ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διευθέτηση» η κατάργηση του 8ωρου!

Ο,τι είναι καλό για την επιχείρηση είναι και για τους εργαζόμενους, δήλωσε κυνικά ο Θ. Ρουσόπουλος, ισχυριζόμενος ότι η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων γίνεται για το καλό των εργαζομένων!

Ο,τι φτιασιδώνει στα λόγια η κυβέρνηση, αποκαλύπτουν διαδηλώνοντας οι εργάτες
Ο,τι φτιασιδώνει στα λόγια η κυβέρνηση, αποκαλύπτουν διαδηλώνοντας οι εργάτες
Την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας και του ΣΕΒ αναπαράγει πιστά η κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιολογήσει την «ανάγκη» για την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, όμως, αποκαλύπτει πόσο εξόφθαλμα ταξική είναι η πολιτική της, γεγονός που την οδηγεί σε απομόνωση απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

«Ο,τι συμφέρει την επιχείρηση συμφέρει και τους εργαζόμενους», υποστήριξε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας να διαφανεί η "κλασική" φιλελεύθερη αντίληψη που θέλει τους εργαζόμενους περίπου ιδιοκτησία του καπιταλιστή. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι γενικότερα «οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι για το καλό των εργαζομένων»(!), ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά στην κατάργηση του 8ωρου, αλλά «στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας»...

Η κυβέρνηση, είπε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, «θα προχωρήσει (σ.σ. τις "διαρθρωτικές αλλαγές") γιατί είναι για το καλό του τόπου, για το καλό της οικονομίας, για το καλό των εργαζομένων, για το καλό των νέων θέσεων εργασίας»(!). Ως δεύτερο «επιχείρημα» υπέρ των «μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ότι τις έχουν εφαρμόσει εδώ και χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες «τις οποίες βλέπουμε να τρέχουν μπροστά κι εμείς να παραμένουμε στάσιμοι».

Στην ερώτηση του «Ρ», αν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αισθάνονται περήφανοι για την κατάργηση του 8ωρου, ο εκπρόσωπος αντέδρασε «διαμαρτυρόμενος»: «Ποιος καταργεί το οκτάωρο;», αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Υπάρχει διευθέτηση του χρόνου εργασίας»(!). Στην επόμενη ερώτηση, αν δεν είναι κατάργηση του 8ωρου το διευθυντικό δικαίωμα της εργοδοσίας να καθορίζει το ωράριο στις 10 και 12 ώρες τότε τι είναι, απέφυγε να απαντήσει, επικαλούμενος ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμα η κυβερνητική τροπολογία. Στην προσπάθειά του να «εκλαϊκεύσει» την κατάργηση του 8ωρου παρουσίασε το παράδειγμα τουριστικής επιχείρησης που προχωρά στη διευθέτηση του ωραρίου «έτσι ώστε τέσσερις μήνες του καλοκαιριού πρέπει να εργάζονται οι επιχειρήσεις δύο ώρες επιπλέον την ημέρα και το χειμώνα δύο ώρες λιγότερες». Αυτό, συμπλήρωσε, είναι για το καλό όχι μόνο του τόπου, αλλά και για το καλό της επιχείρησης και των εργαζομένων.

«Αποκαλυπτικός» ήταν ο εκπρόσωπος και για την εξοντωτική διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων, δηλώνοντας στα σοβαρά ότι με τη σχετική ρύθμιση «αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι ότι αποποινικοποίησε την εργασία»(!). Και ακάθεκτος συνέχισε: «Διότι η εργασία είχε ποινικοποιηθεί σε ορισμένες περιοχές με σύμφωνη γνώμη κάποιων και απαγορευόταν να ανοίγουν καταστήματα»(!). Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το θέμα και «θα προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση», ενώ επανέλαβε τους γνωστούς αυθαίρετους ισχυρισμούς ότι «η πλειοψηφία του κόσμου είναι υπέρ της ρύθμισης», πράγμα που υποτίθεται πως αποδεικνύεται από κάποιο γκάλοπ που έχει στα συρτάρια του ο Δ. Σιούφας. Παράλληλα, επικαλέστηκε «τον πολύ μικρό αριθμό των εμπόρων και εργαζομένων» που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις την περασμένη βδομάδα, για να δείξει τάχα ότι η πλειοψηφία δεν αντιδρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο λήψης νέων «έκτακτων» μέτρων τον Οκτώβρη, καθώς και να υιοθετήσει κάποιες από τις «ιδέες» του ΟΟΣΑ.

ΟΟΣΑ
Ενιαία αντεργατική συνταγή και για την ευρωζώνη

Μέτρα που θα συμβάλουν στο παραπέρα ξήλωμα των εργατικών και άλλων λαϊκών κατακτήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (όπως κατάργηση εμποδίων στις απολύσεις, περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, κλπ.) συνιστά και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ενώνοντας τη φωνή του με όλους εκείνους που βιάζονται να γίνουν πράξη τα παραπάνω αντιλαϊκά μέτρα, ο ιμπεριαλιστικός ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως «για την εξασφάλιση ανάπτυξης, περισσότερο βιώσιμης από ό,τι μέχρι σήμερα, οφείλουμε να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αποκαταστήσουμε τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών»!

Μεταξύ άλλων, σε μελέτη του που είδε χτες το φως της δημοσιότητας, ο ΟΟΣΑ προτείνει τη «σε βάθος αναθεώρηση των θεσμών της αγοράς εργασίας κατά τρόπον, ώστε να αρθούν τα εμπόδια και αντικίνητρα για εργασία». Παράλληλα, προτείνει τη θέσπιση μέτρων, όπως:

  • Χαλάρωση της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία της απασχόλησης (δηλαδή ελεύθερες απολύσεις, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων).
  • Μείωση της διάρκειας καταβολής επιδομάτων ανεργίας.
  • Περιορισμό των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση.
  • Απάλυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην εργασία (δηλαδή την παραπέρα μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών).
  • Αφαίρεση των εμποδίων για την κινητικότητα στην αγορά εργασίας (ενοικιάσεις προσωπικού από τη μια επιχείρηση σε άλλη κλπ).

Οι συντάκτες της εν λόγω μελέτης του ΟΟΣΑ, που θεωρούν μονόδρομο τις πολιτικές λιτότητας για τους εργαζόμενους, προβάλλουν επίσης σαν ...«αναγκαία» την κατάργηση των νομοθετικών και άλλων ρυθμίσεων που δημιουργούν εμπόδια στον ανταγωνισμό και στις εμπορικές συναλλαγές, καθώς και την ενθάρρυνση των καινοτομιών.

Στα πλαίσια αυτά, ο ΟΟΣΑ υπερασπίζεται τα πλεονεκτήματα της οδηγίας «Μπολκεστάιν», ως προς την απελευθέρωση του τομέα υπηρεσιών στην ευρωζώνη. Παράλληλα, για τις καινοτομίες -«που βρίσκονται στη ρίζα της επιβράδυνσης της παραγωγικότητας στην ευρωζώνη» - προτείνει να ενισχυθούν, μέσω της καθιέρωσης κοινοτικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Τέλος, για τη διασφάλιση ή την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, οι συντάκτες της προαναφερθείσας μελέτης του ΟΟΣΑ, προτείνουν στις χώρες - μέλη της ευρωζώνης «περισσότερη διαφάνεια» στον προϋπολογισμό, «μεγαλύτερη αυστηρότητα» και «να βελτιώσουν την ποιότητα των δημόσιων δαπανών κατά τρόπον ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τακτική κωλυσιεργίας

Για τακτική κωλυσιεργίας στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, κατηγόρησε την Αγκυρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως οι επιπτώσεις στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία, ούτε να αντανακλώνται στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της ΕΕ, εάν επιθυμεί πράγματι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτώβρη.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι η Βρετανία διαφωνεί με την πρόθεση της Αγκυρας να προβεί σε διακήρυξη σε σχέση με την Κύπρο ταυτόχρονα με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «η αντικειμενική διαχείριση της προεδρίας υποδεικνύει και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι όποιες επιθυμίες ή προθέσεις της Τουρκίας».

Εξάλλου ο Κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε ως επιβεβαίωση της θέσης της κυπριακής κυβέρνησης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά σε πρόσφατες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες πρότεινε τη διοίκηση της Αμμοχώστου και όχι την κυριότητα της πόλης από τους Ελληνοκυπρίους, με σχετικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι το ψευδοκράτος βρίσκεται υπό τη διοίκηση της Τουρκίας», είπε ο εκπρόσωπος. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε δηλώσεις του στον τουρκοκυπριακό Τύπο ανέφερε ότι η πρόταση της πλευράς του για την Αμμόχωστο αφορούσε μόνο επιστροφή της διοίκησης της πόλης στους Ελληνοκυπρίους και όχι την καθ' αυτό επιστροφή της. Ο Ταλάτ πρόσθεσε ότι σε αντάλλαγμα ζήτησε την «άρση απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», δηλαδή άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων και είπε ότι η Τουρκία ήταν ενήμερη, αλλά δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της.

Ο Ταλάτ διευκρίνισε ότι εκείνο που πρότεινε ήταν να αναλάβουν οι Ελληνοκύπριοι τη διοίκηση και όχι την κυριότητα της πόλης των Βαρωσίων, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, η πόλη ανήκει σε μουσουλμανικό θρησκευτικό ίδρυμα.

Σήμερα στον «902» TV

Σήμερα, στις 22.10, παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» την πολιτική ενημερωτική εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ».

Ο Μιχάλης Χάρος συνομιλεί με τον Γκιούλα Τιουρμέρ, Πρόεδρο του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος, για τη σημερινή κατάσταση στην Ουγγαρία. Τα προβλήματα των εργαζομένων, τη δράση του εργατικού κινήματος, την εμπειρία από τον ένα χρόνο ένταξης της χώρας στην ΕΕ και την κοινή δράση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων.

Επίσης, σήμερα, παρακολουθήστε, στις 23.00, την εκπομπή «ΜΙΚΡΟΠΡΟΟΠΤΙΚΗ». Ο Γρηγόρης Τραγγανίδας φιλοξενεί τον Χρήστο Δασκαλάκη, σκηνοθέτη. Μιλούν για την ταινία του «Αλύτρωτος έρωτας», που παρουσιάστηκε στο πληροφοριακό σπουδαστικό τμήμα Δράμας και η οποία θα προβληθεί ολόκληρη με το πέρας της συζήτησης.

Πολιτική δραστηριότητα

Σήμερα στις 8 μ.μ. συγκέντρωση επαγγελματιών και εμπόρων στην αίθουσα της οδού Σωκράτους 6, στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Οι εξελίξεις στο ζήτημα του ωραρίου και οι θέσεις - προτάσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Λάζαρος Μπάμπας, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

  • Στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ» στην πλατεία του Βαθύλακου, με ομιλητή τον Ηλία Γκουτζηγιάννη, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ