Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πορνείο... αντί Αϊζενστάιν

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν έχει πάτο... σε κανέναν τομέα της κοινωνικής ζωής. Κανέναν ηθικό φραγμό. Στον αβυσσαλέο βούρκο της «πολτοποιεί» τα πάντα. Ακόμα και τον πολιτισμό. Τον πραγματικό πολιτισμό. Αυτόν, έχει λόγους να τον φοβάται. Ας μπούμε, όμως, στο θέμα:

Το Κρατικό Μουσείο Κινηματογράφου στη Μόσχα - το τελευταίο δημιούργημα του σοσιαλιστικού καθεστώτος, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1989, μετά από μακρόχρονη συγκρότηση της συλλογής του και της διαμόρφωσής του από την «Ενωση Σοβιετικών Κινηματογραφιστών» - στις συνθήκες της άγριας καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη Ρωσία, πετιέται στο δρόμο. Από ποιους; Από τους νέους ιδιοκτήτες του κτιρίου του. Οι νέοι ιδιοκτήτες έβαλαν στο χέρι το κτίριο του μουσείου, όταν πριν μερικούς μήνες, η διοίκηση της σημερινής «Ενωσης Ρώσων Κινηματογραφιστών» - προφανώς από οικονομική ανάγκη, αλλά και ελαφρά τη καρδία - πούλησε το μερίδιό της επί του κτιρίου. Πάραυτα οι νέοι ιδιοκτήτες μετέτρεψαν το μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου σε μαφιοζοκαζίνο και στριπτιζάδικο... μετά λουτρών. Δηλαδή, νεορωμαϊκό βαλανείο - πορνείο, για σεξουαλική προεργασία και μετασεξουαλικό καθαρμό...

Το βρωμερό κεφάλαιό τους, όμως, δε χόρτασε μ' όλα αυτά. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του «Independent», τώρα οι νέοι ιδιοκτήτες θέλουν να γκρεμίσουν το κτίριο για να επεκτείνουν το καζινοπορνείο τους. Ζητούν από τη διεύθυνση του μουσείου να εκκενώσει τις αποθήκες, όπου σήμερα βρίσκονται τα 40.000 αντικείμενα του πολύτιμου Αρχείου του, μεταξύ των οποίων αυθεντικές κόπιες αριστουργηματικών ταινιών του Σοβιετικού Κινηματογράφου από γενέσεώς του (λ.χ. του Αϊζενστάιν), σκηνικά, διάφορα σκηνογραφικά αντικείμενα, κοστούμια, αξεσουάρ κοστουμιών, φωτογραφίες, αφίσες, προτζέκτορες κλπ. Επιπλέον οι ιδιοκτήτες - «κοράκια» απαιτούν να αδειάσουν και οι αίθουσες προβολής (500 θέσεων) όπου προβάλλονταν κλασικές ταινίες, ώστε να επεκτείνουν κι άλλο το πορνοπωλείο τους.

Ενάντιος σ' αυτή την κατάσταση δεν είναι, βέβαια, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. Εκπρόσωπός του, μάλιστα, προειδοποίησε τη διεύθυνση του μουσείου να φροντίσει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν αδειάσει οι αποθήκες και οι αίθουσες προβολής. Κι εκείνη, πλέον, παρακαλά να της αφήσουν, τουλάχιστον, τις οθόνες για να κάνει προβολές!!!

Ενάντια είναι μόνον μια ομάδα κινηματογραφιστών, η οποία στηριζόμενη και από ξένους σκηνοθέτες, όπως οι Μπερτολούτσι και Ταραντίνο, ζητά τη διατήρηση του μουσείου και της αίθουσας προβολών, που είναι η καλύτερη της Μόσχας. «Καλούμε τους κυβερνητικούς παράγοντες να κατανοήσουν τη συμβολή του μουσείου στη ρώσικη κουλτούρα και να σώσουν αυτόν το μοναδικό πολιτιστικό οργανισμό. Το κλείσιμο του μουσείου αποτελεί πλήγμα στη ρώσικη κουλτούρα, στις διεθνείς μας σχέσεις, αλλά και στο κύρος της χώρας μας», αναφέρει ανακοίνωση της ομάδας των Ρώσων κινηματογραφιστών, που υπερασπίζουν το μουσείο, ένα από τα σπουδαιότερα διεθνώς.


Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ