ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αρπάζει την ευκαιρία για γενικευμένο φακέλωμα

Μέτρα καταστολής αποφασίζουν σήμερα οι υπουργοί Δικαιοσύνης

Ως εκ προοιμίου τρομοκράτες θα αντιμετωπίζονται όλοι οι κάτοικοι των χωρών - μελών της ΕΕ, μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, καθώς προωθούνται σειρά μέτρων, που επί της ουσίας συνιστούν άσκηση κρατικής τρομοκρατίας και θίγουν το σύνολο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών της Ευρώπης.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έδειξαν τη διάθεση να εφαρμοστούν μέτρα που έχουν αποφασιστεί εδώ και καιρό, αλλά δεν υπήρχε η κατάλληλη ευκαιρία να γίνουν αποδεκτά από το λαό, μέχρι... τα γεγονότα του Λονδίνου.

Οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων, επιβεβαιώνουν ότι απόφαση της ΕΕ είναι να «δέσει» τους πολίτες, εκμεταλλευόμενη κάθε ευκαιρία, και να καταστείλει προληπτικά κάθε εκδήλωση του λαϊκού κινήματος, να ποινικοποιήσει ακόμα κι αυτές τις ίδιες τις ιδέες!

Η επίσπευση της εφαρμογής του προγράμματος της Χάγης, πριν το 2008, ο έλεγχος των φορολογικών «παραδείσων», η επίσπευση της εφαρμογής της αρχής της διαθεσιμότητας, που επιτρέπει την πρόσβαση των διωκτικών αρχών της μίας χώρας στα αρχεία προσωπικών δεδομένων μίας άλλης, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που προωθεί η βρετανική Προεδρία, για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ενα από τα μέτρα τα οποία προτείνει και εμμένει η βρετανική προεδρία είναι η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών - κινητών και σταθερών τηλεφώνων, διαδικτύου - προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να περιοριστεί έτσι η πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων. Πρόταση που προκάλεσε σειρά αντιδράσεων αποδεικνύοντας παράλληλα τη διάθεση για κατάργηση κάθε δικαιώματος προστασίας των ελευθεριών των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών δεν παραβιάζει την ελευθερία των πολιτών, αντίθετα την ενισχύει... Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, στο Συμβούλιο Οικονομίας και Οικονομικών, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι 25 πρέπει να επαναβεβαιώσουν ότι δεν είναι ασφαλείς όχι μόνο οι ποιούντες τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και όσοι τις χρηματοδοτούν, τασσόμενος υπέρ του παγώματος λογαριασμών που εικάζεται ότι χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.

Το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, αναμένεται να λήξει σήμερα έχοντας καταφέρει ένα σοβαρότατο πλήγμα εναντίον των Ευρωπαίων, που μετά από κάθε τρομοκρατικό χτύπημα ξυπνούν όλο και πιο ανελεύθεροι. Με ηγέτη τη Βρετανία, που επί Μπλερ έχει καταστεί η πιο φρουρούμενη και παρακολουθούμενη χώρα, η γηραιά ήπειρος, αναμένεται να υιοθετήσει μέτρα αυστηρής παρακολούθησης και επιτήρησης των λαών, προκειμένου να πνιγεί κάθε μορφή και πιθανότητα λαϊκής αντίδρασης.

Σημειώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο δεν υπήρξαν αντιδράσεις στις προτάσεις αυτές, που διόλου δεν εξασφαλίζουν την προστασία των πολιτών από το κράτος πλέον, δείχνοντας ότι, υπό το πέπλο του εγκλήματος στο Λονδίνο, μεθοδεύονται εγκλήματα εναντίον των λαών.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Χτες πραγματοποιήθηκε για το θέμα του έκτακτου συμβουλίου σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να καθοριστεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό. Στάση που θα προσαρμοστεί στα αυταρχικά δεδομένα της ΕΕ. Σε αυτήν συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης. Εξαλλου την Πέμπτη ο Γ. Βουλγαράκης θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ.

Μετά τη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, «καθησυχάζοντας» πως δε χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Πρόσθεσε δε, ότι το μέτρο της τήρησης λίστας με τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και κινήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις χώρες - μέλη της ΕΕ θα εξεταστεί με βάση τις εκτιμήσεις για το βαθμό απειλής από την τρομοκρατία και το επίπεδο ασφάλειας της χώρας μας. Αλλωστε, η Ελλάδα δεν έχει αντίστοιχη νομοθεσία, όσον αφορά την παρακολούθηση ηλεκτρονικών μέσων. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα την αποκτήσει στο μέλλον. Χαρακτηριστικό του «κλίματος» που επικρατεί είναι ότι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Τζουζέπε Πιζάνου, πρότεινε στο Κοινοβούλιο της χώρας του ακόμη και την κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία, χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τους. Το μέτρο ισχύει στη Βρετανία. Επίσης, πρότεινε να δοθεί μεγαλύτερη εξουσιοδότηση στις αρχές για τη διεξαγωγή ερευνών, θέσπιση κινήτρων για όσους βοηθούν τις αρχές να εξαρθρώσουν τρομοκρατικές οργανώσεις ή πυρήνες, απέλαση ξένων υπόπτων και παγίδευση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.


«Χτενίζουν» το παρελθόν του πρέσβη

Πρόβλημα δημιουργήθηκε με την τοποθέτηση του νέου πρεσβευτή της Ελλάδας, Γ. Μαλλιά, στις ΗΠΑ. Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επικαλείται φόρτο εργασίας και δεν έχει αποδεχτεί τη διαπίστευση η οποία έχει κατατεθεί εδώ και δύο μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, η καθυστέρηση αυτή είναι συνηθισμένο φαινόμενο και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει υπερβεί το χρόνο που χρειάζονται οι αμερικανικές υπηρεσίες για να αποδεχτούν τις διαπιστεύσεις. Μάλιστα, αναφέρεται περίπτωση Ελληνα πρεσβευτή στο παρελθόν ο οποίος περίμενε τρεις μήνες. Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες οι οποίες δεν μπορούν να διασταυρωθούν προς το παρόν από αμερικανικής πλευράς, σύμφωνα με τις οποίες η καθυστέρηση οφείλεται στην ενδελεχή έρευνα που πραγματοποιούν προκειμένου να ελέγξουν λεπτομερώς τυχόν αντιδικτατορική δραστηριότητα του Γ. Μαλλιά.


Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επίσκεψη στην Αγκυρα τον Αύγουστο

«Εφ' όλης της ύλης» αλλά με αβέβαια αποτελέσματα θα είναι η επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Κ. Καραμανλής στην Αγκυρα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Η επίσκεψη αποφασίστηκε κάτω από το βάρος της «βελτίωσης του οικονομικού κλίματος» και ενόψει της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας στις 3 Οκτώβρη, αλλά την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση «τρέμει» μήπως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης επαναληφθούν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο που σημάδεψαν την τελευταία επίσκεψη του Π. Μολυβιάτη στην Αγκυρα.

Παρά την ανεπιφύλακτη στήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας από την ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δεν έχει προχωρήσει ούτε σε κάποιες «ανταποδοτικές» χειρονομίες καλής θέλησης, που διακαώς επιθυμεί η κυβέρνηση Καραμανλή για να δικαιολογήσει την πολιτική που εφαρμόζει.

Το Κυπριακό και το Αιγαίο ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα, την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού από το 1959.

Χτες ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου του Ρ. Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στο τέλος Αυγούστου, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα παραμείνει στην Τουρκία μερικές μέρες ακόμα. Οπως δήλωσε ο Μεχμέτ Ακίφ Μπεκί «όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, η βασική παράμετρος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι η απόκτηση φίλων και όχι εχθρών και η παγκοσμιοποίηση της ειρήνης. Ταυτόχρονα, όμως, είναι η συμβολή στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία, καθώς, όπως συμπλήρωσε, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Καραμανλή, αλλά και στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει επίσης στο τέλος Αυγούστου στην Τουρκία ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είπε ότι «θα έχουν ειδική ατζέντα. Πρόκειται για επισκέψεις κατά τις οποίες οι ηγέτες θα ακούσουν τις απόψεις του πρωθυπουργού και θα ξεκουραστούν».

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως διευκρινιζόταν ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Κ. Καραμανλή κατά το διήμερο 22 και 23 Αυγούστου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει υπάρξει προγραμματισμός για περαιτέρω παραμονή του πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Αναγκαίος ο αναπροσανατολισμός

Περιοδείες σε χώρους των Σωμάτων Ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη έκαναν χτες στελέχη της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Ο βουλευτής Γιώργος Χουρμουζιάδης επισκέφθηκε το Τμήμα των ΜΑΤ, στην οδό Κατσιμίδη, ενώ κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ηλία Γκουτζηγιάννη μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου, επισκέφθηκε το Τμήμα Συνοροφυλακής Μυγδονίας, το Τμήμα Τροχαίας Λητής, το Αστυνομικό Τμήμα Λαγκαδά και την Πυροσβεστική Λαγκαδά.

Μέσα και από αυτές τις επισκέψεις τα στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ σημείωσαν κυρίως την ανάγκη αναπροσανατολισμού των καθηκόντων και της δράσης των Σωμάτων Ασφαλείας που πρέπει να είναι στην πρόληψη και πάταξη του εγκλήματος και όχι στην καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Παράλληλα επανέλαβαν τη σταθερή στήριξη του Κόμματος σε δίκαια αιτήματα των υπαλλήλων στα Σώματα Ασφαλείας, για την ένταξη του επαγγέλματός τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, την αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνου κλπ.

Σήμερα Τετάρτη, συνεχίζοντας τις εξορμήσεις, στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στο Αστυνομικό Τμήμα Πανοράματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ