίωση των παραστάσεων του «Οθέλλου», αλλά και τη διαφωνία τους «ως προς τη στιγμή που επέλεξε το Σωματείο των Χορωδών να διαχωρίσει τη θέση του γύρω από την οικονομική κατάσταση που αφορά όλους μας».

Η Καλαμάτα του χορού

Σημαντικές ελληνικές και ξένες ομάδες χορού, συναντώνται και φέτος στην Καλαμάτα. Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγει (15/7) τις πύλες του, προσφέροντας (έως 24/7) ξεχωριστές παραστάσεις.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αν - Τερέζα ντε Κερσμέικερ (15 και 16/7, 10 μμ, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας). «LES BALLETS C. DE LA B.» (22-23/7, 10 μμ, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας). Ανα Χούμπερ, (16/7, 8 μμ και 17/7, 10 μμ, Γυμναστήριο πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας). Πρου Λανγκ, (21/7, 10 μμ, 22/7, 8 μμ, 23/7, 8 μμ Γυμναστήριο πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας). Λία Χαράκη, (17/7, 8 μμ, 18/7 και 20/7, 10 μμ, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας). «Προβάλλοντας τη σκιά» (17/7, 8 μμ, 18/7 και 20/7, 10 μμ, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας). «Sinequanon» (19/7, 10 μμ, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας). Το 11ο Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 24/7 (10 μμ) με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και την εκδήλωση «Black Box». Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται με σεμινάρια χορού, διαλέξεις και εργαστήρια, για σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου.

Ξενιτιάς «Δρόμοι »

Την παράσταση «Δρόμοι και πατρίδες» παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι το Θέατρο «Τέττιγες». Η παράσταση, που βασίζεται σε αφηγήσεις Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ και σε λογοτεχνικά κείμενα, παρουσιάζεται σήμερα στο Θέατρο «Πέτρας». Θα ακολουθήσει η παρουσίασή της στις 11/7 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στην Πελοπόννησο και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται για ένα μικρό θεατρικό χρονικό της μετανάστευσης Ελλήνων, από τις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα, φτιαγμένο με προσωπικά υλικά και ατομικά δράματα, που προβάλλουν μέσα από τις σελίδες των αφηγήσεων και των μαρτυριών. Η σκηνοθεσία είναι του Λεωνίδα Βαρδαρού, τα σκηνικά της Εύας Μελά, τα κοστούμια της Βάσως Σοφρά, η μουσική επιμέλεια της Αννας Πασχαλίδου. Παίζουν: Μαρίνα Γαζετά, Χρήστος Παγκαλιάς, Παντελής Μπατάγιας, Λεωνίδας Βαρδαρός, Ρούλα Γκίκα. Παίζουν οι μουσικοί: Γιάννης Γιαννίρης, Γιώργος Μιχώτας.

Πορνείο... αντί Αϊζενστάιν

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν έχει πάτο... σε κανέναν τομέα της κοινωνικής ζωής. Κανέναν ηθικό φραγμό. Στον αβυσσαλέο βούρκο της «πολτοποιεί» τα πάντα. Ακόμα και τον πολιτισμό. Τον πραγματικό πολιτισμό. Αυτόν, έχει λόγους να τον φοβάται. Ας μπούμε, όμως, στο θέμα:

Το Κρατικό Μουσείο Κινηματογράφου στη Μόσχα - το τελευταίο δημιούργημα του σοσιαλιστικού καθεστώτος, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1989, μετά από μακρόχρονη συγκρότηση της συλλογής του και της διαμόρφωσής του από την «Ενωση Σοβιετικών Κινηματογραφιστών» - στις συνθήκες της άγριας καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη Ρωσία, πετιέται στο δρόμο. Από ποιους; Από τους νέους ιδιοκτήτες του κτιρίου του. Οι νέοι ιδιοκτήτες έβαλαν στο χέρι το κτίριο του μουσείου, όταν πριν μερικούς μήνες, η διοίκηση της σημερινής «Ενωσης Ρώσων Κινηματογραφιστών» - προφανώς από οικονομική ανάγκη, αλλά και ελαφρά τη καρδία - πούλησε το μερίδιό της επί του κτιρίου. Πάραυτα οι νέοι ιδιοκτήτες μετέτρεψαν το μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου σε μαφιοζοκαζίνο και στριπτιζάδικο... μετά λουτρών. Δηλαδή, νεορωμαϊκό βαλανείο - πορνείο, για σεξουαλική προεργασία και μετασεξουαλικό καθαρμό...

Το βρωμερό κεφάλαιό τους, όμως, δε χόρτασε μ' όλα αυτά. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του «Independent», τώρα οι νέοι ιδιοκτήτες θέλουν να γκρεμίσουν το κτίριο για να επεκτείνουν το καζινοπορνείο τους. Ζητούν από τη διεύθυνση του μουσείου να εκκενώσει τις αποθήκες, όπου σήμερα βρίσκονται τα 40.000 αντικείμενα του πολύτιμου Αρχείου του, μεταξύ των οποίων αυθεντικές κόπιες αριστουργηματικών ταινιών του Σοβιετικού Κινηματογράφου από γενέσεώς του (λ.χ. του Αϊζενστάιν), σκηνικά, διάφορα σκηνογραφικά αντικείμενα, κοστούμια, αξεσουάρ κοστουμιών, φωτογραφίες, αφίσες, προτζέκτορες κλπ. Επιπλέον οι ιδιοκτήτες - «κοράκια» απαιτούν να αδειάσουν και οι αίθουσες προβολής (500 θέσεων) όπου προβάλλονταν κλασικές ταινίες, ώστε να επεκτείνουν κι άλλο το πορνοπωλείο τους.

Ενάντιος σ' αυτή την κατάσταση δεν είναι, βέβαια, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. Εκπρόσωπός του, μάλιστα, προειδοποίησε τη διεύθυνση του μουσείου να φροντίσει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν αδειάσει οι αποθήκες και οι αίθουσες προβολής. Κι εκείνη, πλέον, παρακαλά να της αφήσουν, τουλάχιστον, τις οθόνες για να κάνει προβολές!!!

Ενάντια είναι μόνον μια ομάδα κινηματογραφιστών, η οποία στηριζόμενη και από ξένους σκηνοθέτες, όπως οι Μπερτολούτσι και Ταραντίνο, ζητά τη διατήρηση του μουσείου και της αίθουσας προβολών, που είναι η καλύτερη της Μόσχας. «Καλούμε τους κυβερνητικούς παράγοντες να κατανοήσουν τη συμβολή του μουσείου στη ρώσικη κουλτούρα και να σώσουν αυτόν το μοναδικό πολιτιστικό οργανισμό. Το κλείσιμο του μουσείου αποτελεί πλήγμα στη ρώσικη κουλτούρα, στις διεθνείς μας σχέσεις, αλλά και στο κύρος της χώρας μας», αναφέρει ανακοίνωση της ομάδας των Ρώσων κινηματογραφιστών, που υπερασπίζουν το μουσείο, ένα από τα σπουδαιότερα διεθνώς.


Α. Ε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ