ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μεθοδεύουν τα «πρόσθετα μέτρα»

Το φθινόπωρο, λέει ο Χ. Αλμούνια, η ΕΕ θα γνωρίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που πάρθηκαν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Α. ΦΩΤΑΚΗ).--

Οι τιμές του πετρελαίου και ο «καλύτερος συντονισμός των 25 απέναντι σε όσους χρηματοδοτούν την τρομοκρατία», κυριάρχησαν χτες στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομίας και Οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια, διατηρεί τη συζήτηση για τα ελλείμματα στην Ελλάδα σε ένα πλαίσιο μεθοδεύσεων που η ΕΕ «στήνει» από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για «πρόσθετα μέτρα».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Χ. Αλμούνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει, όπως είναι προγραμματισμένο, τον προσεχή Οκτώβρη έκθεση για την «πρόοδο της ελληνικής οικονομίας» και τα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία, που με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής «θα αποτελέσουν τη βάση της εκτίμησης που θα κάνουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα μέσα στο Νοέμβρη».

Οπως επισήμανε ο επίτροπος, εάν η εκτίμηση είναι θετική και τα μέτρα φαίνεται ότι αποδίδουν, με τη μείωση του ελλείμματος να κινείται στα απαιτούμενα ποσοστά, «θα το αναγνωρίσουμε δημοσίως και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση»... Υπενθύμισε δε ότι σε περίπτωση που η απόδοση των μέτρων δεν είναι η επιθυμητή από την ΕΕ, τότε θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κάνοντας σαφές ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας έχει δεσμευτεί για επιπρόσθετα μέτρα σε τέτοια περίπτωση.

Ο επίτροπος Αλμούνια με τις δηλώσεις του, άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι το μέλλον για τους Ελληνες εργαζόμενους διαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κριθούν «αναγκαία» τα πρόσθετα μέτρα, που θα είναι και αυτά μόνιμα, μεταθέτοντάς τους το βάρος της «αντιμετώπισης του ελλείμματος». Γεγονός παραμένει το ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ, «συμφώνησαν» το ύψος του ελλείμματος, χρησιμοποιώντας την απογραφή για επιβολή αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αφήνοντας το κεφάλαιο στο απυρόβλητο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αλμούνια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με τα μέτρα που έχει λάβει να ξεπεράσει τα προβλήματα που κληρονόμησε - κυρίως των ελλειμμάτων - μέχρι το τέλος του 2006», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για... πρόσθετα μέτρα.

Οσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου, σε περίπτωση που δε μειωθούν, ο Χ. Αλμούνια προέβλεψε αναθεώρηση προς τα κάτω των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωζώνης, από 0,2 έως 0,3%.

Το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με τα δημόσια ελλείμματα Γαλλίας και Γερμανίας, καθώς, σύμφωνα και με την κυβέρνηση της τελευταίας, το έλλειμμά της θα ξεπεράσει το 3% και το 2006, με την ΕΕ να προτίθεται να ενεργοποιήσει το επόμενο στάδιο της διαδικασίας του Συμφώνου το φθινόπωρο. Οσο για τη Γαλλία δεν αναμένεται να διατηρήσει το έλλειμμα κάτω του 3%, παρά τους ισχυρισμούς του Γάλλου υπουργού Οικονομικών.

Το Συμβούλιο, τέλος ζήτησε από την Ιταλία να παρουσιάσει πρόγραμμα διόρθωσης του ελλείμματος, εντός εξαμήνου, ενώ ενέκρινε το πρόγραμμα διόρθωσης του ελλείμματος της Πορτογαλίας, το οποίο ξεπερνά το 6%.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
«Να αντισταθούμε»!

Εξόρμηση σήμερα στα διόδια Ελευσίνας από την ΟΒΣΑ. Κινητοποίηση και κλειστά τα μαγαζιά στο Ηράκλειο

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων για το ωράριο

Motion Team

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων για το ωράριο
«Πρέπει να αντιδράσουμε, πρέπει να αντισταθούμε». Μ' αυτή την παρότρυνση, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, που έχει πρωτοστατήσει στην οργάνωση των πρόσφατων κοινών κινητοποιήσεων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ με τους εργαζόμενους, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για το νέο ωράριο των καταστημάτων, καλεί σε συνδικαλιστική σύσκεψη στα γραφεία της στις 18 του Ιούλη στις 7 το απόγευμα.

«Σας καλούμε στη σύσκεψη για να συζητήσουμε και να συντονίσουμε την πάλη μας, να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - μονοπωλίων - ΕΕ», τονίζει η ΟΒΣΑ και προσθέτει: «Η κυβέρνηση, παρά την ολοκληρωτική απόρριψη από το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ και των εργαζομένων, που εκφράστηκε με το δυναμικό "παρών" στις κινητοποιήσεις στις 6 του Ιούλη, κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου και προχωρά σε νέα αντιλαϊκά μέτρα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων».

Επισημαίνει, ακόμη, ότι «οι συμβιβασμένες και ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ συμμετέχουν στο στημένο "κοινωνικό διάλογο" που θέλει να δώσει άλλοθι στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τον αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ».

Η Ομοσπονδία οργανώνει σήμερα το απόγευμα, μεταξύ 6 - 8 εξόρμηση ενημέρωσης στα διόδια Ελευσίνας.

Κλειστά τα εμπορικά

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα εμπορικά καταστήματα στο νομό Ηρακλείου, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου του νομού, ενώ 24ωρη απεργία έχει αποφασίσει και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει τρίωρη στάση εργασίας, συμπαραστεκόμενοι στις κινητοποιήσεις εργαζομένων και εμπόρων στο νομό.

Η τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Λιονταριών. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν όλους τους εργαζόμενους και μικρομεσαίους εμπόρους να εγκαταλείψουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν βάλει πλάτη, για να περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και σήμερα παίζουν «κρυφτούλι» με την κυβέρνηση και τις δήθεν διαφωνίες τους. Τους καλεί να πουν «όχι» στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, τη μερική απασχόληση και όλες τις αντεργατικές μορφές εργασίας, διεκδικώντας πλήρη και σταθερή δουλιά για όλους, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ενιαίο συνεχές ωράριο που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Συρρίκνωση εισφορών - περισσότερα κέρδη

Κέρδη 37,2 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2005. Με τα προγράμματα «εθελούσιων» απολύσεων εξοικονόμησαν μέχρι στιγμής περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ

Σε κατάσταση άνθησης της κερδοφορίας της επανέρχεται η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία και μέσω των λεγόμενων προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου» εργαζομένων κατάφερε να συρρικνώσει το κονδύλι για τη μισθοδοσία. Η κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζόμενων, όπως θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο νόμο της ΝΔ, προαναγγέλλει περισσότερα κέρδη, γεγονός που ομολογείται και από τον πρόεδρο του ομίλου, Γ. Προβόπουλο, ο οποίος, με αφορμή τη δημοσίευση του ισολογισμού για το α' τρίμηνο του 2005, δήλωσε πως με τη «λύση» του Ασφαλιστικού «περιορίζεται το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της Εμπορικής, που σχετίζεται με την καταβολή συγκριτικά υψηλότερων ασφαλιστικών εισφορών». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η συρρίκνωση των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας θα τροφοδοτήσει τα κέρδη και τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η διοίκηση και μεγαλομέτοχοι της Εμπορικής Τράπεζας έσπευσαν ήδη να κάνουν χρήση του αντιασφαλιστικού νόμου, ο οποίος διαχωρίζει τους εργαζόμενους, ανάλογα με την ημερομηνία πρόσληψης. Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν και από τον τρόπο εφαρμογής του νόμου. Το πλαφόν που οι ίδιοι βάζουν για την υπαγωγή του εργαζομένων στις νέες ρυθμίσεις διαμορφώνεται σε 1,1 δισ. ευρώ, αλλά, όπως σημειώνουν, τα ποσά θα οριστικοποιηθούν μετά την ειδική μελέτη.

Ταυτόχρονα ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εξέλιξη που έρχεται να σηματοδοτήσει τη συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε όφελος των ιδιωτών μεγαλομετόχων.

Τα κέρδη (προ φόρων) στο α' τρίμηνο του 2005 εκτοξεύτηκαν στα 37,2 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιάς ύψους 9,7 εκατ. ευρώ που δήλωσαν πέρσι). Με το πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων (8% των εργαζομένων) εξοικονομούν, στο τρίμηνο φέτος, περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το κονδύλι κατά 6,1%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ