ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
Σελ. /32
Φιλήσυχοι όλου του κόσμου τρομοκρατηθείτε

Το Λονδίνο ...προχτές
Το Λονδίνο ...προχτές
Διάλογος, κοινωνικοί εταίροι, αναμόρφωση, διευθέτηση, τι ωραίες λέξεις. Αρκεί να μην τις υποστείς. Που θα τις υποστείς, αν έχεις για εκπρόσωπο κανέναν σαν κι αυτήν της γαλλικής συνομοσπονδίας που διέκρινε στοιχείο προόδου στο γεγονός ότι πρόεδρος του γαλλικού ΣΕΒ είναι γυναίκα με φιλοδοξία να κάνει τους εργάτες να αγαπήσουν την αγορά. Κάτι τέτοια ακούνε οι εργάτριες και πλέουν σε πελάγη ευτυχίας όταν συναντούν τέτοιου τύπου φεμινίστριες.

Τι είναι πιο τρομακτικό; Η απειλή της «τρομοκρατίας», ή η τρομοκρατία του χρέους σε κάθε εργατοοικογένεια; Μάλλον προφανής η απάντηση και δε χρειαζόταν η έρευνα για να το δείξει. Ορισμένα πράγματα είναι βιωμένα. Με ρυθμό, κάθε χρόνο νέα κάρτα, νέο δάνειο.

Ωραία αυτή η έκπληξη διαφόρων δημοσιογράφων για τη σύνταξη στα 65. Δεν άκουσαν ποτέ τίποτα για τους νόμους Σιούφα. Και για την κατάργηση του 8ωρου επί ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ακούσει τίποτα, ούτε για τα σούπερ μάρκετ «Ντία» και «Καρφούρ». Οπως και η έκπληξή τους για το ρόλο της ΔΑΚΕ, που εκτός από σύναξη εργοδοτικών τώρα έγινε και κυβερνητική. Ετσι είναι αυτά τα πράγματα, ρόλοι είναι και εναλλάσσονται.

Την ώρα που εσύ συζητάς για τους προνομιούχους που παίρνουν τον κατώτερο μισθό, τον οποίο ο ΟΟΣΑ θεωρεί ήδη εξαιρετικά υψηλό, 195 εκατομμύρια ευρώ χορεύουν γύρω από τους δυο-τρεις που θα τα ξεκοκαλίσουν. Πάτε στοίχημα, για να κερδίζουν αυτοί.

Κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να 'ναι πολύ φουσκωμένο το ποτάμι για να σπεύδουν διάφοροι να χειροκροτούν το φασκέλωμα. Ελα, όμως, που άλλο πράγμα χρειάζεται. Αρκετά με την εκτόνωση και την επιλογή του μικρότερου κακού.

Ακου, λέει, αγωνία τ' αφεντικό ότι δε θα επιβιώσει. Να μην επιβιώσει. Οι εργάτες μπορούν και χωρίς αφεντικά.

Το πιο ωραίο είναι αυτό περί της κυβέρνησης που έχασε την πυξίδα της. Δηλαδή, δεν είναι σταθερά προσανατολισμένη στην αντεργατική επίθεση; `Η, το άλλο, ότι κάνει τσαπατσουλιές. Πού 'ναι εκείνα τα χρόνια της δημιουργικής λογιστικής, ε; Τακτοποιημένα πράγματα.

Θυμάσαι το κρίσιμο ερώτημα; «Ποιος ωφελείται;» Ισχύει παντού. Κι όταν απαντάς σ' αυτό δεν αφήνεις χώρο να σταθεί κανένας αγύρτης απ' αυτούς που πλασάρουν νοικοκυροσύνη. Ξέρεις, κι αυτοί της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» έναν κόσμο «νοικοκυρεμένο» ονειρεύονται.

Εχε το νου σου. Πώς το 'λεγε ο ποιητής; Οπου ακούω τάξη, κρέας μυρίζει;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΟΙΤΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΚΑΙ ΒΓΑΛΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

ΕΥΗΜΕΡΙΑ: «Θεαματική άνοδος στον δανεισμό των νοικοκυριών από το 1999 έως και το 2004 σύμφωνα με έρευνα της Alpha Bank. Στο τέλος του 2004 κάθε νοικοκυριό χρωστούσε κατά μέσο όρο 12.750 ευρώ» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Μ' ΕΝΑ ΦΑΣΚΕΛΟ ΕΚΤΟΝΩΝΕΣΑΙ: «Τι ειρωνεία, Θεέ! Οι ηγέτες των οκτώ κορυφαίων χωρών του πλανήτη παίζουν το θέατρο της φιλανθρωπίας. Συγκεντρώθηκαν για να σώσουν τάχα τη μαύρη Αφρική από την πείνα. Και να προστατεύσουν το κλίμα του πλανήτη από τα δικά τους δηλητήρια! Ουδέποτε η φιλανθρωπική υποκρισία συνδέθηκε τόσο υποκριτικά με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα (...) Πάνω από τους κοινούς ανθρώπους είναι κάποιοι σαν αυτούς του G8 που οι περισσότεροι πουλάνε όπλα, καρπώνονται το υστέρημα των λαών και πλασάρουν φιλανθρωπία. Πολύ καλά κάνουν και τους φασκελώνουν οι νεαροί αμφισβητίες» (ο Χρ. Πασαλάρης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΕ ΤΟΥΣ, ΛΟΙΠΟΝ: «Αν πρέπει να κάνω ένα δώρο στην κυβέρνηση, θα της δώσω μια πυξίδα γιατί έχασε τον προσανατολισμό της, είπε στον υφυπουργό Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχαν» (το ρεπορτάζ στην «ΑΥΓΗ»).

ΕΝΑΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ: «Νέο δείγμα τσαπατσουλιάς έδωσε η κυβέρνηση με την ιστορία αυτήν της εξίσωσης των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης που υποτίθεται ότι θα θέσει τέρμα στο λαθρεμπόριο των καυσίμων» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ, Ε; «"Ο φόβος μου δεν είναι πια ότι δεν θ' αναπτυχθούμε, αλλά ότι δεν θα επιβιώσουμε..." μου είπε, μεταξύ άλλων ανησυχητικών, κορυφαίος παράγοντας της οικονομικής ζωής του τόπου» (η Μαριάννα Πυργιώτη στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ: «Τον μεγαλύτερο διαγωνισμό πληροφορικής που προκηρύχθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δρομολογεί αυτές τις ημέρες ο ΟΠΑΠ για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση πληροφοριακού συστήματος και τερματικού εξοπλισμού (...) με προϋπολογισμό 195 εκατομμύρια ευρώ και με option για επαύξηση κατά 30% του συμβατικού αντικειμένου με πρόσθετες παραγγελίες εξοπλισμού ή υπηρεσιών» (η είδηση στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντεργατική ΒΙΑΣΥΝΗ κυβέρνησης - εργοδοσίας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Καταργείται το 8ωρο, ελαστική εβδομάδα 50-60 ωρών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέσω ΔΕΗ η επιστροφή του φόρου πετρελαίου

ΤΑ ΝΕΑ: Με ΔΕΗσεις η επιστροφή φόρου

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΣΑΦΑΡΙ» της εφορίας

Η ΑΥΓΗ: Θάνατος του εμποράκου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΟΥΣ ΕΚΑΨΕ ο πετρο-φόρος

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με κριτήρια το «φθηνό» πετρέλαιο

Η ΝΙΚΗ: Επεσαν οι μάσκες στη ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ για τους συμβασιούχους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΜΠΑΡΑΖ εντάξεων στο Σχέδιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΔΗΓΟΣ για τις συντάξεις του Δημοσίου

Η ΧΩΡΑ: Θεραπεία καρκίνου στον Ευαγγελισμό

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΠΑΙΝΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

ΑΠΟΦΑΣΗ: Μόνιμοι οι συμβασιούχοι

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΤΟ ΦΩΣ οι απάτες με τους φυγόστρατους

ΕΘΝΟΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΕΩΣ 50% στους διορισμούς των εκπαιδευτικών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φρένο στους «γάμους» ελληνικών τραπεζών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πήρε σκυτάλη από την ΠΑΣΚΕ

«Μετά την απαθή στάση που τήρησε στην κυβερνητική επιβολή του ασφαλιστικού των τραπεζών, η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ εμφανίζεται πρόθυμη να συναινέσει, χωρίς πολιτικές αναστολές, και στην προωθούμενη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ο ρόλος της ως μηχανισμού αποτροπής των αναμενόμενων λαϊκών αντιδράσεων, αντικατοπτρίζεται και στις προφάσεις εν αμαρτίαις που προβάλει για να δικαιολογήσει την "ελαστική" υπεράσπιση των συμφερόντων των εργατοϋπαλλήλων» (το πρώτο θέμα στη ΝΙΚΗ).

Κάτι αθώες λέξεις

«Με διάλογο - εξπρές ξεκίνησαν χτες στο υπουργείο Απασχόλησης οι συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για την αναμόρφωση του συστήματος αμοιβής των υπερωριών και διευθέτησης του χρόνου εργασίας» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Τα σκαμπίλια τώρα θα είναι απαλά

«Το "αφεντικό των αφεντικών" είναι πλέον... αφεντικίνα. Μία γυναίκα η Λοράνς Παριζό εκλέχτηκε πρόεδρος της MEDEF, της ένωσης των Γάλλων εργοδοτών, και φιλοδοξεί να κάνει τους Γάλλους "να αγαπήσουν" την οικονομία της αγοράς (...) Μερικοί χαρακτηρίζουν τη Λοράνς Παριζό "υπερφιλελεύθερη" ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις από τα συνδικάτα στην εκλογή της ήταν μάλλον θετικές. "Είναι ένα ακόμη βήμα προς την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών" σχολίασε η Ανί Τομά, επικεφαλής της CFDT, της μεγαλύτερης εργατικής συνομοσπονδίας της Γαλλίας, προσθέτοντας πως θα πρέπει τώρα "να ξεκινήσει πολύ γρήγορα τον κοινωνικό διάλογο"» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ