ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ο «νόμος» των ισχυρών του εμπορίου

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου

Αποψη από την κινητοποίηση εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ, που έγινε την Τετάρτη 6 του Ιούλη
Αποψη από την κινητοποίηση εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ, που έγινε την Τετάρτη 6 του Ιούλη
Το νομοσχέδιο - «ταφόπλακα» των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, των μικρών επαγγελματιών και βιοτεχνών, με το οποίο απελευθερώνεται πλήρως το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το νομοσχέδιο - λαιμητόμος για εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους κατέθεσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση, αδιαφορώντας εντελώς για τις καταστροφικές επιπτώσεις του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων και των μεγαλεμπόρων.

Σε επεξηγηματικό του σημείωμα το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει λόγο για «το εμπόριο του αύριο» και επαναλαμβάνει τα σαθρά επιχειρήματά του υπέρ της εξυπηρέτησης των... εργαζομένων, των ανέργων και των καταναλωτών, μέχρι και των τουριστών. Το δεδομένο όμως είναι ότι το σήμερα και το αύριο στο εμπόριο ελέγχεται και καθορίζεται αυτή τη στιγμή από τα εμπορικά μεγαθήρια, που διαρκώς γιγαντώνονται με τη βοήθεια ανάλογων ρυθμίσεων που προσαρμόζουν τη λειτουργία της αγοράς στις δικές τους ανάγκες και απαιτήσεις. Οι εργαζόμενοι - εμποροϋπάλληλοι είναι επίσης τα μεγάλα θύματα αυτής της ρύθμισης που συμβαδίζει πλήρως με τα «ελαστικά» ωράρια που εφαρμόζονται με όλο και σκληρότερες μορφές.

Με το νομοσχέδιο καθορίζεται ενιαίο ωράριο λειτουργίας σε όλη την επικράτεια με ώρα λήξης τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και τις 8 το βράδυ τα Σάββατα, χειμώνα - καλοκαίρι. Με το ισχύον, επίσης απαράδεκτο, καθεστώς, το χειμώνα τα καταστήματα έκλειναν στις 8 το βράδυ και τα Σάββατα στις 6 το απόγευμα ανεξάρτητα από την εποχή. Επίσης δεν ορίζεται ώρα έναρξης, οπότε νομιμοποιείται η λειτουργία ενός καταστήματος τουλάχιστον επί 21 ώρες!!!

Τα νομαρχιακά συμβούλια θα μπορούν μόνο να παρατείνουν το χρόνο λήξης του ωραρίου σε ολόκληρο το νομό ή σε κάποια περιοχή του. Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων θα μπορούν μόνο να εκφέρουν γνώμη γι' αυτό, χωρίς να είναι δεσμευτική.

Η αργία της Κυριακής, που σήμερα παραβιάζεται «νόμιμα» μέσα από διάφορες διατάξεις και εξαιρέσεις, παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς αποτελεί τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης. Η ίδια το αρνείται, αναφέροντας ότι «ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν ακουμπούν το θέμα». Ωστόσο, μόνο και μόνο η αύξηση των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως τουριστικές θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένη ακύρωση της κυριακάτικης αργίας χωρίς άλλη νομοθετική ρύθμιση!

Υποκριτικά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι θα μπορούν να αποφασίζουν για το ωράριο που τους εξυπηρετεί, ωστόσο δε θα είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του, άρα δε θα τιμωρείται η παραβίασή του, κάτι που ήταν και ένα βασικό εμπόδιο για τα πολυκαταστήματα, που αυτή την περίοδο επεκτείνονται ταχύτατα στην επαρχία!

Το νομοσχέδιο δεν αρκείται στα θέματα του ωραρίου, αλλά με πολύμορφες διατάξεις ρυθμίζει υπέρ των «μεγάλων» μια σειρά ζητημάτων. Με το πρόσχημα της προστασίας του στεγασμένου εμπορίου (το οποίο έχει πληγεί καίρια στον τομέα των αυτοαπασχολούμενων από την κυβερνητική πολιτική) περιορίζει το υπαίθριο εμπόριο. Παρεμβαίνει επίσης σε πολεοδομικά θέματα, τιμολογιακή πολιτική, εκπτώσεις κλπ.

ΔΗΚΕΒΕ
Αναγκαία η ανάπτυξη της πάλης

Ανακοίνωση της παράταξης για τις κοινές κινητοποιήσεις με τους εργαζόμενους στις 6 του Ιούλη

Με την επισήμανση ότι «οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι και οι μικροβιοτέχνες, με τους εργατοϋπαλλήλους που απέργησαν την ίδια ημέρα, απάντησαν αγωνιστικά στις επιδιώξεις της κυβέρνησης να επιβάλει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου», η Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ) χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 6 του Ιούλη. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι «τώρα, ακόμη περισσότερο, είναι ανάγκη να αναπτυχθεί η κοινή πάλη, να οικοδομηθεί το ενιαίο μέτωπο εργατών, αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ και αγροτών, ικανό να αναχαιτίσει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική και να αντιμετωπίσει τη σφοδρή επίθεση που δέχεται το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας».

«Με κοινές πορείες διαμαρτυρίας, τον αποκλεισμό και το κλείσιμο πολυκαταστημάτων - προσθέτει η ΔΗΚΕΒΕ - έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι αξιώσεις των μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων, για μονοπώληση της αγοράς, περισσότερα κέρδη και ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, θα συναντήσουν την ενιαία αντίσταση των ΕΒΕ και των εργαζομένων». Αναφερόμενη στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, η παράταξη επισημαίνει ότι «αφού προσέφεραν στην κυβέρνηση και στον ΣΕΣΜΕ - ΣΕΛΠΕ τις καλές τους υπηρεσίες για το ωράριο, στηρίζουν το σύνολο της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, τώρα συμμετέχουν στον προσχηματικό κοινωνικό διάλογο της κυβέρνησης. Παίζουν έναν άθλιο ρόλο, υπηρετούν τους σκοπούς του μεγάλου κεφαλαίου που απαιτεί την πλήρη και εκ θεμελίων ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, νέα προνόμια με το πρόσχημα των επενδύσεων, αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με στόχο την αύξηση της ασφαλιστικής ηλικίας και πέραν από τα 65-67 χρόνια, μείωση των συντάξεων, υποβάθμιση των παροχών υγείας κλπ., ανοίγουν το δρόμο για νέο πλήγμα στο λαϊκό εισόδημα και νέα επίθεση στις μικρές επιχειρήσεις».

Τονίζοντας ότι η ΔΗΚΕΒΕ από την αρχή κατήγγειλε το στημένο «κοινωνικό διάλογο», η παράταξη καλεί τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, μικρέμπορους, μικροβιοτέχνες «να καταδικάσουν την απαράδεκτη ενέργεια των πλειοψηφιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, να αντιπαλέψουν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν». Και καταλήγει: «Τώρα, ακόμη περισσότερο είναι αναγκαίο να συσπειρωθούν στα σωματεία, να οικοδομήσουν τον αντιμονοπωλιακό - αγωνιστικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, με την πάλη τους να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας πολιτικής σχεδιασμένης ανάπτυξης, λαϊκής οικονομίας προς όφελος των επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων και των εργαζομένων».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Προετοιμάζεται νέα λεηλασία

Κυβέρνηση και επιχειρηματίες θεωρούν ότι η υπόθεση του ξεπουλήματος της δημόσιας τουριστικής περιουσίας δεν προχωρά με τους ...«απαιτούμενους ρυθμούς», παρά τις πολλές ενεργείς συμβάσεις, πωλήσεις, μακρόχρονες εκμισθώσεις, συνεργασίες με ιδιώτες της «αμαρτωλής» ΕΤΑ ΑΕ, η οποία μετονομάστηκε σε «Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης». Τα θέματα αυτά φαίνεται ότι ήταν το κύριο αντικείμενο της χτεσινής συνεργασίας του Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν υπάρχει αντιπαλότητα του υπουργείου με το υπουργείο Οικονομίας, ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία διαφορά και καμία αντιπαλότητα» και διαβεβαίωσε πως «η συνεργασία είναι αγαστή». Η σύμπνοια είναι απαραίτητη και αναγκαστική, αφού η κυβέρνηση έχει υπολογίσει στα γενικότερα έσοδα για τη χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου και το αντίτιμο από το ξεπούλημα της τουριστικής περιουσίας. Ξεπούλημα που επανατοποθετείται (προωθούνται ευρύτεροι χωροταξικοί σχεδιασμοί, πολεοδομικές ρυθμίσεις, μείωση των προϋποθέσεων και χρηματοδοτήσεις μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο κλπ.) ώστε οι ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες να κάνουν ό,τι θέλουν με την «επένδυσή» τους.

Το αναλυτικό σχέδιο της ΕΤΑ ΑΕ αναμένεται να παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευσή της που θα γίνει σύντομα. Αλλαγές αναμένονται και στο πλαίσιο λειτουργίας της εταιρίας, για τις οποίες σχετική νύξη είχε κάνει πρόσφατα ο Δ. Αβραμόπουλος (για επαναφορά του ιδρυτικού της νόμου της ΕΤΑ).

ΣΟΥΦΛΙ
Τη Δευτέρα η συγκέντρωση της ΠΑΣΥ

Τη Δευτέρα 11 Ιούλη, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η τοπική Γραμματεία Εβρου της ΠΑΣΥ. Η συγκέντρωση θα γίνει μπροστά στο Δημαρχείο του Σουφλίου και θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας, από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ. Το πρωί της ίδιας μέρας θα επισκεφτεί το εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ορεστιάδα και θα συναντηθεί με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ