Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κάλεσμα αγώνα

Την αντίθεσή τους στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης εκφράζουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το ΕΚ Λάρισας, καλώντας σε κινητοποιήσεις 

Αυξάνονται καθημερινά οι αντιδράσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικαλιστικών φορέων στις κυβερνητικές αντεργατικές προτάσεις. Σε αγώνα και αντίσταση καλούν τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Κείμενο διαλόγου με τις πιο αντιδραστικές αντεργατικές θέσεις, χαρακτηρίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας τις προτάσεις του υπουργού Εργασίας και καταγγέλλει τη ΓΣΕΕ ότι «παίζει το δικό της στημένο ρόλο στο αντεργατικό παιχνίδι, κάνοντας πως δε συμφωνεί με όλα τα μέτρα, υποκρίνεται ότι αντιδρά και είναι έτοιμη να ρίξει μια " ντουφεκιά", για την τιμή των όπλων».

«Το αντεργατικό αυτό έκτρωμα, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για συζήτηση στο στημένο "κοινωνικό διάλογο" -απάτη, δεν πρέπει να αφήσει σε κανέναν εργαζόμενο αυταπάτες και δεν πρέπει κανένας εργάτης να ελπίζει ότι κάτι καλό μπορεί να βγει από το αλισβερίσι της ξεπουλημένης πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση και το ΣΕΒ», σημειώνει το συνδικάτο στη σχετική ανακοίνωση.

Αναφερόμενο στα νέα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση τονίζει ότι αυτά είναι: Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, η γενίκευση της μερικής απασχόλησης, η «ελαστικότητα» της εργασίας, η απαλλαγή της εργοδοσίας από την υποχρέωση να πληρώνει τις υπερωρίες, η αύξηση του ποσοστού των απολύσεων, καθώς και η δρομολογούμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για την ασφάλιση. «Είναι μέτρα που χτυπούν βασικές κατακτήσεις, την καρδιά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης», σημειώνει.

«Από τη μάχη υπεράσπισης του 8ωρου-7ωρου, συνεχίζει, και των άλλων κατακτήσεων δεν μπορεί να λείψει κανένας. Ολοι έχουμε υποχρέωση απέναντι στην τάξη μας, στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας, να υπερασπιστούμε ό,τι με αίμα κατέκτησαν οι προηγούμενες γενιές των εργατών. Δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν να τα παζαρεύει, να τα καρατομεί και να τα καταστρέφει. Δεν έχει το δικαίωμα κανένας συνδικαλιστής να τα ανταλλάσσει με το προσωπικό του βόλεμα. Οπως κερδήθηκαν τα δικαιώματα αυτά, έτσι θα τα κρατήσουμε, έτσι θα διευρύνουμε τις κατακτήσεις, με την ενότητα, τον ταξικό αγώνα, με το χτίσιμο του Λαϊκού Μετώπου».

Καταλήγοντας το συνδικάτο επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση με το "σικέ" διάλογο προσπαθεί να ξεγελάσει την εργατική τάξη, να την αποπροσανατολίσει, για να μην αντιδράσει, να μη συμμετέχει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προτείνει το ΠΑΜΕ, να μη συσπειρωθεί γύρω από τον ταξικό αγωνιστικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος».

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Τη συνολική απόρριψη του πακέτου των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τα οποία, όπως σημειώνει, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, η απελευθέρωση των απολύσεων, η απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, η γενίκευση της μερικής απασχόλησης, η διάλυση του ΟΑΕΔ και η γενίκευση σε όλη τη χώρα των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

«Αν η κυβέρνηση, σημειώνει το ΕΚ στη σχετική ανακοίνωση, ψηφίσει αυτές τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για τους εργαζόμενους. Η ανεργία θα αυξηθεί με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και θα μοιραστεί η φτώχεια και η εξαθλίωση. Στόχος της κυβέρνησης και των βιομηχάνων είναι η μείωση του εργασιακού κόστους και το χτύπημα των κατακτήσεων της εργατικής τάξης».

Το ΕΚ καταλογίζει ευθύνες στις ξεπουλημένες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, «οι οποίες με τη στάση τους και τους ελιγμούς που κάνουν ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και συνεχίζουν να υπονομεύουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης». Υπογραμμίζει ότι για να αναχαιτιστεί η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων χρειάζεται οι εργατοϋπάλληλοι να βγουν στον αγώνα, να ανεβάσουν τις μορφές πάλης με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, να συντονιστεί η πάλη της εργατικής τάξης με τη φτωχή αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία και να ανασυγκροτηθεί γρήγορα η δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ