Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η συμπαιγνία

Προχτές η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσήλθε στο στημένο «διάλογο» με την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, δίνοντας το άλλοθι που θέλει η κυβέρνηση για να νομοθετήσει. Χτες, η κοινή συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ επιβεβαίωσε ότι αυτές οι ηγεσίες δε θέλουν στην πράξη να αντιπαλέψουν τα αντεργατικά μέτρα. Οπως σωστά επισημαίνει το ΠΑΜΕ: «Η κυβέρνηση "σπάει αυγά", ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ "τα κλωσάνε"».

Η συμπαιγνία σε βάρος των εργαζομένων είναι καλά στημένη. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να νομοθετήσει άρον-άρον. Η πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ουδόλως ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει την επίθεση. Το αντίθετο, μάλιστα. Γνωρίζοντας καλά ότι αυτά τα μέτρα βρίσκονται μέσα στο γενικό πνεύμα της Στρατηγικής της Λισαβόνας, στην οποία είναι δεσμευμένη, επιθυμεί, και αυτή, την εφαρμογή του αντεργατικού πακέτου.

Την ίδια ώρα φορά το αντιπολιτευτικό κοστούμι, για τα 2-3 λεπτά των «Δελτίων των Οχτώ», όπως επιβάλλει η ωφελιμιστική τακτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Με αυτό τον τρόπο και οι αξιώσεις των εργοδοτών θα υλοποιηθούν και το «αντιπολιτευτικό» προφίλ του ΠΑΣΟΚ ενισχύεται. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αυτή είναι σήμερα η τακτική των ηγεσιών των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αφού στο βωμό της ανταγωνιστικότητας έχουν προ πολλού δηλώσει υποταγή.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι πρέπει να περάσουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, να έχουν ανοιχτό μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, αλλά και ενάντια στα υπονομευτικά τερτίπια του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να αντιμετωπίσουν όλη αυτή την κυβερνο-συνδικαλιστική συμπαιγνία, με συντονισμένα και δυναμικά πυρά.

Μόνο ο αγώνας των εργατοϋπαλλήλων όλης της χώρας μπορεί σήμερα να σταθεί εμπόδιο στα αντεργατικά μέτρα. Και πρέπει να έχουν καθαρό ότι αυτά τα μέτρα αλλάζουν ριζικά τη θέση του εργάτη. Διακυβεύονται κορυφαία εργατικά δικαιώματα. Με τη λεγόμενη διευθέτηση, ουσιαστικά, καταργείται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος. Το οχτάωρο ενταφιάζεται διά νόμου. Και ας δίνει διαβεβαιώσεις ο υπουργός Απασχόλησης. Από τη στιγμή που ισχύσει το νέο καθεστώς, οι αμοιβές των υπερωριών καταργούνται και αυτές. Το εργατικό εισόδημα θα δεχτεί νέο πλήγμα. Η εργάσιμη ημέρα θα γίνει ένα μπαλόνι. Πότε θα αυξάνεται στις 10 και 11 ώρες για ορισμένες εβδομάδες - οι οποίες και δε θα αποζημιώνονται - και πότε θα μειώνεται στις 5 και 6 ώρες. Η οικογενειακή ζωή θα υπακούει αυστηρά στον προγραμματισμό των επιχειρήσεων. Η κοινωνική ζωή και δράση θα γίνουν θυσία στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών. Ο εργάτης θα αλυσοδεθεί.

Να, γιατί οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παραμείνουν θεατές, την ώρα που τους αλυσοδένουν. Να, γιατί πρέπει σήμερα να απαντήσουν, ενωτικά, ταξικά και αποφασιστικά. Να συμπορευτούν με τα ταξικά συνδικάτα και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Να ματαιώσουν το αντεργατικό πακέτο και να καταδικάσουν τη συμπαιγνία κυβέρνησης και εργατοπατέρων. Να προχωρήσουν μπροστά, απαιτώντας μείωση του χρόνου εργασίας, 35ωρο, 7ωρο 5ήμερο και αύξηση των αποδοχών τους.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμική απάντηση στο διάλογο - απάτη (2005-04-27 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα (2000-09-07 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα! (2000-08-22 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική «ρότα» (2000-08-06 00:00:00.0)
Επί ποδός οι εργαζόμενοι (2000-08-05 00:00:00.0)
Σε κινητικότητα οι ταξικές δυνάμεις (2000-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ