Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τακτική κωλυσιεργίας

Για τακτική κωλυσιεργίας στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, κατηγόρησε την Αγκυρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως οι επιπτώσεις στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία, ούτε να αντανακλώνται στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της ΕΕ, εάν επιθυμεί πράγματι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτώβρη.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι η Βρετανία διαφωνεί με την πρόθεση της Αγκυρας να προβεί σε διακήρυξη σε σχέση με την Κύπρο ταυτόχρονα με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «η αντικειμενική διαχείριση της προεδρίας υποδεικνύει και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι όποιες επιθυμίες ή προθέσεις της Τουρκίας».

Εξάλλου ο Κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε ως επιβεβαίωση της θέσης της κυπριακής κυβέρνησης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά σε πρόσφατες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες πρότεινε τη διοίκηση της Αμμοχώστου και όχι την κυριότητα της πόλης από τους Ελληνοκυπρίους, με σχετικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι το ψευδοκράτος βρίσκεται υπό τη διοίκηση της Τουρκίας», είπε ο εκπρόσωπος. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε δηλώσεις του στον τουρκοκυπριακό Τύπο ανέφερε ότι η πρόταση της πλευράς του για την Αμμόχωστο αφορούσε μόνο επιστροφή της διοίκησης της πόλης στους Ελληνοκυπρίους και όχι την καθ' αυτό επιστροφή της. Ο Ταλάτ πρόσθεσε ότι σε αντάλλαγμα ζήτησε την «άρση απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», δηλαδή άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων και είπε ότι η Τουρκία ήταν ενήμερη, αλλά δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της.

Ο Ταλάτ διευκρίνισε ότι εκείνο που πρότεινε ήταν να αναλάβουν οι Ελληνοκύπριοι τη διοίκηση και όχι την κυριότητα της πόλης των Βαρωσίων, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, η πόλη ανήκει σε μουσουλμανικό θρησκευτικό ίδρυμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ